小樹苗

關閉 [複製鏈接]
作者: 過客 發表于 2008-11-10 13:56:37
2057 12
請問有冇網友知道,那裡可買得到樹苗例如、洋紫荊、木棉樹等樹苗?
我曾聯絡過漁護處在元朗大棠村的花園,但他們話要三、四月再打來問,要記分配給郊野公園,有淨才公開發售。Tks
theresagood 發表於 2008-11-10 20:56:21 |顯示全部樓層
木棉樹可用佢d種子自己種,極粗生
回復

rosedaddy 發表於 2008-11-10 21:05:32 |顯示全部樓層
去大埔洞梓,或林村付近好多大園藝公司等等的,可能幫到你的!
回復

過客 發表於 2008-11-11 17:49:12 |顯示全部樓層
原帖由 rosedaddy 於 2008-11-10 21:05 發表
去大埔洞梓,或林村付近好多大園藝公司等等的,可能幫到你的!

多謝以上兩位的資料。
但我最終係想揾洋紫荊的樹苗,有辦法否?
回復

hk88688 發表於 2008-11-12 11:59:32 |顯示全部樓層
我響淘寶買開花嘅網店見到有, 佢寫話15蚊人仔1棵, 中苗, 大約60-70cm高. 你可以上淘寶搵搵.
回復

過客 發表於 2008-11-13 22:29:20 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-12 11:59 發表
我響淘寶買開花嘅網店見到有, 佢寫話15蚊人仔1棵, 中苗, 大約60-70cm高. 你可以上淘寶搵搵.

唔好意思,請問有冇人可以話我知淘寶花網店的網址?同埋係唔係在深圳的?
回復

無比仔 發表於 2008-11-13 23:30:05 |顯示全部樓層
香港九成九公私營有關園林作業的機構的樹苗都係由大陸苗場入貨架, 若你只要一棵我可幫你問我相熟D園藝公司有無貨多, 若有再覆你,但要勞煩你自取, 因山苗好平,唔點值錢 . 另外一定要洋紫荊?洋蹄甲行不行?
回復

過客 發表於 2008-11-14 00:51:02 |顯示全部樓層
原帖由 無比仔 於 2008-11-13 23:30 發表
香港九成九公私營有關園林作業的機構的樹苗都係由大陸苗場入貨架, 若你只要一棵我可幫你問我相熟D園藝公司有無貨多, 若有再覆你,但要勞煩你自取, 因山苗好平,唔點值錢 . 另外一定要洋紫荊?洋蹄甲行不行? ...

相當多謝您的幫忙,對的我只想洋紫荊,因為我太太的真實名字就叫紫荊,所以我想找一株洋紫荊種在房前的空地,但我的確是找了兩年也遇不到,如果閣下是能拔刀相助,真是感激萬分!Thank you
回復

hk88688 發表於 2008-11-14 06:48:37 |顯示全部樓層
原帖由 過客 於 2008-11-13 22:29 發表

唔好意思,請問有冇人可以話我知淘寶花網店的網址?同埋係唔係在深圳的?

你很愛太太啊 , 有關網店的詳細資料, 我pm俾你吖.
回復

無比仔 發表於 2008-11-14 22:54:54 |顯示全部樓層
原帖由 過客 於 2008-11-14 00:51 發表

相當多謝您的幫忙,對的我只想洋紫荊,因為我太太的真實名字就叫紫荊,所以我想找一株洋紫荊種在房前的空地,但我的確是找了兩年也遇不到,如果閣下是能拔刀相助,真是感激萬分!Thank you ...

問過喇, 真係得洋蹄甲, 無洋紫荊呀... .. 我朋友嫁接緊幾棵, 但佢話穩陣最少都要等兩個月...
最細也只得seeding tree size至輕標準size, 但都成米七八高, 相信你運送有難度...
我建議你急的話試下上hk88688花友介紹的網址買啦, 若你想等or購買仍有困難就煩請十二月頭or中再post出來等我跟進下朋友d嫁接進度啦.
真的對不起, 還未幫到你...

你地夫妻禁恩愛, 我都好羡慕呀 , 可惜我還未學到呢...
回復

過客 發表於 2008-11-14 23:37:55 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-14 06:48 發表

你很愛太太啊 , 有關網店的詳細資料, 我pm俾你吖.

多謝晒!您可 PM 去這個 Email : [email protected]
回復

無比仔 發表於 2008-11-14 23:44:37 |顯示全部樓層
原帖由 過客 於 2008-11-14 23:37 發表

多謝晒!您可 PM 去這個 Email : [email protected]

Both I welcome u mail to me: [email protected]
回復

hk88688 發表於 2008-11-15 00:10:40 |顯示全部樓層
原帖由 過客 於 2008-11-14 23:37 發表

唔洗多謝咁客氣! 我已經PM咗俾你, 你去短消息度可以睇到, 如果無的話, 我再SEND啲資料去你EMAIL, 希望幫到你喇!
回復