有關授粉的問題?????

作者: phyllis-sam 發表于 2008-11-26 21:45:00
2194 5
好多時係 農業植物 的話題裏面 , 農友仔話啲 瓜瓜 同 果果 要自己用人手授粉 ,
咁有邊啲 農作物 唔可以由 小蜜蜂 同 蝴蝶 幫佢地授粉 , 要由人工幫佢地授粉 ,
又有時聽到啲 農友仔 話 , 用毛筆幫自已啲 農作物 授粉 , 咁 ,
係唔係就咁係的花花到掃幾掃的蕊就叫授咗粉 , 可以結果果架啦 ?????

因為我已經開似種粟米 , 藍苺 , 花生 , 蘋果 , 椒椒 !!!!!

唔該咁多位 農友仔 教定我先呀 !!!!!
fianfumy 發表於 2008-11-26 22:56:43 |顯示全部樓層
原帖由 phyllis-sam 於 2008-11-26 21:45 發表
好多時係 農業植物 的話題裏面 , 農友仔話啲 瓜瓜 同 果果 要自己用人手授粉 ,
咁有邊啲 農作物 唔可以由 小蜜蜂 同 蝴蝶 幫佢地授粉 , 要由人工幫佢地授粉 ,
又有時聽到啲 農友仔 話 , 用毛筆幫自已啲 農作物 授粉  ...

因為好多農友仔種係室內 或花槽 , 因為小昆蟲唔係咁多 , 所以人工授粉囉 !
回復

花季001 發表於 2008-11-27 00:52:33 |顯示全部樓層
不一定,有一些品种也是需要授粉的.
回復

花季001 發表於 2008-11-27 00:54:12 |顯示全部樓層
不一定,有一些品种也是需要人工授粉的.
回復

小寶 發表於 2008-11-27 10:43:46 |顯示全部樓層

回復 4# 花季001 的帖子

請問例如什麼呢? 好想知喔~
回復

llaus 發表於 2008-11-27 11:00:15 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-27 10:43 發表
請問例如什麼呢? 好想知喔~

好似最近熱門話題: 木瓜(雌株)law!
回復