我家寶貝 + 新成員

作者: 滑嘟嘟 發表于 2008-11-22 02:27:53
4414 33
Monse 發表於 2008-11-28 01:20:24 |顯示全部樓層
原帖由 Zion 於 2008-11-28 00:53 發表
呢個係我寫的BLOG
比你參考下丫
http://hk.myblog.yahoo.com/pandastar01/article?mid=403]http://hk.myblog.yahoo.com/pandastar01/article?mid=403

睇完你寫既BLOG都覺得好心酸啊,你千祈唔好放棄小依吖,有你兩個錫佢小依都會好幸福啊.......祝早日找到治療方法。
回復

Zion 發表於 2008-11-28 18:55:49 |顯示全部樓層
摺耳遺傳病係無得醫,只能夠令佢舒緩,
放心啦,我領養小依第一日開始,已經預左佢食我一世架啦
你見到佢呢個樣似唔似會心酸呀,

回復

貓貓 發表於 2008-11-28 22:06:23 |顯示全部樓層
Zion:

你真係一個好好的主人,無論小依有什麼病痛,你都承諾去照顧佢一生一世,令人感動!
回復

avery 發表於 2008-11-29 06:51:53 |顯示全部樓層
Zion 呢張正呀 ~

回復

avery 發表於 2008-11-29 06:55:25 |顯示全部樓層
雖然我不嬲覺得只有汚糟貓, 冇唔可愛既貓 ~

但呢隻衰貓係咪真係太可愛咁呢 ?!

回復

fatball 發表於 2008-11-29 10:11:35 |顯示全部樓層
原帖由 Zion 於 2008-11-28 18:55 發表
摺耳遺傳病係無得醫,只能夠令佢舒緩,
放心啦,我領養小依第一日開始,已經預左佢食我一世架啦
你見到佢呢個樣似唔似會心酸呀,
...

ZION & 小依 hihihi 丫
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-12-1 00:04:45 |顯示全部樓層
原帖由 Zion 於 2008-11-28 00:44 發表
SORRY 滑O都O都, 唔係想嚇你, 因我都有養摺耳,但其中一隻唐貓混摺耳,竟然都中左摺耳貓遺傳病>>骨骼變異
我見米高條尾同後腿有少少唔尋常,趁佢年紀少,你要多D留意下,最好同佢去VET照一照X-RAY
佢條尾比正常貓粗同 ...

呢排好忙... 啱啱至有時間上下黎~
睇到你段留言真係好多謝你既關心同資料!
由於養米高前其實冇諗過會養摺耳貓...
所以對摺耳貓遺傳病一D認識都冇,
不過養咗米高之後都有不斷上網搵資料。
而且之前帶米高去打針時都有問過醫生,
好彩米高一切正常~!
其實米高既體格係有D奇特...
三兄弟妹裡面~~~
米高較其他貓貓大隻!
個頭大D、手仔腳仔又粗好多~
連條尾都粗過人!
所以錯覺上腳仔同尾尾好似特別短!

米高係百份百既百厭仔~
好似過度活躍症咁... 日日爬高爬低~~
屋企座頂到上天花既"貓大厦",
佢黎到第三日已經爬咗上最頂!
我估佢D骨骼應該冇問題掛~~

回復

滑嘟嘟 發表於 2008-12-1 00:14:45 |顯示全部樓層
ZION & 小依要加油啊~!

其實我家"妹妹"都係有遺傳病...
佢不單尾尾折曲,四肢比較短,
而且前肢手踭向外彎... 形成O型腳~
性格亦怪癖...
醫生話應該係因為近親繁殖所至!
回復

claudiatang 發表於 2008-12-1 16:20:23 |顯示全部樓層
看完幾篇貓貓的日誌,心有戚戚然。那些無良的商人為了賺錢,不理動物的死活。近親繁殖、一年生產無數次。連喘息的機會都沒有。要勸導想養寵物的人去領養,不要花錢去買。並且真的要停一停,諗一諗。是否真的要養﹗唉,心痛﹗
回復

iluvuboyz 發表於 2008-12-2 13:10:51 |顯示全部樓層
你d貓貓好得意牙!!~又肯望鏡頭~~
我家的大貓咪都吾俾人抱架...
見到陌生人仲會""哩埋"!~
回復

vivi 發表於 2008-12-2 13:53:41 |顯示全部樓層
原帖由 claudiatang 於 2008-12-1 16:20 發表
看完幾篇貓貓的日誌,心有戚戚然。那些無良的商人為了賺錢,不理動物的死活。近親繁殖、一年生產無數次。連喘息的機會都沒有。要勸導想養寵物的人去領養,不要花錢去買。並且真的要停一停,諗一諗。是否真的要養﹗唉,心痛﹗ ...

支持支持
回復

claudiatang 發表於 2008-12-2 15:56:09 |顯示全部樓層

回復 31# vivi 的帖子

嗨,你和你的貓貓最近好嗎?
回復

vivi 發表於 2008-12-2 18:37:04 |顯示全部樓層
原帖由 claudiatang 於 2008-12-2 15:56 發表

嗨,你和你的貓貓最近好嗎?

好呀
星期日就開始輪住去打防疫針啦
回復

claudiatang 發表於 2008-12-3 14:07:41 |顯示全部樓層

回復 33# vivi 的帖子

是嗎?帶牠們出街會麻煩嗎?我以前都要帶牠們去打針。現在認識了一位獸醫朋友可以來我家,少了很多麻煩﹗
因為珍寶珠小姐會鬼叫,嚇死人﹗
回復