升級指引(積分計法)

作者: minmin 發表于 2007-6-21 23:59:01
12749 65
會員積分 = 威望 + 發貼數 * 0.01

初登記花友 : 積分少於30
一級花友 : 積分少於80
二級花友 :積分少於200
三級花友:積分少於400
四級花友:積分少於1000
Fonica 發表於 2007-6-22 00:29:51 |顯示全部樓層
我想問啲積分有咩用嫁?點先有威望呢?

重有呀,我係個人信息裡面見到"升級剩餘時間"又係咩嚟嫁?

唔好怪我呢個問題女子呀!

回復

minmin 發表於 2007-6-22 01:07:13 |顯示全部樓層
威望由版主給予,當你發表好文章,並得到大家的認同,版主按需要去加你的威望.
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 15:53:39 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-6-21 23:59 發表
會員積分 = 威望 + 發貼數 * 0.01

初登記花友 : 積分少於30
一級花友 : 積分少於80
二級花友 :積分少於200
三級花友:積分少於400
四級花友:積分少於1000

問題1:

發一個貼 0.01, 升級做一級花友要30分, 咪即係要發3000個貼?  
要做到四級花友咪要發四萬張貼? 個 database要好大致得噃?

你都幾孤寒啫.  如果呢張貼激嬲咗你, 又減咁D威望, 咪成世都唔洗望升級?  
回復

cross 發表於 2007-6-26 15:55:06 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-26 15:53 發表

問題1:

發一個貼 0.01, 升級做一級花友要30分, 咪即係要發3000個貼?  
要做到四級花友咪要發四萬張貼? 個 database要好大致得噃?

你都幾孤寒啫.  如果呢張貼激嬲咗你, 又減咁D威望, 咪成世都唔洗望升級?  ...

所以到宜家我都係一分
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 16:04:03 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-6-26 15:55 發表

所以到宜家我都係一分

1分, 好好嫁喇, 要100張貼才有一分的啊, 一定係西滿兄私人醒你嫁喇.  

你唔好灰心呀, 四圍都見到你, 你一定好快有兩分嫁喇.  努力加油.
回復

pearl413 發表於 2007-6-26 16:22:00 |顯示全部樓層
如果貼圖俾高分d啦, 大大
回復

Fonica 發表於 2007-6-26 17:09:52 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-26 16:04 發表

1分, 好好嫁喇, 要100張貼才有一分的啊, 一定係西滿兄私人醒你嫁喇.  

你唔好灰心呀, 四圍都見到你, 你一定好快有兩分嫁喇.  努力加油.

好似係50張貼就有1分,因為我剛剛有1分,peter兄,你都有一分
重有呀,遲過我地註冊既朋友無張貼都有2分
回復

cross 發表於 2007-6-26 17:16:09 |顯示全部樓層
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 17:27:04 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-26 17:09 發表

好似係50張貼就有1分,因為我剛剛有1分,peter兄,你都有一分

遲過我地註冊既朋友無張貼都有2分,

1. 說明每貼 0.01:   1 / 0.01 = 100 嘛, 點解 50貼有一分?  唔明

2. 遲過我地註冊既朋友無張貼都有2分, 呢d就咪即係d生意人囉, 舊人冇優惠, 新人有著數.  

不過我唔信西滿係d咁o既人, 一定有其他原因.  (擦住鞋先, 唔係容乜易俾人減威望嫁)
回復

Tony 發表於 2007-6-26 17:30:29 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-26 17:09 發表

係minmin定架?
回復

Tony 發表於 2007-6-26 17:31:44 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-26 15:53 發表

問題1:

你都幾孤寒啫.  如果呢張貼激嬲咗你, 又減咁D威望, 咪成世都唔洗望升級?  ...

好嚇人喎.....
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 17:37:13 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-6-26 17:16 發表
http://www.hkplants.com/member.php?action=list&order=credits
最多分是兩分

好怪, 好似最多發貼是亞行仔, 咁勤力, 發咗259張貼, 得2分, 一大班未發過貼又係2分.     有強權, 冇公理

回復

Tony 發表於 2007-6-26 18:05:37 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-26 17:37 發表

好怪, 好似最多發貼是亞行仔, 咁勤力, 發咗259張貼, 得2分, 一大班未發過貼又係2分.     有強權, 冇公理

chaucer is no.2 (123張貼),1分
me is no.3(112張貼),1分
過兒 is no.4(107張貼),1分
由UID268開始大多數2分,but發貼多過5張只有3個
回復

比得大帝 發表於 2007-6-26 18:10:34 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-6-26 18:05 發表

chaucer is no.2 (123張貼),1分
me is no.3(112張貼),1分
過兒 is no.4(107張貼),1分
由UID268開始大多數2分,but發貼多過5張只有3個

你都幾心水清, 不過uid268之後也有些人冇分的, 又唔知點解.
回復

Tony 發表於 2007-6-26 18:29:07 |顯示全部樓層
而家積分的計法好混亂
回復

minmin 發表於 2007-6-26 22:39:41 |顯示全部樓層
哈哈,我不得不說你們醒目...
中途有一段時間,我不小心把註冊積分設定為2,所以在中途有一部分人一註冊便有二分..我當然可以加回所有舊會員2分,但對長期來說,是沒有太大影響的...

而積分原本相等於威望的,而威望只可以由特定會員評定,如果好的文章,會有機會被版主或者特選會員加分.另外文章如加入精華都可以加1分.
一開始,我是冇打算把帖文數計算入積分的,因為發文多,可以是回覆沒價值的回應.但經過和友人相討,貼數可以鼓勵會員更加活躍,所以加入100帖數 = 1分.帖數是包括回覆的,所以並不會太多.

積分只是一個遊戲,而評定價值,都主要看威望的.而積分暫時都沒有太大的用途..

當然,所有級數的積分設定,和作用,可以一起相討下..
回復

cross 發表於 2007-6-26 23:03:50 |顯示全部樓層
個人認為
反正現在帖數..會員普遍分數不多..
其實可以比較寬鬆一點
雖說論壇分數沒意義.我想會員也知道那是一堆沒意思的數字.
可是..論壇是讓人討論的地方..有問題的回帖或新帖也會被版主處理
當然扣不扣分又是你們管理層所決定..
可是..在沒做錯..或沒被扣分的情況下..
如果發1帖與發99帖沒差別..發帖那做什麼
雖然說.事實上沒意義..可是也是一種發回帖推動力嘛
正如玩online game一樣..
玩了一整月也不升級也沒動力去玩..
回復

jellyfishy 發表於 2007-6-27 00:43:24 |顯示全部樓層
或者可以試把某些特定post set 權限,等d人努力d回post. 如一些交換小苗post呀,拍賣或送贈post等等~ 一方面可防止一些只來這兒求苗而不大想付出的訪客, 一方面又可以令到熟的花友更熟(見多d呀~嘻)
回復

cross 發表於 2007-6-27 08:18:19 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-27 00:43 發表
或者可以試把某些特定post set 權限,等d人努力d回post. 如一些交換小苗post呀,拍賣或送贈post等等~ 一方面可防止一些只來這兒求苗而不大想付出的訪客, 一方面又可以令到熟的花友更熟(見多d呀~嘻) ...

想同邊個見多d丫..
--------------------------------------
贊成..!!
回復

1234下一頁