返回列表 發新帖

石松和蕨

關閉 [複製鏈接]
作者: obiwan 發表于 2008-11-12 21:51:14
5051 30
細毛 發表於 2008-11-15 16:30:08 |顯示全部樓層
原帖由 alansmith 於 2008-11-15 15:59 發表
木賊
其實係其中一間繽紛有售......你要搵搵~

邊一間邊一間!  請告訴我!
回復

細毛 發表於 2008-11-15 16:44:49 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-15 15:26 發表

尋晚份notes先睇完木賊

木賊係香港好似真係唔多見, 香港原生木賊得兩種
而且半水生, 又勁高......好難係屋企種wo
你想要種就要咁做喇
http://search.ruten.com.tw/searc ... bar&k=%A4%EC%B8 ...

我估我心目中的木賊, 就係你所講的問荊......
買日本/台灣d園藝書, 時常用黎做景.....
攞個瀨戶小陶碟, 加片苔玉, 再在上面種幾支木賊......
放在窗台, 嘆杯茶.....人生一樂!

Exodus大大, 你研究植物的嗎?
回復

ikejoe 發表於 2008-11-15 16:46:59 |顯示全部樓層
細毛兄,
買cutting flower果間"bun bun", 放喺最入的,店內木賊稱為"竹節草", 約55蚊一朿
番屋企插入水同淡水沙,幾個星期就會出根.
回復

細毛 發表於 2008-11-15 17:06:47 |顯示全部樓層
多謝ikejoe師兄!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

請接受小的一吻
回復

Exodus 發表於 2008-11-15 17:55:28 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-15 16:44 發表

我估我心目中的木賊, 就係你所講的問荊......
買日本/台灣d園藝書, 時常用黎做景.....
攞個瀨戶小陶碟, 加片苔玉, 再在上面種幾支木賊......
放在窗台, 嘆杯茶.....人生一樂!

Exodus大大, 你研究植物的嗎? ...

我鍾意植物姐...唔好叫我大大, 19歲一定細過你=,=
我都覺得好有日本feel~不過唔知擺落生態水陸缸會唔會生得太快

我都估你係想指問荊
有無分支就係問荊同木賊既分別
Equisetum木賊屬分左做呢兩個亞屬
回復

細毛 發表於 2008-11-16 02:32:52 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-15 17:55 發表

我鍾意植物姐...唔好叫我大大, 19歲一定細過你=,=
我都覺得好有日本feel~不過唔知擺落生態水陸缸會唔會生得太快

我都估你係想指問荊
有無分支就係問荊同木賊既分別
Equisetum木賊屬分左做呢兩個亞屬 ...

識野多我就習慣叫師兄.....呢到有個人仲細D......我叫佢做大師兄!
我睇書好似木賊(問荊)都有D大種有D細種........師兄........你個水陸缸咩樣架?
回復

Exodus 發表於 2008-11-16 02:36:12 |顯示全部樓層
佢地絕種剩得返三十幾種, 真係淒涼

唔貼獻醜喇, 整好晒先貼
搵多幾千蚊繼續整, 只許成功只許靚只許原種
回復

細毛 發表於 2008-11-17 01:32:29 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-16 02:36 發表
佢地絕種剩得返三十幾種, 真係淒涼

唔貼獻醜喇, 整好晒先貼
搵多幾千蚊繼續整, 只許成功只許靚只許原種

你o既要求應該唔止要靚.......仲係要名種........應該會係一post驚人!  期待期待!
回復

Exodus 發表於 2008-11-17 21:31:26 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-17 01:32 發表

你o既要求應該唔止要靚.......仲係要名種........應該會係一post驚人!  期待期待!

咁又唔好咁講
我都驚會過度複雜呀
回復

細毛 發表於 2008-11-18 01:01:56 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-17 21:31 發表

咁又唔好咁講
我都驚會過度複雜呀

要預備幾千蚊.....又會過度複雜.......好吊癮! 不如賣下關子......講小小啦!
回復

Exodus 發表於 2008-11-18 08:00:38 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-18 01:01 發表
要預備幾千蚊.....又會過度複雜.......好吊癮! 不如賣下關子......講小小啦!

下...咁我鍾意既種類咁廣泛
除左多肉植物就差唔多乜都有喇

幾千蚊其實應該唔夠的
可能要再儲多半年錢....
回復