香草以種子繁殖- 發芽應驗分享與問題討論

作者: gtrnismo 發表于 2008-11-20 11:43:04
5249 33
剛剛收到某網友的pm, 是關於sage 鼠尾草以 種子發芽的問題。
因為之前亦有幾位仁兄問過我類似問題, 我把我傳出的pm內容post於此方便大家以作參考之用, 如有問題歡迎發問, 因為呢度有好多樂意助人既網友會伸出援手

PM 內容:
我都arm arm 落左種子, 落左半包只出1個苗
之前我一次過落1包, 出左幾百
我無做control experiment 但明顯與天氣, 濕度(水份), 陽光, 種子(日期), 及泥好有關係
我覺得發唔倒既重點首要: (排名分先後)

1 - 種子本身, 如果種子過期或有問題, 點發?
改善措施:
a) 最基本睇清楚日期先買
b) 如果某D種類例如thyme(百里香)喜歡涼D既天氣, 買種子建議買亞洲, 如果買左歐洲都無問題, 最重要考慮翻粒種子既鄉下係邊, 同香港既氣候分別有多大。雖然我而家種百里香都係用僅法國既, 但就要用方法比種子慢慢適應
2 - 泥
如果新手最好用科學泥, 我而家試試用自家溝泥, 發芽率差左幾百倍 (numbers of sprout - 2weeks - 1 vs 100) *實驗並非control experiment, 問題在於科學泥容易控制, 而且我今水用舊泥, 舊泥發芽率會低好多, 除非做足功夫。 舊泥好容易有蟲同有蝸牛蛋, 基於種子需要一個潮濕既環境, 我試過發芽發既無野出, 反為囉去晒晒D泥乾乾地先有芽出(殺蝸牛)
3) 濕度
好多人會用水吘一陣先落泥, 依我經驗來說: 我發過20種左右既香草種子, 全部都唔需要用水吘. 當然不排除先用水吘一陣發芽率會更高, 但因為香草係非常粗生之物, 所以跟本唔需要太多發芽率, 除非你有好大塊地。
4) 氣候
香草除basil, lemon grass, coriander外都愛較涼天氣。種子亦不例外, 但氣候對種子發芽率比成熟植物影響較少。 儘管如此, 落種都要睇清楚包裝後面寫既字仔, 通常有教我地何時是最適合落種, 何時收成

希望對大家有幫助
haren 發表於 2008-11-20 11:57:39 |顯示全部樓層
THX~你的分享~好有用~add6icon
我用種子發百里香,出左芽,但死左1半,可能太迫
想問小苗多大才要落肥add3icon 我的苗好瘦add2icon
回復

小寶 發表於 2008-11-20 12:03:56 |顯示全部樓層
我都想種百里香喔add2icon
回復

haren 發表於 2008-11-20 12:11:05 |顯示全部樓層
種子我係x寶買,發芽率都好高 睇下個日期先買就最好
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-20 12:13:07 |顯示全部樓層

回復 3# 小寶 的帖子

我種過呀 , 係落種子種架 ! 不過d種子好細 , 生出黎成撮野咁 .... 分一分就死 gum d .....  但都叫好生養 + 發芽率高. 不過因為夏天實在太熱 , 最後都係死左一大堆.
我老爺教我 , 下次可以將細沙加入種子 , 咁會分得開少少 + 均勻一d , 生出黎無一撮撮咁 . 有無人試過呢 ? ( 我老爺耐唔中會老點我 .....)
回復

小寶 發表於 2008-11-20 12:14:28 |顯示全部樓層
哎,我都試過, 不過可能太熱無發到芽
回復

cookie20002005 發表於 2008-11-20 12:18:09 |顯示全部樓層
我而家種緊百里香同金不換,出晒牙,不過都係一撮撮咁 ,我懷疑洛落得太多種子.
回復

fianfumy 發表於 2008-11-20 12:32:18 |顯示全部樓層
monkey--唉.gif 我今年5月左右時種薄荷 ... 種極都唔長大 ..激死 !
回復

草民 發表於 2008-11-20 12:34:09 |顯示全部樓層
好認真咁播種就唔發芽,自播果D就大量生長(羅勒、刺芫荽)
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-20 13:15:03 |顯示全部樓層
草民兄 ~~
我都有刺芫荽 , 係你比 chris tsui , chris 再比我架 ~~ ^^
其實而家大左好多 , 多左好多個花頭出黎 , 大約幾時會有種子收呀 ?
我應承左鄰居會比種子佢地 , 佢地響山邊 , 春天好多蛇呀 ~
P1110968 (Small).JPG

回復

farfeifar 發表於 2008-11-20 13:32:34 |顯示全部樓層
百里香真係好難種呢!
我種過2次都失敗了
回復

Minijack 發表於 2008-11-20 15:16:09 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-20 13:32 發表
百里香真係好難種呢!
我種過2次都失敗了

同意!!!! 搞到我都無心機種百里香lu...
回復

草民 發表於 2008-11-20 18:53:05 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-20 13:15 發表
草民兄 ~~
我都有刺芫荽 , 係你比 chris tsui , chris 再比我架 ~~ ^^
其實而家大左好多 , 多左好多個花頭出黎 , 大約幾時會有種子收呀 ?
我應承左鄰居會比種子佢地 , 佢地響山邊 , 春天好多蛇呀 ~
76367 ...

嘩!種得好靚呀!
等到開完花變啡色,花梗枯萎就剪佢落黎,在白紙上搓下種子就得啦。
回復

may.sun 發表於 2008-11-20 22:30:11 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-20 12:32 發表
76351我今年5月左右時種薄荷 ... 種極都唔長大 ..激死 !

薄荷難種死,,落第2次種la,得1棵未死,但又5係好生,5 g 佢想點~~
回復

Zion 發表於 2008-11-20 22:43:01 |顯示全部樓層
咦? 咁O岩,我今日又係落左種種鼠尾草,係外國品種
心諗就係趁呢兩日天氣冷D落種,直搏率早好多
回復

may.sun 發表於 2008-11-20 22:58:37 |顯示全部樓層
ya 我也是10/11落鼠尾草種子共15粒,17號出了1棵ja~~
回復

花園仔 發表於 2008-11-20 23:15:06 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-20 13:32 發表
百里香真係好難種呢!
我種過2次都失敗了

種幾盆分放唔同地方咪測出最適合嘅環境囉! 點會難種唧!
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-21 01:29:10 |顯示全部樓層

回復 13# 草民 的帖子

HEHEE ~~ 歸根到底, 都係你同 CHRIS 養得好 , 黎到我度至生得到咋 . 我遲D會將娘家0既地還原返做泥地 , 加埋花槽 , 再種多D刺芫荽 . 今年夏天 , 多左好多毒蛇呀 ......
回復

farfeifar 發表於 2008-11-21 12:06:19 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-11-20 22:30 發表

薄荷難種死,,落第2次種la,得1棵未死,但又5係好生,5 g 佢想點~~http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/mashimaro/mashimaro%20(50).gif

薄荷我種o左3次都失敗, 暫時放棄中...hehe
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-21 12:26:32 |顯示全部樓層

回復 19# farfeifar 的帖子

喂喂 ~~ 我D薄荷有D生得好犀利下 , 我試下水浸出根再杆插比你呀 ?
回復

12下一頁