真是少了上香港園藝館

作者: EddieOR 發表于 2008-11-28 18:01:29
2325 30
升到中五,比中四忙了成一倍。
每日上香港園藝館既時間都係十幾分鐘,
比起之前就係少左好多,不過我都會留意大家既文章。
希望大家會繼續努力種野。
同咪都見到近日 / 月廣告比較多,真係要靠會員的告知了。

( 一時想分享,又不知想說什麼,寫下此個文章 )
prodorothyhkg 發表於 2008-11-28 18:02:50 |顯示全部樓層
讀書緊要d呀,仲有半年,比心機呀
回復

maggielawkm 發表於 2008-11-28 18:03:38 |顯示全部樓層
會考加油~~ 中五好快過~要好好享受~~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-28 18:07:57 |顯示全部樓層
係呀!讀書緊要!
回復

Exodus 發表於 2008-11-28 19:04:57 |顯示全部樓層
>寫下此個文章

我諗你要補補d 中文喇板主.........
我當年考會考掛住玩, 玩到癡左線最後個星期先溫書
好後悔得咁少分....
回復

江江 發表於 2008-11-28 20:01:34 |顯示全部樓層
加油...中五生
向  大學   進發呀
回復

EddieOR 發表於 2008-11-28 20:35:11 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 28-11-2008 19:04 發表
>寫下此個文章

我諗你要補補d 中文喇板主.........
我當年考會考掛住玩, 玩到癡左線最後個星期先溫書
好後悔得咁少分....

係,中文,我而家都唔係太知點可以練好 d,除左 d 作文格式或者 Oral 有 d 野記之外。
我覺得數學、生物、化學、電腦呢幾科比較容易
物理,放得太少時間,所以成績唔係太好
英文,最難,成績都係最差
回復

Agnes 發表於 2008-11-28 21:07:00 |顯示全部樓層
我係以前勸你唔好拿聖經在分享版分享嗰個 Agnes呀!
Eddie, 不如温書温到呆呆地時, 拿本聖經出來揭揭看啦!
我建議你看詩篇第23篇, 寫得好靚架!看完便默禱片刻, 和神試試溝通啦!父總不會放棄子女,祂會教你點温書的。
不過, 就算你唔肯看聖經, 我也會替你禱告的.  因為我欣賞你在求學百忙中, 仍抽時間無私奉獻做版主, add oil 呀!
回復

Exodus 發表於 2008-11-28 21:11:40 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-11-28 21:07 發表
我係以前勸你唔好拿聖經在分享版分享嗰個 Agnes呀!
Eddie, 不如温書温到呆呆地時, 拿本聖經出來揭揭看啦!
我建議你看詩篇第23篇, 寫得好靚架!看完便默禱片刻, 和神試試溝通啦!父總不會放棄子女,祂會教你點温 ...

咁熟既
係咪耶和華是我的牧者跟住乜乜青草地??
我記得首歌幾好聽架
回復

Agnes 發表於 2008-11-28 21:13:23 |顯示全部樓層

回復 9# Exodus 的帖子

係呀!
回復

Exodus 發表於 2008-11-28 21:15:12 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-11-28 20:35 發表

係,中文,我而家都唔係太知點可以練好 d,除左 d 作文格式或者 Oral 有 d 野記之外。
我覺得數學、生物、化學、電腦呢幾科比較容易
物理,放得太少時間,所以成績唔係太好
英文,最難,成績都係最差 ...

好似我咁發癲成日背下d 學名, 英文就會變得好易好多字都會變得好易串, 因為d 組合係英文既詞根
中文...睇多d 小說就ok, 自自然然寫d 字會有文有路
回復

oneonewe 發表於 2008-11-28 21:15:13 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-28 21:11 發表

咁熟既
係咪耶和華是我的牧者跟住乜乜青草地??
我記得首歌幾好聽架

你係基督徒?
回復

Agnes 發表於 2008-11-28 21:16:06 |顯示全部樓層

天主教版---聖詠

第廿三篇上主是善牧

1達味詩歌。上主是我的牧者,我實在一無所缺。
 2祂使我臥在青綠的草場,又領我走進幽靜的水旁,
 3還使我的心靈得到舒暢。祂為了自己名號的原由,領我踏上了正義的坦途。
 4縱使我應走過陰森的幽谷,我不怕兇險,因你與我同住。你的牧杖和短棒,是我的安慰舒暢。
 5在我對頭面前,你為我擺設了筵席;在我的頭上傅油,使我的杯爵滿溢。
 6在我一生歲月裏,幸福與慈愛常隨不離;我將住在上主的殿裏,直至悠遠的時日。
回復

Exodus 發表於 2008-11-28 21:22:32 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-11-28 21:15 發表

你係基督徒?

我中小學都係教會學校所以難免認識聖經
我好相信有神的存在並冥冥掌控一切

我會閱讀聖經但係我一d 都唔信教會
自古已經因為聖經某d 篇章認為唔合理就禠奪佢變左偽經
仲有因為....就變成天主教同新教, 睇得越多越唔順眼
我唔信2000年來無人為去歪曲神旨意
另外我完全唔接受...依家所謂既教會既傳教手法, 好反感

對唔住, 我講既野可能好敏感
多言了
回復

Agnes 發表於 2008-11-28 21:59:19 |顯示全部樓層

回復 14# Exodus 的帖子

人都犯了罪,2000年來當然一定有人為去歪曲神旨意。
人有言論自由,敏感的話題也可以開放地討論的.
回復

threeyee 發表於 2008-11-28 22:03:07 |顯示全部樓層

回復 1# EddieOR 的帖子

eddie, 加油啊!
回復

oneonewe 發表於 2008-11-28 22:04:00 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-28 21:22 發表

我中小學都係教會學校所以難免認識聖經
我好相信有神的存在並冥冥掌控一切

我會閱讀聖經但係我一d 都唔信教會
自古已經因為聖經某d 篇章認為唔合理就禠奪佢變左偽經
仲有因為....就變成天主教同新教, 睇得越多越唔 ...

非常認同
睇o黎你o既遭遇同我差唔多
回復

貓后 發表於 2008-11-28 22:09:01 |顯示全部樓層
EddieOR目前對你嚟講,讀好d書先丫,我哋會等你返嚟架,加油丫
回復

Agnes 發表於 2008-11-28 22:17:37 |顯示全部樓層
Eddie, 我哋會自律, 自發組成糾察隊睇場啦!
比心機讀好 d 書啦!操多 d past papers都有用架!
回復

fianfumy 發表於 2008-11-28 22:17:54 |顯示全部樓層
EddieOr ......... 努力加油.jpg
回復

12下一頁