[求助]萬代蘭是否很難種

作者: hung920 發表于 2008-11-29 17:40:02
10930 63
今年頭買入三棵萬代成株,依家越來越弱,是否很難種植,D葉又巢又不停黃葉  
我的露台向東南,秋東(9月至4月)太陽由朝早哂到3,4點,夏天(4月至9月)就由朝早曬到中午12點左右,平日管理就朝早/黃昏噴水(成棵植株濕透),早排見佢D葉開始巢就晚上11點噴多次 呢幾日天氣轉凍就冇淋11點個次, 但都係不停咁黃葉,依家重死死吓咁  有冇ching教教我可以點做呢
pauline 發表於 2008-11-29 17:45:10 |顯示全部樓層
有無施肥?
我的雖然都唔係咁好, 但我會早晚浸水一陣間等佢吸收又些水份, 現在咁乾燥要加放濕機, 由於佢比較怕冷的, 晚上入屋放入TOILET中.
回復

hung920 發表於 2008-11-29 18:18:48 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-11-29 17:45 發表
有無施肥?
我的雖然都唔係咁好, 但我會早晚浸水一陣間等佢吸收又些水份, 現在咁乾燥要加放濕機, 由於佢比較怕冷的, 晚上入屋放入TOILET中.

之前每星期落花寶開3000倍肥噴,但越種越弱之下,近呢3個月己冇再落肥了 ,但我三棵都好大棵,冇可能日日搬出搬入,而且廁所亦冇咁多位放佢地
回復

pauline 發表於 2008-11-29 23:24:29 |顯示全部樓層
我有個問題, 我是種開有機菜的, 用得太多化肥都對植珠唔好, 蘭花也是野生的, 可能用一些水劑的有機肥開來噴會唔會好d野?

如果係問得好底b的, 請原諒
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-30 18:17:02 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-11-29 23:24 發表
我有個問題, 我是種開有機菜的, 用得太多化肥都對植珠唔好, 蘭花也是野生的, 可能用一些水劑的有機肥開來噴會唔會好d野?

如果係問得好底b的, 請原諒 ...

應該好D掛
我諗........道理一樣 , 溥肥多施 .
份量幾多就要D前輩至知啦...
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-30 18:23:42 |顯示全部樓層
原帖由 hung920 於 2008-11-29 18:18 發表

之前每星期落花寶開3000倍肥噴,但越種越弱之下,近呢3個月己冇再落肥了 ,但我三棵都好大棵,冇可能日日搬出搬入,而且廁所亦冇咁多位放佢地

我諗....越種越弱係因為佢係泰國入口 , 仲係適應緊你嘅環境 .
佢本來生長嘅地方 , 係專門種萬代嘅蘭場.....高温同高濕 , 光照都係經過精心考慮 .
回復

hung920 發表於 2008-11-30 19:26:43 |顯示全部樓層
今日已噴殺菌,希望有好轉啦
回復

geoffrey 發表於 2008-11-30 21:29:56 |顯示全部樓層
是空氣濕度不足,原因太通風了和植料不足
回復

geoffrey 發表於 2008-11-30 22:32:10 |顯示全部樓層
說說泰國花農種植萬代蘭方法,首先把萬代蘭掛在泥地上,是充足陽光地方,一天淋三次水,是向全棵萬代蘭淋水,水會流落泥土中(很濕),陽光和熱力會蒸發水份,空氣中充滿水氣,萬代蘭根就是吸收水氣生長
回復

pauline 發表於 2008-12-1 00:17:06 |顯示全部樓層
我頂, 咁真係好難服仕啊, 那兒會有時間咁淋3次水
呢次真係頭癢了, 我又好想養得佢好好地, 已經晚晚放入toilet, 等沖涼時比佢吸多d水份, 早上又放回原處, 再加放濕機噴添.
我又比佢晒過......晒到d葉又"loan"左, 哎~
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-1 09:33:14 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-12-1 00:17 發表
呢次真係頭癢了, 我又好想養得佢好好地, 已經晚晚放入toilet, 等沖涼時比佢吸多d水份, 早上又放回原處, 再加放濕機噴添.
我又比佢晒過......晒到d葉又"loan" ...

哈....
我冇乜理過D萬代
由 3吋苗種到而家都冇理過 .
蘭花會適應環境 ,只要有穩定嘅光 , 水 , 肥 .香港係種花嘅好地方
不過蘭花生得好慢.......好慢...................好慢!!

回復

hung920 發表於 2008-12-1 14:04:15 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-1 09:33 發表

哈....
我冇乜理過D萬代
由 3吋苗種到而家都冇理過 .
蘭花會適應環境 , 不過好慢.......好慢...................好慢!!

咁依家幾大棵
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-1 20:03:34 |顯示全部樓層
原帖由 hung920 於 2008-12-1 14:04 發表

咁依家幾大棵

種咗兩年幾 , 大概一呎左右 .
希望出年有花睇
回復

geoffrey 發表於 2008-12-1 20:54:28 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-12-1 00:17 發表
我又比佢晒過......晒到d葉又"loan" ...

我意思是萬代蘭種植環境要空氣濕度是充足,因萬代蘭根是氣根,吸收空氣的水份子生長
回復

avery 發表於 2008-12-1 23:28:55 |顯示全部樓層
香港冬天又東又乾又少太陽, 市區情況更惡劣, 萬代蘭响呢度唔易搞架 ~
回復

pauline 發表於 2008-12-1 23:34:34 |顯示全部樓層
我覺得夏天時是無事的, 但最近冷起來就開始黃, 落葉, 大概都係唔習慣.
回復

avery 發表於 2008-12-1 23:46:56 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-12-1 23:34 發表
我覺得夏天時是無事的, 但最近冷起來就開始黃, 落葉, 大概都係唔習慣.

夏天無事有咩值得高興呢 ?? 萬代死親都係响冬天啫 ~

萬代唔係 "大概" 都係唔習慣, 係佢永遠都唔會習慣又凍又乾又少太陽既環境 ~
回復

Exodus 發表於 2008-12-1 23:59:11 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-12-1 23:46 發表

夏天無事有咩值得高興呢 ?? 萬代死親都係响冬天啫 ~

萬代唔係 "大概" 都係唔習慣, 係佢永遠都唔會習慣又凍又乾又少太陽既環境 ~

我諗Vanda coerulea冬天一定唔會死仲好happy

根本呢d 熱帶野就係要求四季都好似夏天咁
無返個溫室仔係冬天根本預左唔會生得好
但我又唔明點解咁多人鍾意買Robert's Delight喎...
回復

avery 發表於 2008-12-2 00:06:37 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-1 23:59 發表

我諗Vanda coerulea冬天一定唔會死仲好happy

根本呢d 熱帶野就係要求四季都好似夏天咁
無返個溫室仔係冬天根本預左唔會生得好
但我又唔明點解咁多人鍾意買Robert's Delight喎... ...

睇怕都只有 Vanda coerulea 佢至可以挨得過冬天, 但如果平時濕度低一樣冇行 ~

Robert's Delight 呢D Complex 冇保温死硬 ~ 我棵 4N 早兩年至凍死左
回復

Exodus 發表於 2008-12-2 00:21:43 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-12-2 00:06 發表

睇怕都只有 Vanda coerulea 佢至可以挨得過冬天, 但如果平時濕度低一樣冇行 ~

Robert's Delight 呢D Complex 冇保温死硬 ~ 我棵 4N 早兩年至凍死左

唔係
大陸越南一堆原種都可以
V. cristata, concolor, subcolor, lamellata, lilacina................
回復

1234下一頁