容許我介紹一下我啲花花...

作者: lala 發表于 2007-9-30 23:02:26
2553 17
從某website,佢好似叫 windy day...
[localimg=576,432]1[/localimg]
lala 發表於 2007-9-30 23:03:49 |顯示全部樓層
Windy Day1.jpg
回復

lala 發表於 2007-9-30 23:06:44 |顯示全部樓層
呢棵就唔知叫乜...(麻煩有冇邊位可以幫幫手,話我知佢叫乜名??)
回復

lala 發表於 2007-9-30 23:07:36 |顯示全部樓層
仲有 crimson ice...
Crimson Ice1.jpg

查實仲有其他non-AV花花,真係好多花花...冇哂位喇...
回復

ayclui 發表於 2007-9-30 23:09:14 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2007-9-30 23:07 發表
仲有 crimson ice...

查實仲有其他non-AV花花,真係好多花花...冇哂位喇...

呢隻好靚呀
回復

soniamok 發表於 2007-9-30 23:17:49 |顯示全部樓層
嘩~我都鍾意隻  crimson ice 呀~ 流口水了
回復

tata 發表於 2007-9-30 23:23:09 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-9-30 23:17 發表
嘩~我都鍾意隻  crimson ice 呀~ 流口水了

sonia,

你唔係已經變心咩? 我有呢隻喎, 你有興趣嘛?
回復

lala 發表於 2007-9-30 23:24:38 |顯示全部樓層
我喺花墟一見到棵crimson ice,就忍唔住即刻買咗佢!!本來屋企已經冇位,諗住拎留公司,但又怕我啲同事多手玩死佢,终於都係唔捨得,留咗喺屋企。我都覺得佢太可愛喇!!
回復

soniamok 發表於 2007-9-30 23:37:30 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-30 23:23 發表

sonia,

你唔係已經變心咩? 我有呢隻喎, 你有興趣嘛?

不過係咩 size 先, standard 就唔要....住....喇!
回復

tata 發表於 2007-10-1 00:04:45 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-9-30 23:37 發表

不過係咩 size 先, standard 就唔要....住....喇!

使釘突呀
回復

kelly 發表於 2007-10-1 17:04:48 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2007-9-30 23:24 發表
我喺花墟一見到棵crimson ice,就忍唔住即刻買咗佢!!本來屋企已經冇位,諗住拎留公司,但又怕我啲同事多手玩死佢,终於都係唔捨得,留咗喺屋企。我都覺得佢太可愛喇!! ...

從葉片的摺痕看來, 我猜這棵是新買回來的超市品種, (葉片被包裝紙擠壓過) 這些品種歐洲入口, 由於氣候乾燥, 所用的植料差不多全是泥炭土, 但並不適合香港的潮濕天氣。若種在沒有空調的室內, 澆水就要特別小心。

由於介質不疏水, 容易up根而腐爛, 花苞容易凋萎。再講花場會使用激素刺激生長, 使植株更大, 花量更多 (由小苗到開花只需4個月) 。

由於催谷過度, 花期過後, 植株很難再次開花, 處理不宜, 什至會整株枯萎, 小心小心!
回復

lala 發表於 2007-10-1 18:15:58 |顯示全部樓層
嘩!超級感激!!佢啲細細花苞真係枯哂,但因為佢大啲嗰啲花仲開緊,所以我會等嗰幾朵開埋就幫佢換泥。
Kelly,once again感激萬分!!
回復

dumdum 發表於 2007-10-1 21:13:17 |顯示全部樓層
真系靓啦~~~~~~~
回復

keung 發表於 2007-10-1 21:48:22 |顯示全部樓層
好特別的花
回復

GOODluck20x 發表於 2007-10-1 22:06:43 |顯示全部樓層
好多花呀!!  
回復

八王爺 發表於 2007-10-5 11:59:08 |顯示全部樓層
我冧果棵 CRIMSON ICE 現在D花都应該枯哂咯~
回復

lala 發表於 2007-10-5 12:55:11 |顯示全部樓層
我棵crimson ice啲花蕾枯哂之後,之前嗰輪花都差唔多開完... 仲以爲要等一排先再有花添... 點知琴晚發現又有新BB 標緊出唻喇!!希望在人間!!
回復

八王爺 發表於 2007-10-10 12:45:00 |顯示全部樓層
我尋晚 去老媽 屋企 ... 嚇然見到一盆 crimson ice ....

老媽 話係  人哋 送俾佢  生日禮物 喎!

最近好多 哩隻花咁。
回復