想問紫羅蘭正覺的淋水方法

作者: KK66 發表于 2008-11-26 22:28:37
5163 13
本人很喜歡紫羅蘭, 新手想問紫羅蘭正覺的淋水方法? 有些困擾, 試過在泥面加水, 後來瀾根. 但在盆底浸水, 多也會瀾根, 少有好似有d缺水, 真熕! 有花友可教吓我嗎!
mcyan 發表於 2008-11-26 22:48:12 |顯示全部樓層
植料疏水嗎?又或都係吾係吾通風呢?淋水一般都係淋濕植料至盆底流水出黎五分鐘後就將底盆多餘的水倒咗去。

如有錯誤請各位再提點。
回復

Tony 發表於 2008-11-26 22:51:40 |顯示全部樓層
原帖由 KK66 於 2008-11-26 22:28 發表
本人很喜歡紫羅蘭, 新手想問紫羅蘭正覺的淋水方法? 有些困擾, 試過在泥面加水, 後來瀾根. 但在盆底浸水, 多也會瀾根, 少有好似有d缺水, 真熕! 有花友可教吓我嗎! ...

我都係泥面淋,有幾棵浸住水種,都冇事喎,係咪D泥有問題呀?
回復

孖吉 發表於 2008-11-26 23:08:39 |顯示全部樓層
原帖由 KK66 於 2008-11-26 22:28 發表
本人很喜歡紫羅蘭, 新手想問紫羅蘭正覺的淋水方法? 有些困擾, 試過在泥面加水, 後來瀾根. 但在盆底浸水, 多也會瀾根, 少有好似有d缺水, 真熕! 有花友可教吓我嗎! ...

你幾耐淋一次呀?d 泥未乾淋會爛根架  
回復

loktinyiu 發表於 2008-11-27 17:51:58 |顯示全部樓層

1) 泥面加水 - 如果只加太少水, 泥內唔會濕潤
2) 浸水 - 好易會爛根

我的淋水方法:
- 用水壺由頭淋, 好讓葉面的塵埃可以洗水, 淋至盆底出水, 出水後再淋一次;
(聽說泥中落肥後的鹽酸可以由盆底沖走, 當然只是很少量, 但多少有幫助)
-  將av放在乾爽的地方風乾, 因葉面凹陷的水氹可以用紙巾輕輕吸走;
- 開花av淋水不要淋到花, 會易謝d
回復

KK66 發表於 2008-11-29 23:20:42 |顯示全部樓層

多謝晒!

多謝晒, 不過我想問, 紫羅蘭的葉,淋水不會爛嗎?
回復

KK66 發表於 2008-11-29 23:25:16 |顯示全部樓層

回復 4# marcuslee 的帖子

我4天淋一次, 每次在盆底浸些水, 因我帕佢會死!
回復

KK66 發表於 2008-11-29 23:27:08 |顯示全部樓層

回復 4# marcuslee 的帖子

回復

KK66 發表於 2008-11-29 23:28:16 |顯示全部樓層

回復 2# mcyan 的帖子

回復

KK66 發表於 2008-11-29 23:31:47 |顯示全部樓層

回復 2# mcyan 的帖子

我4天淋一次, 每次在盆底浸些水, 因我帕佢會死!的水停留在泥面,不會即時入泥裡,有問題嗎?
回復

Oskar 發表於 2008-11-29 23:51:45 |顯示全部樓層
睇你的做法...真係有點緊張過"龍"..
有淋水就不用盆底浸水,正所謂另願 乾死都唔浸死~
我就不 乾不澆, 澆就澆透~沒有定一星期澆幾次~
好像最近天氣乾燥,澆水次數都多了~
水停留在泥面不是好現象啊~似乎植料有點張結...
用什麼植料呢 ?
野生紫羅蘭生長在石縫中, 所以現在用的植料泥炭土比例亦不宜多~
少有好似有d缺水<---這是什麼情況呢  ? 可否再詳細說說~

以上如有不對, 敬請指証~
回復

David 發表於 2008-11-30 00:06:57 |顯示全部樓層
不乾不澆, 澆就澆透!
I like your philosophy, except I'd water my AV when they get to about 70-80% dry
回復

cotychan 發表於 2008-11-30 01:08:27 |顯示全部樓層
講開淋水,請問不家會用乜野方法嚟睇啲泥係未夠乾呢?用手摸,好多時都面乾入面唔乾,如果係睇重量,咁用膠盆,好似比較難FEEL啲.
另外,你地係用尖咀壺倒水定係用噴霧呢?噴霧會唔會噴到啲根,UP爛佢?
回復

孖吉 發表於 2008-11-30 07:39:51 |顯示全部樓層
(1) 睇泥的顏色
(2) 拎上手輕重
習慣左之後,到咁上下你知道要淋水嘞。用手摸?未用日本珠石之前都會,用左之後摸唔到,而且只係摸到表面

淋水會用 曲頸尖咀壺 比較易控制
回復