請問這是不是百合?(已確定! 3棵高度差好遠呀!!!)

作者: 心花放 發表于 2008-11-24 14:40:53
4621 40

請問這是百合嗎?買o既時候老闆話係香水百合,但我見同上網搵o既相唔同樣...所以想請教大家她是咩花...
  另外,應該要點種呢?(e.g.日照,澆水,施肥)我完全唔識種佢呀,請大家多多指教!

d葉好似太直??

她是百合嗎?

她是百合嗎?
心花放 發表於 2008-11-24 14:50:10 |顯示全部樓層
唔好意思...我係新手,第一次放圖唔識控制size...
唔知大家睇唔睇到佢係咩黎?
如果大家睇唔清楚的話,我再放過一張上黎...
麻煩大家了!
回復

theresagood 發表於 2008-11-24 14:51:39 |顯示全部樓層
對!這是百合!但你種植的方法有點問題.
要種深d,當泥覆過球根後便再加2個球根厚度的泥
回復

心花放 發表於 2008-11-24 14:57:04 |顯示全部樓層
原帖由 theresagood 於 2008-11-24 14:51 發表
對!這是百合!但你種植的方法有點問題.
要種深d,當泥覆過球根後便再加2個球根厚度的泥

原來要種得咁深!!!等我即刻加番多d泥俾佢先得!
唔該晒你呀theresagood!thx a lot!
回復

心花放 發表於 2008-11-24 15:01:05 |顯示全部樓層
我仲想問,冬天要唔要擺佢喺室內?幾多日淋一次水?施肥幾耐一次?多謝大家指教!
回復

theresagood 發表於 2008-11-24 15:21:14 |顯示全部樓層
原帖由 心花放 於 2008-11-24 15:01 發表
我仲想問,冬天要唔要擺佢喺室內?幾多日淋一次水?施肥幾耐一次?多謝大家指教!

冬天唔使放室內,因為佢唔太怕凍反而怕熱,幾耐淋一次水就答你唔倒,
因為天氣的不同,不同的泥要淋唔同份量的水
不過最好等佢摸落有d乾先淋,如果你只種一年可以唔施肥,
你打算種多幾次就可以等佢開完花就俾d薄肥同有機肥
但要種多幾次就要同佢渡夏同小心控制水份

p.s.你嗰粒係唔係校服公司旁8蚊粒嗰d?
回復

心花放 發表於 2008-11-24 15:33:38 |顯示全部樓層
明白了...我想種多幾次的...努力試下先得
  唔係校服公司旁8蚊粒嗰d呀,我都唔記得邊個位置la。 我買嗰d係5蚊一粒,10蚊3粒。平平地咪試下種law...

p.s.有冇人可以教我點樣上傳d圖先可以令d相ge size細d呀?!
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-24 17:10:58 |顯示全部樓層
你用 microsoft 個 picture manager 都改到 size 架
回復

心花放 發表於 2008-11-24 21:39:32 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-11-24 17:10 發表
你用 microsoft 個 picture manager 都改到 size 架

哦...等我試下先得
Thanks~
回復

黃臉婆 發表於 2008-11-24 22:17:23 |顯示全部樓層
又或者用 la 個啦!好好用家!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=1281&extra=page%3D1
回復

黃臉婆 發表於 2008-11-24 22:19:51 |顯示全部樓層
原帖由 心花放 於 2008-11-24 15:33 發表
明白了...我想種多幾次的...努力試下先得
  唔係校服公司旁8蚊粒嗰d呀,我都唔記得邊個位置la。 我買嗰d係5蚊一粒,10蚊3粒。平平地咪試下種law...

p.s.有冇人可以教我點樣上傳d圖先可以令d相ge size細d呀?! ...

我都有買到,$10/3粒,好平!佢地仲話係粉紅色香水百合嚟!
咁您只係買咗1粒呀?
回復

心花放 發表於 2008-11-25 10:44:22 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-11-24 22:19 發表

我都有買到,$10/3粒,好平!佢地仲話係粉紅色香水百合嚟!
咁您只係買咗1粒呀?

我買左3粒呀~$10/3粒真係好平!但因為我未種過百合,咁咪買住3粒試下種~希望佢地快高長大開花啦!

p.s. 多謝你俾我o個個resize圖嘅方法,真係幾方便~Thx!
回復

黃臉婆 發表於 2008-11-25 21:23:09 |顯示全部樓層
好用就要 po 多啲相上嚟比大家欣賞啦!
我都係第一次種,大家一齊加油丫!
回復

心花放 發表於 2008-11-25 23:17:00 |顯示全部樓層
盡量la~ 如果有花相一定放上黎,大前提係要佢地開花先!!我同d花都要加油!  大家多d交流下心得la!^^
回復

心花放 發表於 2008-11-27 15:39:26 |顯示全部樓層
請大家指點下我咁種有冇問題??? 佢地依家健康嗎???
之前有花友提我要俾多d泥,埋深d,我照做ga la~
多謝大家提點呀~

呢盆係之前post過出黎嘅,呢幾日好似完全冇大過咁...

呢盆係之前post過出黎嘅,呢幾日好似完全冇大過咁...

百合2號

百合2號

百合3號

百合3號
回復

心花放 發表於 2008-11-30 12:14:30 |顯示全部樓層
1. 我想問呢係咪埋得仲未夠深?d葉好似同大家ge有d唔同?!(d葉又少又直)
2. d盆係咪太細呀?
3. 同埋d紫色葉好似枯乾咁嘅?
先謝謝大家解笞!

回復

黃臉婆 發表於 2008-12-1 15:50:30 |顯示全部樓層
原帖由 心花放 於 2008-11-30 12:14 發表
1. 我想問呢係咪埋得仲未夠深?d葉好似同大家ge有d唔同?!(d葉又少又直)
2. d盆係咪太細呀?
3. 同埋d紫色葉好似枯乾咁嘅?
先謝謝大家解笞!

我諗您真係要用個大D個盆來種,而且要種深D,
您睇下我種到邊個位,就知要幾深啦!
DSC06247 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-1 15:52:40 |顯示全部樓層
仲有呀!您係唔係無比陽光佢呀?
佢要架!
回復

心花放 發表於 2008-12-2 12:23:34 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-12-1 15:50 發表

我諗您真係要用個大D個盆來種,而且要種深D,
您睇下我種到邊個位,就知要幾深啦!

原本我仲係種得未夠深...即刻去買番3個大d嘅盆先得! thanks呀~
p.s. 我都有盡量俾太陽佢晒ga,不過只得3-4個鐘咁解...
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-2 13:12:44 |顯示全部樓層
原帖由 心花放 於 2008-12-2 12:23 發表

原本我仲係種得未夠深...即刻去買番3個大d嘅盆先得! thanks呀~
p.s. 我都有盡量俾太陽佢晒ga,不過只得3-4個鐘咁解...

又唔使買3個大盆咁多。
而我就用一個8號盆種曬3粒 la!
回復

123下一頁