C. walkeriana var. semi-alba ( Sorry ~ 唔係 OG )

作者: avery 發表于 2008-11-11 01:06:55
5066 22
oscar 發表於 2008-11-11 05:40:12 |顯示全部樓層
avery
唔係 OG都開得咁正,又無後反,OG都要反家。
回復

avery 發表於 2008-11-11 08:26:27 |顯示全部樓層
原帖由 oscar 於 2008-11-11 05:40 發表
avery
唔係 OG都開得咁正,又無後反,OG都要反家。

其實 OG 亦唔代表咩野啫, 嘉多利開得好唔好同好多因素都有關係, 品種好種得好 --> 自然開得好 了 ~ ( 我的其實開得不好 ... )   

都唔知咩個體既 OG, 咁成日標榜 OG 有咩用呢 ?? 除左想賣貴D, 或者等人以為係好野之外, 我諗唔到第個原因 ~

何況係咪 OG, 係咩 OG, 除左自己同個賣家之外, 根本冇人知 ~
回復

roths 發表於 2008-11-11 08:50:17 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-11 08:26 發表

其實 OG 亦唔代表咩野啫, 嘉多利開得好唔好同好多因素都有關係, 品種好種得好 --> 自然開得好 了 ~ ( 我的其實開得不好 ... )   

都唔知咩個體既 OG, 咁成日標榜 OG 有咩用呢 ?? 除左想賣貴D, 或者等人以為係好野 ...
唔識欣賞!淨係覺得佢好[大鼻]。
回復

小之莊 發表於 2008-11-11 09:36:51 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-11 08:26 發表

都唔知咩個體既 OG, 咁成日標榜 OG 有咩用呢 ?? 除左想賣貴D, 或者等人以為係好野 ...

對我D走路人新手.其實OG代表什麼?
回復

oscar 發表於 2008-11-11 13:13:43 |顯示全部樓層

咁成日標榜 OG 有咩用呢 ??可以揾多啲人老親,話自己啲野好貴。
回復

avery 發表於 2008-11-11 20:49:21 |顯示全部樓層
原帖由 小之莊 於 2008-11-11 09:36 發表

對我D走路人新手.其實OG代表什麼?

即係 division = 切芽

例如 C. walkeriana var. flamea 'Tokutsu' GM/JOGA 既 OG, 即係 original 授獎母株既切芽分株, 可以話係天價, 一般人亦根本買唔到, 好多人話自己手上有 "Tokutsu", 其實只係 original 果棵既 MC (組織培養分生株)

雖然 OG 同 MC價格有別, 但一般日本業者如果冇濫做組培苗, 買既人種得又好, MC 開既花幾乎同 original 一樣

只不過好多人係要追求原本果棵, 變相開始有人乜都加個 OG落去, 可以自抬身價, 幾舊水賣過萬, 其實只要你唔係要繁殖或者用黎做 MC, 根本冇必要揾 OG, 反而俾左機會D有心人呃錢

eg. walkerianan var. semi-alba 特選 OG, 即係咩呀 ?! Tokyo No. 1 既 OG ?? Kenny 既 OG  ?? H&R 既 OG ?? 定係 Puanani 既 OG ??

定係 "阿豬阿狗" 既 OG 至真 ~

即使你係都要追求原本果棵授獎母株, 正因為MC 開既花幾乎同 original 一樣, 所以買花最緊要係 種源正確 ~ 賣家可唔可靠就係關鍵勒 ~ 如果一個唔小心中招, 幾舊水棵 MC 切芽同D人買過萬, 咁就 ....
回復

小之莊 發表於 2008-11-11 21:39:44 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-11 20:49 發表

即係 division = 切芽

例如 C. walkeriana var. flamea 'Tokutsu' GM/JOGA 既 OG, 即係 original 授獎母株既切芽分株, 可以話係天價, 一般人亦根本買唔到, 好多人話自己手上有 "Tokutsu", 其實只係 original 果棵 ...

謝謝行哥詳細解析!學習了.
回復

sammy 發表於 2008-11-11 22:01:37 |顯示全部樓層
原帖由 小之莊 於 2008-11-11 21:39 發表

謝謝行哥詳細解析!學習了.

同感! 將呢個帖珍藏起黎先
回復

raymonde 發表於 2008-11-12 01:49:15 |顯示全部樓層
好帖~  
反而想知阿行哩棵semi-alba 會唔會OG出黎囉~hehehehe~
真係好靚~
回復

oscar 發表於 2008-11-12 04:26:56 |顯示全部樓層
avery大 禁止發言
回復

raymonde 發表於 2008-11-12 13:53:41 |顯示全部樓層
原帖由 oscar 於 2008-11-12 04:26 發表
avery大 禁止發言

齋post相都正到暈啦~  不過打兩粒字精景好多~
回復

SKO 發表於 2008-11-12 21:27:33 |顯示全部樓層
原帖由 oscar 於 2008-11-12 04:26 發表
avery大 禁止發言

何解?avery好到題。
回復

oscar 發表於 2008-11-13 03:48:51 |顯示全部樓層
原帖由 SKO 於 2008-11-12 21:27 發表

何解?avery好到題。

唔明你寫
你有無見到avery個頭像呀?禁止發言呀???
回復

avery 發表於 2008-11-18 10:18:28 |顯示全部樓層
原帖由 raymonde 於 2008-11-12 01:49 發表
好帖~  
反而想知阿行哩棵semi-alba 會唔會OG出黎囉~hehehehe~
真係好靚~

開價十萬九千七 ~
回復

oscar 發表於 2008-11-19 04:46:40 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 10:18 發表

開價十萬九千七 ~

咁算唔算係天價呀???????

回復

oscar 發表於 2008-11-19 04:49:18 |顯示全部樓層
恭喜avery重登香港園藝館。
回復

avery 發表於 2008-11-19 21:56:39 |顯示全部樓層
原帖由 oscar 於 2008-11-19 04:49 發表
恭喜avery重登香港園藝館。

你因咩事响人地度俾人鏟呀 ??

回復

oscar 發表於 2008-11-20 04:04:33 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-19 21:56 發表

你因咩事响人地度種人鏟呀 ??

我唔明你寫嘜??我無種人鏟呀????
回復

avery 發表於 2008-11-20 07:33:02 |顯示全部樓層
原帖由 oscar 於 2008-11-20 04:04 發表

我唔明你寫嘜??我無種人鏟呀????

俾人鏟 ... sorry ....
回復

12下一頁