返回列表 發新帖

我黎啦! 試機 - D90

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2008-11-16 03:29:50
3105 32
四少 發表於 2008-11-17 20:02:33 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-11-17 19:52 發表
訂左啦!等緊呀!
買個陣佢冇貨嘛!錢都比左啦!

點解唔買支二手舊的 af 60 mirco ?? 影花好正 ... 二手價都係 2k 樓下行貨仲有保 ... 不過要花時間留意留意 ...

哈哈.. 還好你未玩過, 如果唔係玩過晒 d 毒鏡, 50 f/1.8 就未必滿足到你 .... 到時你就佢變成 50 f/1.4 ... 之後又想 50 f/1.2 ....
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-17 20:06:02 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-11-17 20:02 發表

點解唔買支二手舊的 af 60 mirco ?? 影花好正 ... 二手價都係 2k 樓下行貨仲有保 ... 不過要花時間留意留意 ...

哈哈.. 還好你未玩過, 如果唔係玩過晒 d 毒鏡, 50 f/1.8 就未必滿足到你 .... 到時你就佢變成 50 f ...

NO !!!

你咁快就落毒咒?唔好啦!慢慢來嘛,摸熟部機先啦!慢慢諗真我想影乜野先啦!
回復

avery 發表於 2008-11-17 20:06:58 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-11-17 20:02 發表

哈哈.. 還好你未玩過, 如果唔係玩過晒 d 毒鏡, 50 f/1.8 就未必滿足到你 .... 到時你就佢變成 50 f ...

阿 matt ~ 你咪害佢啦 ~ 你叫佢拿支 50 1.8 收住兩級光圈玩住先啦 ~

60 micro 我都試過 ~ < 2k 手動都幾 OK ( 好過 支 AF-S 60 $4XXX !!! )

Of course ~ I like my 105VR most ~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-17 20:08:35 |顯示全部樓層
滴到一地汗................  
回復

四少 發表於 2008-11-18 00:46:37 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-11-17 20:08 發表
滴到一地汗................  

除非主要影人, 若影花多, 一定要支 60 mirco ...
我第一支鏡係 天涯鏡 18-200, 當時咩都唔曉, 朋友叫我一鏡走天涯, 不過走還走, 但走極都走唔近 ... 所以諗都唔諗沖左出 mk 現兜兜搶支 105 vr 返屋企.
50 f/1.8 唔係唔好, 不過有 雞肋 feel, 將來想轉好 d 鏡頭時只會有食之無味棄之不 "值 $$" ....
依家我買鏡要好小心, 定要找到 "平靘正, 抵玩保值"
50 f/1.8 依家好多 師兄 都係平平買來改鏡之用, 如 管氏/yale 魚/扮移軸/轉菜鏡片......
不過 50 f/1.8 可用倒接玩微距, 咁就可平平地玩下 ^ ^ 只係難用 d

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-18 09:54:18 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-11-18 00:46 發表

除非主要影人, 若影花多, 一定要支 60 mirco ...
我第一支鏡係 天涯鏡 18-200, 當時咩都唔曉, 朋友叫我一鏡走天涯, 不過走還走, 但走極都走唔近 ... 所以諗都唔諗沖左出 mk 現兜兜搶支 105 vr 返屋企.
50 f/1.8  ...

始終都係錢、同唔知自己會有幾熱愛、熱愛幾耐嘅問題!買支 50 f/1.4 差3倍價錢喎!我都未諗第三支鏡我會買乜!如果影相係一世人流流長嘅嗜好,咁我都唔敢慢慢諗嘅!不過其實都心裡有數,一係micro,一係就整支去到 300mm 嘅 zoom....

初初個 friend 都毒我叫我買支18-200 架!我話我地成日一齊去影相,冇理由同一部機同一支鏡喎,唔好玩嘅!況且支鏡五千幾!同我支 kit 差 100mm 咁大把!我仲係第一部 DSLR 添,最後決定都係 kit 加 50 1.8 先!我覺得夠我玩一排架啦!啱啱呢個星期六同佢影完相,發覺大家 d 相唔差太遠啫!不過佢對爆光呢家野好過我!
回復

vivi 發表於 2008-11-18 23:04:12 |顯示全部樓層
瓶瓶, 快D貼赤柱D相啦
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-19 17:10:48 |顯示全部樓層
赤柱?未得!上次貼到....  聖誕燈,仲有香港夜景未貼!貼完先至到赤柱啊!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-19 17:22:09 |顯示全部樓層
最老土嘅香港夜景,人有我有咁啦!

回復

vivi 發表於 2008-11-19 17:40:06 |顯示全部樓層
瓶瓶, 我冇喔
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-19 17:42:08 |顯示全部樓層
坐下天星小輪,走一轉 Ocean Terminal 影埋聖誕燈咁咪有囉!
回復

vivi 發表於 2008-11-19 17:47:44 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-11-19 17:42 發表
坐下天星小輪,走一轉 Ocean Terminal 影埋聖誕燈咁咪有囉!

okokok
tonight tonight
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-19 17:50:40 |顯示全部樓層
好,等睇你 d 相!
回復