掉進鹿毒之路

關閉 [複製鏈接]
作者: RNW 發表于 2008-11-5 15:36:42
13744 102
RNW 發表於 2008-11-10 18:26:36 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-10 16:50 發表

......但唔係每種你都唔會剩係種一棵咁多
我就唔信...你得一棵花冠superbum.....

咁講姐,又唔係細到剩係放得18棵鹿既,間屋咁大天台咁大家嘛
回復

avery 發表於 2008-11-10 20:29:43 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-10 14:30 發表

放得哂d鹿,18種儲齊都放得哂,除左果隻馬達加斯加外今朝己經隊哂佢地上去;不過依然唔比新豬入屋

放梗係放得哂 ~ 講放, 一千幾百盆都冇問題, 咁你有冇諗過天台冬天幾多度, 幾大風, 濕度幾低呢吓 ??
回復

Don 發表於 2008-11-10 22:20:36 |顯示全部樓層
鹿蕨係唔好當頭曬太陽架,如果加上濕度低又大風會變鹿乾
回復

RNW 發表於 2008-11-10 22:47:47 |顯示全部樓層
原帖由 Don 於 2008-11-10 22:20 發表
鹿蕨係唔好當頭曬太陽架,如果加上濕度低又大風會變鹿乾

噢!!!
發仔揾我笨?!
回復

Exodus 發表於 2008-11-11 00:09:36 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-10 22:47 發表

噢!!!
發仔揾我笨?!

hmmmm唔係隻隻都好似猴腦咁鍾意冷涼掛...話晒都係熱帶野
俾我真係照顧二十隻鹿都死(仲要唔識開花, 打左折)
回復

sandykwan 發表於 2008-11-12 18:12:13 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-10 18:23 發表

虫虫呢d細件野佢冇話喎,佢係對大棵果d唔順眼咋喎,話又惹蚊又盛..........吹脹!

Ray兄~考慮吓將你d寶貝大小植物重新執過位, 整齊乾淨少少集中喺同一空間...
當中置入一兩細細可愛小擺設, 雖然你d冇乜花, 但可型造大自然feel來取勝嘛
或者會有所改觀同理解啦**日常你冇懶惰對d植物有點愛心管理得好d, 應該冇蚊惹
回復

RNW 發表於 2008-11-12 23:09:51 |顯示全部樓層
原帖由 sandykwan 於 2008-11-12 18:12 發表

Ray兄~考慮吓將你d寶貝大小植物重新執過位, 整齊乾淨少少集中喺同一空間...
當中置入一兩細細可愛小擺設, 雖然你d冇乜花, 但可型造大自然feel來取勝嘛
或者會有所改觀同理解啦**日常你冇懶惰對d植物有點愛心管 ...

比你講到我冇野好講 枉為惜花人...........
回復

sandykwan 發表於 2008-11-14 13:11:07 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-12 23:09 發表

比你講到我冇野好講 枉為惜花人...........

喔! 原來都係惜花人, 呵呵^^唔好見怪
回復

RNW 發表於 2008-11-16 02:35:44 |顯示全部樓層
今日上天台將所有鹿掛哂响個磨砂玻璃枱底;除左正午冇直曬,西、北面有牆擋風,家陣朝朝上去用水喉淋;咁,ok掛??
回復

RNW 發表於 2008-11-16 02:37:00 |顯示全部樓層
原帖由 sandykwan 於 2008-11-14 13:11 發表

喔! 原來都係惜花人, 呵呵^^唔好見怪

何怪之有!多謝提點至真
回復

RNW 發表於 2008-11-16 02:39:57 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-11 00:09 發表

hmmmm唔係隻隻都好似猴腦咁鍾意冷涼掛...話晒都係熱帶野
俾我真係照顧二十隻鹿都死(仲要唔識開花, 打左折)

但係d鹿既皇者氣勢係其它植物冇喎
回復

RNW 發表於 2008-11-16 02:43:02 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-11-10 16:44 發表
佢咁講道理 , 一人讓一步啦 !  大既我呢度都冇地方 , 細既如肉餅呀 , 乜乜北領地呀 , 我都放到幾盤 .............

唉!!!唔知幾多日(!)之前燒左暖管,棵大肉餅枯剩2塊葉(!!)呀!!!現正搶救中
回復

RNW 發表於 2008-11-16 02:45:38 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-7 23:21 發表

底線係代表空格...
無人寫學名會係屬名同種名中間有-
不過例如Phalaenopsis cornu-cervi呢d 就例外

仲有果個post入面d 種名..全部都係原種應該第二個字要細楷... ...

請教請教;若果係自家開發,咁可唔可以用大寫呢??
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-16 09:09:36 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-16 02:43 發表

唉!!!唔知幾多日(!)之前燒左暖管,棵大肉餅枯剩2塊葉(!!)呀!!!現正搶救中

咁大錄 ??
回復

細毛 發表於 2008-11-17 01:35:13 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-16 02:45 發表

唔得!  你要上一上生物課.....學一學Genus & species呀!
回復

Exodus 發表於 2008-11-17 02:42:40 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-16 02:45 發表

你想自己交配鹿角?

難度高過開花植物wo
因為你好難肯定果棵野係咪真係兩種唔同既gematophytes fertilize出黎...
隨時幾百幾千棵入面兩個親本, 同埋個hybrid都有因為一開始細到根本肉眼睇唔到
你又唔可種晒咁多棵大左先分出黎,

再加上...播spore又唔易(因為我播過)~難度高架
建議你去塔內參考下_癡既養鹿心得~
回復

Exodus 發表於 2008-11-17 02:45:07 |顯示全部樓層
漏左句

你注意鹿角得果18種
就算你交左, 應該可能早就有人交左註冊左架la
當然就係用大楷寫
回復

八王爺 發表於 2008-11-17 09:38:30 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-15 19:35 發表
今日上天台將所有鹿掛哂响個磨砂玻璃枱底;除左正午冇直曬,西、北面有牆擋風,家陣朝朝上去用水喉淋;咁,ok掛??

朝早同 黃昏都淋一下先OK
因為你用板,板係唔儲水。
冬天乾燥,唔早晚淋,漸漸會「乾縮」。
回復

八王爺 發表於 2008-11-17 09:40:28 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-10 06:32 發表
冇俾人鬧;不過好認真咁同我講:

你越種越多野嘞,重越種越大件,唔該適可而止;你咪話想訂豬既?未比錢係咪?唔該cut order啦!我最多容忍到你種多一、兩盆大既,細細盆的的骰骰果d就冇問題!

兄弟們,你女友/ 老婆咁 ...

女人買得嘢多 俾男人哦 就聽得多。
今次 ray 都算經典咯!
回復

細毛 發表於 2008-11-17 13:54:03 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-17 02:42 發表

你想自己交配鹿角?

難度高過開花植物wo
因為你好難肯定果棵野係咪真係兩種唔同既gematophytes fertilize出黎...
隨時幾百幾千棵入面兩個親本, 同埋個hybrid都有因為一開始細到根本肉眼睇唔到
你又唔可種晒咁多棵大 ...

想當年......我估我會覺得你講d野好易明.......
gematophyte........現在睇到呢個字.......似係一個似曾相識的bio字........真係老啦!
回復