返回列表 發新帖

今日翻開泥底見到好多白色線蟲!!

作者: gary1 發表于 2008-11-19 22:06:13
10179 36
PAMELATSE 發表於 2008-11-24 12:03:33 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-21 13:53 發表
我已經係堆入泥中, 但始終係追肥, 堆唔得好深
結果都出事...我而家轉用另一個方式,
浸花生full水, 然後再溝稀淋花~
但之前睇過要浸幾個月, 所以都浸o左幾支~
如果成功再公告天下啦! ^_^ ...

呢個方法ok呀!  不過d麩水係勁大味, 好臭架add5icon
回復

farfeifar 發表於 2008-11-25 12:04:01 |顯示全部樓層
我扭到個蓋實一實架!
跟住係蓋附近吉個針lon比佢呼氣law!
(因為之前聽聞有人用玻璃樽浸, 結果樽都爆埋)
而家浸o左一星期, 暫時聞唔到味...
我想問係咪要浸到冇晒味先用得呢?
回復

farfeifar 發表於 2008-11-25 12:06:59 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-11-22 23:34 發表
d虫多到冇人會信嫁,剪完又有,十條八條閑閑地,唔剪唔得,一日剪六七轉嫁~~http://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(35).gif

我個盆我諗要剪10幾轉, 一路剪一路
回復

may.sun 發表於 2008-11-25 23:00:05 |顯示全部樓層
ya...真係勁核凸~~
回復

cotychan 發表於 2008-11-27 17:19:32 |顯示全部樓層
原帖由 Minijack 於 2008-11-21 12:28 發表

我都試過! 勁恐怖,仲要發出勁難聞的味道! 我問過園藝店,佢地話係因為花生full係勁肥的肥料,所以會咁。一星期到就無野。最好將花生夫堆入泥中,唔好放泥面。 ...

花生full一濕水就好易生蟲o架啦!我喺BUM BUM買隻叫澳洲有機肥,未試過生蟲蟲.
回復

pauline 發表於 2008-11-29 12:24:49 |顯示全部樓層
原帖由 cotychan 於 2008-11-27 17:19 發表

花生full一濕水就好易生蟲o架啦!我喺BUM BUM買隻叫澳洲有機肥,未試過生蟲蟲.

咁記唔記得幾多$一包及有幾重的?
回復

pauline 發表於 2008-11-29 12:28:38 |顯示全部樓層
都可以用石灰的, 有中和及殺虫的作用的, 而且很平, 不過女孩子用就最好帶手套, 都幾傷手的.
回復

cotychan 發表於 2008-11-29 14:54:37 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-11-29 12:24 發表

咁記唔記得幾多$一包及有幾重的?

$30-1KG,如果種得唔多,都幾抵.我除咗用嚟種果,會用嚟做基肥.
回復

carman_mama 發表於 2008-12-29 12:13:36 |顯示全部樓層
我都係,唔知點解好似成身痕。

看到都毛管動!
Alfphy 發表於 2008-11-24 06:18
回復

johnny 發表於 2008-12-30 12:52:44 |顯示全部樓層
可能不是線蟲...可能是線蚓,是無害的蚯蚓一類. 很細小,白色的....腐爛的球根常見. 很多人以為是它們把球根吃了,其實是球根先爛了,線蚓才會出現. 它們只吃腐爛的植物,健康的植物完全不用當心.  最好能拍照,才好確認.
回復

elainecyy 發表於 2008-12-30 22:17:39 |顯示全部樓層
叫咩名呀?
回復

gilbert 發表於 2008-12-31 16:19:41 |顯示全部樓層
期待中..........

.
.
回復

miavu 發表於 2009-1-18 22:38:03 |顯示全部樓層
i haven't start plant anything yet but starting have interest in planting...so...can someone tell me honestly is the worms...very horrible and almost all kinds of plants will have worms?
回復

miku 發表於 2009-7-12 00:38:56 |顯示全部樓層
可能不是線蟲...可能是線蚓,是無害的蚯蚓一類. 很細小,白色的....腐爛的球根常見. 很多人以為是它們把球根吃了,其實是球根先爛了,線蚓才會出現. 它們只吃腐爛的植物,健康的植物完全不用當心.  最好能拍照,才好確認. ...
johnny 發表於 2008-12-30 12:52

我種左d車厘子種子, 其中一粒爛左, 係粒爛左種子附近有好多好多呢種一線線既白色虫, 佢只係痴住粒種子, 其他果d周圍都無,我已經將粒種子連泥一齊扔左,  但我擔心d泥仲有, 係咪泥太濕而令d種子爛呢? 
回復

Citystream 發表於 2009-7-14 01:31:58 |顯示全部樓層
這些蟲的出現,是因為你把菜頭菜尾放在泥士裡腐爛,其實有很蟲卵一早就在這些菜莢裡,現在孚化了。如果你是想把菜莢作肥料用,最好放進堆肥箱中讓它腐熟才使用,一般三四個月。或者你在休田時在田中作堆肥坑也可行。
回復

Citystream 發表於 2009-7-14 01:38:46 |顯示全部樓層
這些蟲的出現,是因為你把菜頭菜尾放在泥士裡腐爛,其實有很蟲卵一早就在這些菜莢裡,現在孚化了。如果你是想把菜莢作肥料用,最好放進堆肥箱中讓它腐熟才使用,一般三四個月。或者你在休田時在田中作堆肥坑也可行。
回復

chutou 發表於 2009-7-20 21:32:44 |顯示全部樓層
你地好勇敢呀
回復