思行妹妹菜田 - 冬季作業

作者: 思行菜田 發表于 2008-11-7 14:09:50
8869 72
may.sun 發表於 2008-11-13 21:04:55 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-11-12 23:45 發表
小妹妹梗係肥嘟嘟先可愛嘛

咁我米好可愛~~
回復

haren 發表於 2008-11-15 00:53:44 |顯示全部樓層
可以一家人開開心心種菜仔好sweet~好羨慕呀
回復

may.sun 發表於 2008-11-18 23:07:50 |顯示全部樓層
思行MA MI咁耐唔上黎...去左bin ar~~
回復

llaus 發表於 2008-11-19 05:51:17 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-11-18 23:07 發表
思行MA MI咁耐唔上黎...去左bin ar~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/shin/shin%20(38).gif

思行妹妹,
妳真是內力深厚啦
連這個西毒都無妳辦法
回復

思行菜田 發表於 2008-11-19 12:02:51 |顯示全部樓層
我地都中晒毒,不過功課默書D毒重勁,會死人架。小妹妹平日無時間上網架。
天氣凍左,種菜最好,D西蘭花加左泥,大左好多,不過都重未見花球。
上個星期都落左草莓,應該都未發芽。
我地其實重有好多種子想種,最大問題係無泥!大包泥好重,唔可以成日買,買左又好快用晒,現在等粟米全部收成後再re-use D泥。
另外想同種在沙袋的薯仔、菠蘿換番盤,應該會少D蚊滋。又係要大量的泥。
回復

may.sun 發表於 2008-11-19 21:43:40 |顯示全部樓層
係呀,我差不多1or2個week買一次泥~~
回復

wing18 發表於 2009-1-3 20:22:32 |顯示全部樓層
我想問你有冇幫粟米keep(由開始種直到而家生左粟米)住影相嫁?
有ge話可唔可以sd俾我呀[email protected]
因為我要做功課呀...我之前影落個d相我放係張記憶卡度..
張卡唔見左…我又趕住要交...
如果你有你可唔可以sd俾我呀...求求你喇
回復

思行菜田 發表於 2009-1-7 14:55:52 |顯示全部樓層
47# wing18

Oops, 對唔住呀,咁遲先睇到你個問題。 其實呢,我好少同D菜菜影相架,因有好多時都好夜先上天台,太黑咩都影唔到,(我知好多花友都係咁), 所以我都無咩update。  幫唔到你真係唔好意思, 重有好多人種粟米架。你問下第二個啦。
回復

llaus 發表於 2009-1-7 15:03:25 |顯示全部樓層
47# wing18

Oops、對唔住呀,咁遲先睇到你個問題。 其實呢,我好少同D菜菜影相架,因有好多時都好夜先上天台,太黑咩都影唔到,(我知好多花友都係咁)、所以我都無咩update。  幫唔到你真係唔好意思, 重有好多人 ...
思行菜田 發表於 2009-1-7 14:55

思行小妹妹
唔見妳上泥
係唔艅係功課好忙呀??
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-7 15:18:58 |顯示全部樓層
我想問你有冇幫粟米keep(由開始種直到而家生左粟米)住影相嫁?
有ge話可唔可以sd俾我呀[email protected]
因為我要做功課呀...我之前影落個d相我放係張記憶卡度..
張卡唔見左…我又趕住要交...
如果你有你可唔可以sd俾我呀...求求你喇 wing18 發表於 2009-1-3 20:22

粟米我有種

不過未有果之嘛
回復

farfeifar 發表於 2009-1-7 15:26:05 |顯示全部樓層
我都好想種粟米啊, 不過而家真係冇位呢!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-7 15:35:55 |顯示全部樓層
花花

咁遲先種囉

下次我會分 2 盤種
回復

思行菜田 發表於 2009-1-7 15:41:02 |顯示全部樓層

RE: 思行妹妹菜田 - 收mini薯仔

好耐無update下大家啦,我地成日都無咩影相又無咩收成,剩係上黎農業植物收料,今日update 左D文字先,跟著加相下。

今年我問我老公知唔知我想要咩禮物,三次機會都答錯,我話:「係"泥"呀,我無泥就無得種玻璃生菜、日本春菊、蘿蔔、士多卑梨,蕃薯...又無得同西蘭花....換盤....」 終於.....我今年收到兩袋@150L peat moss, 一個木欄,兩個特大盤,兩個育苗盤做生日禮物。見到D泥真係好開心,之前分幾次買都係得二百幾Litre, 今次一次過300L,我諗有一排我都唔使為泥煩。正!

先兩日見到其中一盤薯仔D葉有D啡色斑,唔理三七廿一,一於收晒D薯仔,兩盤一共收左15個,有四五個正常size, 其它都係mini potato. 今日upload著聖誕前薯仔遇大風的照片,回家才補薯仔的玉照。
回復

princessleung 發表於 2009-1-7 15:54:09 |顯示全部樓層
53# 思行菜田
睇完妹妹既收成, 我好心急種薯仔呀
回復

mandm2007 發表於 2009-1-7 16:13:33 |顯示全部樓層
好耐無update下大家啦,我地成日都無咩影相又無咩收成,剩係上黎農業植物收料,今日update 左D文字先,跟著加相下。

今年我問我老公知唔知我想要咩禮物,三次機會都答錯,我話:「係"泥"呀,我無泥就無得種玻璃生菜 ...
思行菜田 發表於 2009-1-7 15:41

哈哈~你份生日禮物真係幾好喎~好啱你心意!!
你老公都一定會好開心,因為你唔係話想要"鑽石"!!

我都想種薯仔,但現時太多菜苗要照顧,都係專心D湊大佢地先講....
回復

思行菜田 發表於 2009-1-7 16:15:07 |顯示全部樓層
49# llaus

思行下星期考大考,攪到佢呀媽我都唔敢上天台,我一上佢又上,又實忍唔住攪一輪先翻落黎,先兩日dig 薯仔就好開心,dig 下又一個, dig下又一個。到佢考完試個日就係我地菜田擴充之期。
回復

農夫 發表於 2009-1-7 16:46:50 |顯示全部樓層
思行妹妹好叻叻
MA MA 同 DA DA又係好幫手
好期待擴充後既思行菜田呀
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-7 22:43:42 |顯示全部樓層
思行妹妹真係好叻!
既可將天台降溫,又可綠化天台,果然厲害
回復

susan625 發表於 2009-1-8 11:19:26 |顯示全部樓層
思行妹妹好久不見了,今天上來又看見你的靚靚薯仔。我也有一女兒,但她只喜歡吃我的收成,但不喜歡和我一起種呢!
回復

windy 發表於 2009-1-8 20:26:07 |顯示全部樓層

我都幾鍾意種薯仔,D葉又靚,既可睇,又可食,又唔難種。
呢D就係我種既薯仔啦 ---  009 - 複製.JPG
回復