呢排d廣告咁勁, 可否暫停加入新會員

作者: yuwaiman 發表于 2008-11-15 09:42:30
2062 15
果d人日日用新 id 嚟賣廣告, 我想版主 delete 都 delete 到手軟, 唔知暫停加入新會員得唔得呢 ?
咁做雖然會令到想入嚟嘅新成員入唔到, 但如果佢係愛花人我唸佢會遲d再嚟, 到時就有個乾淨嘅 forum 了, 咁做唔知 work 唔 work, 大家點睇呀
sukisweets 發表於 2008-11-15 10:21:50 |顯示全部樓層
不如咁...
與其要暫停加入新會員..
不如加強登記手續..
譬如一定要現有會員推薦新會員...
開一個板係for認證新會員嘅..
要佢地寫低係邊位現有會員推薦佢地..然後係一段時間內該位推薦人要出現, 幫佢做認證, 否則取消新會員身份..
回復

KUNO 發表於 2008-11-15 10:49:03 |顯示全部樓層
原帖由 sukisweets 於 15/11/2008 10:21 發表
不如咁...
不如加強登記手續..
要佢地寫低係邊位現有會員推薦佢地..然後係一段時間內該位推薦人要出現, 幫佢做認證, 否則取消 ...

這個主意非常好!
回復

loklok 發表於 2008-11-15 10:51:49 |顯示全部樓層
原帖由 sukisweets 於 2008-11-15 10:21 發表
不如咁...
不如加強登記手續..
要佢地寫低係邊位現有會員推薦佢地..然後係一段時間內該位推薦人要出現, 幫佢做認證, 否則取消 ...

咁...新人咪好難入這個圈子?
回復

sukisweets 發表於 2008-11-15 11:00:26 |顯示全部樓層
em..
其實我地有個發問區係可以俾非會員留言問嘢..
如果真係有心成為會員, 可以係嗰度留言講下佢地種嘢心得或者乾脆貼佢地d自家植物..總之證明到佢地係鍾意種盆栽先想登記嘅..咁樣可以過濾到好多廣告人..
如果真係有人咁有心思咁做, 我相信一定有現有會員肯做推薦, 咁咪可以加入到我地大家庭..
肯做唔會難ga~
我亦相信真正鍾意園藝嘅人唔會mind..
因為係保障自己亦都保護我地論壇嘅一種方法..
回復

比得大帝 發表於 2008-11-15 11:07:08 |顯示全部樓層
好似馬會咁, 要有一級以上花友推薦才可入會
回復

sammy 發表於 2008-11-15 11:10:21 |顯示全部樓層
原帖由 sukisweets 於 2008-11-15 10:21 發表
不如咁...
不如加強登記手續..

逐個process咁咪又係加重admin 的工作量? check email 同加captcha OK架啦
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-15 11:10:52 |顯示全部樓層
good idea, 希望快快實施, 唔使等果d廣告人咁離譜
回復

minmin 發表於 2008-11-15 14:09:41 |顯示全部樓層
己觀看,謝謝建議...
但我覺得這個是開放平台,我不建議關閉註冊.

如果情況沒有繼續惡化下去,會進行ISP電郵認證或接納推薦加入建議!!
回復

阿袁 發表於 2008-11-15 19:07:11 |顯示全部樓層
浪費晒平台既資源 , 完全違反晒 d 原則 .... 比我係老細就見一殺一 !    add12icon
回復

cross 發表於 2008-11-17 10:06:06 |顯示全部樓層
殺...難殺..有d應該由電腦程式去註冊.發帖...
回復

sukisweets 發表於 2008-11-17 10:08:55 |顯示全部樓層
問題係愈來愈過份..
連色情廣告都....
回復

KUNO 發表於 2008-11-20 20:33:19 |顯示全部樓層
現在的廣告還是沒有一刻停止過!
而且那些還是新註冊的國內用戶.
回復

sukisweets 發表於 2008-11-20 21:06:18 |顯示全部樓層
係..
特別是abcd嗰位先生..成日都留言..
攞命~
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-22 22:22:23 |顯示全部樓層
d色情嘢越呢越多, 版主又冇可能24小時在線, 都唔知可以點
回復

sukisweets 發表於 2008-11-22 22:28:59 |顯示全部樓層
見到都當睇唔到...
見到d ID有問題就唔好睇..
回復