迷你毛

作者: alfred71 發表于 2008-11-26 17:06:11
2401 19
mkpetpet 發表於 2008-11-26 18:10:01 |顯示全部樓層
苞芽其實係咪等如種子呀 ?
回復

alfred71 發表於 2008-11-26 19:47:44 |顯示全部樓層
原帖由 mkpetpet 於 2008-11-26 18:10 發表
苞芽其實係咪等如種子呀 ?

苞芽發芽%高種子好多
回復

avery 發表於 2008-11-26 20:38:26 |顯示全部樓層
苞芽是迷你毛用作無性繁殖的部分
回復

heiheimama 發表於 2008-11-26 22:22:43 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-26 20:38 發表
苞芽是迷你毛用作無性繁殖的部分

行哥有口德左好多~
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-26 22:34:46 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-11-26 22:22 發表

行哥有口德左好多~

x2~
回復

heiheimama 發表於 2008-11-27 10:14:34 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-26 22:34 發表

x2~

如果以前,實係”你初中冇讀bio咩!”,咁.
回復

mkpetpet 發表於 2008-11-27 11:17:02 |顯示全部樓層
唔緊要,  真係唔識,  就要不恥下問嘛,  多謝賜教.
回復

heiheimama 發表於 2008-11-27 11:25:41 |顯示全部樓層
原帖由 mkpetpet 於 2008-11-27 11:17 發表
唔緊要,  真係唔識,  就要不恥下問嘛,  多謝賜教.

oops, sorry, 我係"讚"行哥, 冇其他意思. sorry.

一般來說,我們會叫有性繁殖得來的下一代為”種子”.食蟲以無性繁殖居多(植物學上可以說是較低等的植物),他的”種子”稱為”孢子”,結構上和種子差很遠.(我讀文科,只係一知半解 ,請botany友賜教)

回復

avery 發表於 2008-11-27 12:36:45 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-11-27 11:25 發表

oops, sorry, 我係"讚"行哥, 冇其他意思. sorry.

一般來說,我們會叫有性繁殖得來的下一代為”種子”.食蟲以無性繁殖居多(植物學上可以說是較低等的植物),他的”種子”稱為”孢子”,結構上和種子差很遠.(我讀文科,只 ...

Heima ~ definitely you are wrong ~~ Haha ~

Take your time to wash your pat pat and I will kick your ass tonight when I have my writing pad ~
回復

alfred71 發表於 2008-11-27 13:43:16 |顯示全部樓層
sorry我想問是不是有苞芽?thx!
回復

avery 發表於 2008-11-27 14:11:24 |顯示全部樓層
原帖由 alfred71 於 2008-11-27 13:43 發表
sorry我想問是不是有苞芽?thx!

yes yes yes
回復

alfred71 發表於 2008-11-27 14:47:32 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-27 14:11 發表

yes yes yes

thx!
回復

heiheimama 發表於 2008-11-27 15:14:52 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-27 12:36 發表

Heima ~ definitely you are wrong ~~ Haha ~

Take your time to wash your pat pat and I will kick your ass tonight when I have my writing pad ~

你打到中文先講啦,我唔同西人講野.~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-11-27 16:41:32 |顯示全部樓層
佢好似打到中文啦掛
回復

heiheimama 發表於 2008-11-27 17:39:18 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-11-27 16:41 發表
佢好似打到中文啦掛

死啦,好鬼驚俾行哥炳到喊呀,都係衰多口,學咩人係食蟲版發言!

都係去台灣避返三幾日風頭先.~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-11-27 17:41:45 |顯示全部樓層
唔怕啦,你都話佢把口好左啦
回復

avery 發表於 2008-11-27 21:12:05 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-11-27 11:25 發表

一般來說,我們會叫有性繁殖得來的下一代為”種子”.食蟲以無性繁殖居多(植物學上可以說是較低等的植物),他的”種子”稱為”孢子”,結構上和種子差很遠.(我讀文科,只係一知半解 ,請botany友賜教)

食蟲植物種類繁多, 包括捕蠅草,毛氈苔, 豬籠草, 瓶子草, 狸藻 等等 ~

食蟲植物多長於養份稀少的貧瘠環境下, 葉子或其他組織發展出特殊的構造, 使其能捕捉昆蟲從而獲得養份 ~

食蟲植物定義為能 引誘, 捕捉, 消化 及 吸收昆蟲, 狸藻的捕蟲囊, 捕蠅草的捕蟲夾, 豬籠草的捕蟲器, 如果你相信進化論, 這些都是高度進化的結果, 所以食蟲植物絕不是低等植物 ~

食蟲植物 為 被子植物, 每朵花都具備完整的結構, 且都能結出果實及種子, 種子亦具種皮, 與只能產生配子體和孢子體, 較低等的蕨類植物和苔蘚植物 截然不同 ~

希媽, 你明冇 ?!
回復

fnv234 發表於 2008-11-27 21:50:56 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-27 21:12 發表

食蟲植物種類繁多, 包括捕蠅草,毛氈苔, 豬籠草, 瓶子草, 狸藻 等等 ~

食蟲植物多長於養份稀少的貧瘠環境下, 葉子或其他組織發展出特殊的構造, 使其能捕捉昆蟲從而獲得養份 ~

食蟲植物定義為能 引誘, 捕捉, 消化  ...

上次同你買果D落大雨嘅時候全部死晒 不過好似冇乜點生根咁嘅?會唔會係植料太漏呢?
回復

heiheimama 發表於 2008-11-27 23:15:09 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-27 21:12 發表

食蟲植物定義為能 引誘, 捕捉, 消化  ...

係既係既,多謝賜教.~
回復