關閉 [複製鏈接]
作者: orchids 發表于 2008-11-25 15:48:32
2969 10
這兩盆分享回來的海棠生長得很慢,已近一個月,只有有架的一盆長出一片葉芽,可能因我幫佢哋換泥嘅關係.

我自己的唯一一盆,就剪極都咁大盆,天氣轉涼新長出的葉較紅.
ht333147 發表於 2008-11-25 18:47:43 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-11-25 15:48 發表
這兩盆分享回來的海棠生長得很慢,已近一個月,只有有架的一盆長出一片葉芽,可能因我幫佢哋換泥嘅關係.

77763 ...

看來都健康
回復

orchids 發表於 2008-11-25 19:12:12 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-11-25 18:47 發表

看來都健康

thx!不過冇乜長大
回復

ht333147 發表於 2008-11-25 21:47:53 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-11-25 15:48 發表

77763 ...

是不是要分盆呢? 太密長不大, 空氣又不流通.
回復

orchids 發表於 2008-11-26 18:05:34 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-11-25 21:47 發表

是不是要分盆呢? 太密長不大, 空氣又不流通.

唔分啦!上次比你果盆,就係見佢生到頂盆邊,所以分出嚟,點知分咗出嚟冇人要,後尾好彩你肯要佢.
我已經冇位擺花,佢大得慢D就煩少D搵位擺.
回復

ht333147 發表於 2008-11-27 18:44:55 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-11-26 18:05 發表

唔分啦!上次比你果盆,就係見佢生到頂盆邊,所以分出嚟,點知分咗出嚟冇人要,後尾好彩你肯要佢.

太逼會令葉片長不大, 及長不出原來的特色,
分了盆, 放上分享版交換也好.
話說回來, 秋海棠好像少眾些, 可能是較難照顧, 容易死吧.
回復

四少 發表於 2008-12-1 23:57:10 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-11-26 18:05 發表

下次通知我, 我又要
回復

ht333147 發表於 2008-12-2 10:11:39 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-1 23:57 發表

下次通知我, 我又要

orchids , 為已為人, 更為花花, 請再分些出來給網友吧, 而且, 這也是有備份的作用
回復

orchids 發表於 2008-12-2 19:07:37 |顯示全部樓層
如果四少有興趣種印加之火,下次分棵比你(我係講真),雖然唔識你,但睇你貼D相,我諗我估到你住邊,到時可以擺低盆花响你樓下.
我都有分享過植物,但分到越來越唔想分.
回復

四少 發表於 2008-12-2 22:50:12 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-12-2 19:07 發表
如果四少有興趣種印加之火,下次分棵比你(我係講真),雖然唔識你,但睇你貼D相,我諗我估到你住邊,到時可以擺低盆花响你樓下.
我都有分享過植物,但分到越來越唔想分. ...

係咁, 熱情係會慢慢冷卻 ...
不過, 若係 9 5 9 見下面行下山 BBQ 又幾開心
等你通知 我會盡量配合你的時間
回復

ht333147 發表於 2008-12-2 23:51:19 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-2 22:50 發表

係咁, 熱情係會慢慢冷卻 ...
不過, 若係 9 5 9 見下面行下山 BBQ 又幾開心
等你通知 我會盡量配合你的時間

好開心秋海棠又再普及些
回復