吹風可催生國蘭新苗, 對嗎?

作者: cycheunghk 發表于 2008-11-25 10:15:47
1150 7
春風吹又生嘛~實踐經驗告訴我,這是對的,但係不知箇中因由。
hydra 發表於 2008-11-25 19:01:24 |顯示全部樓層
我諗係乾濕輪替刺激根部生長,而根部生長刺激葉、芽,及各部生長。
無學術根據,純個人推斷。
回復

cycheunghk 發表於 2008-11-25 20:12:51 |顯示全部樓層
原帖由 hydra 於 2008-11-25 07:01 PM 發表
我諗係乾濕輪替刺激根部生長,而根部生長刺激葉、芽,及各部生長。
無學術根據,純個人推斷。

hydra君一言驚醒, 風吹加速葉子水份蒸發, 要抽/泵更多水上葉, 根自然要長快一點應付所需, 風停時, 就有異常大水連養份谷上助芽生長, 合理合理.
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-25 20:15:13 |顯示全部樓層
會唔會係...蘭花生長地方 , 海抆比較高.....涼D
                   有風吹 , 氣温自然涼D.........因此 , 生長活躍D呢 .

以上純屬個人意見 , 如有雷同...............
回復

cycheunghk 發表於 2008-11-26 09:17:38 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-11-25 08:15 PM 發表
會唔會係...蘭花生長地方 , 海抆比較高.....涼D
                   有風吹 , 氣温自然涼D.........因此 , 生長活躍D呢 .

以上純屬個人意見 , 如有雷同............... ...

係播, 在香港, 國蘭熱壞多過冷壞, 我準備安把小型抽風扇同埋時間制吹著下~製做自然風的環境.
回復

bennyccm626 發表於 2008-11-26 09:20:37 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-11-26 09:17 發表

係播, 在香港, 國蘭熱壞多過冷壞, 我準備安把小型抽風扇同埋時間制吹著下~製做自然風的環境.

我都諗緊.....去種我D怕熱嘅蘭花
回復

cycheunghk 發表於 2008-11-26 09:48:03 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-11-26 09:20 AM 發表

我都諗緊.....去種我D怕熱嘅蘭花

係丫,13A 時間制約40至50元,220V3吋至4吋小抽氣扇售價相若,13A插頭幾蚊,電線膠布3皮,紅底一張有找,整好後影張相貼上黎先~~

回復

bennyccm626 發表於 2008-11-26 13:12:41 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-11-26 09:48 發表

係丫,13A 時間制約40至50元,220V3吋至4吋小抽氣扇售價相若,13A插頭幾蚊,電線膠布3皮,紅底一張有找,整好後影張相貼上黎先~~

嘩....好PRO!!
回復