小ping 的疑似冬葉

作者: markusyc 發表于 2008-11-4 21:44:19
2673 19
由於小ping 的新葉樣子實在有點怪所以我早幾日掘了小ping 出來...

好淺的根呢
Day 40 - Posting.JPG
想問各位大大 這樣淺的根算是正常麼~

另外又為小ping 拍了幾張近照....
疑似進入冬葉狀態

Day 45 Posting 1.jpg Day 45 Posting 2.jpg

但點解d 疑似冬葉唔係好似成朵花咁ge...........
sundewrex 發表於 2008-11-4 23:45:53 |顯示全部樓層
用燈照?
用咩水?
換過植料?
室內種?
回復

markusyc 發表於 2008-11-5 00:29:43 |顯示全部樓層
無換過料呀~ 心心買回來的時候的料來的。
水是distilled water.... 某大超巿牌子質素當然就唔係最佳lah.
是室肉種~ 靠近window~
無照燈ga~ 靠太陽伯伯照住ga ja.......

唉我都知道有可能係因為唔夠光呢粒小ping 心灰意冷兼營養不良
攪到d 葉細塊左ga lah.................................

但係佢又無話特別大問題.... 只係葉型變左je.............
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-5 11:28:58 |顯示全部樓層
唔夠光D葉就企身追光啦 , 支燈唔慳得架 !!
回復

細毛 發表於 2008-11-5 11:38:03 |顯示全部樓層
講開又講, 呢隻係咩種?
回復

markusyc 發表於 2008-11-5 13:56:12 |顯示全部樓層
我都唔知啊... 有冇大大知?
回復

pkok 發表於 2008-11-5 16:16:58 |顯示全部樓層
換支T5吧
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-5 16:45:07 |顯示全部樓層
PKOK仔 , 呢2日有冇去花虛做筆記 ?? 有冇直擊報導 ??
回復

細毛 發表於 2008-11-5 17:00:58 |顯示全部樓層
LEUK兄, 知唔知呢隻係咩種?
回復

RNW 發表於 2008-11-5 18:54:38 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-5 17:00 發表

Pinguicula Agnata
回復

細毛 發表於 2008-11-5 19:02:53 |顯示全部樓層
係咪即係上記30蚊ping呀?
回復

RNW 發表於 2008-11-5 19:05:19 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-5 19:02 發表
係咪即係上記30蚊ping呀?

冇錯
回復

pkok 發表於 2008-11-5 19:26:49 |顯示全部樓層
我都見到你地啦寫呢都冇用同埋都冇新貨、但係收到風紅龍只會在夏天頭入貨
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-6 08:27:49 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-5 17:00 發表

嘩!我一粒ping都冇喎 , 答唔到 !
回復

markusyc 發表於 2008-11-6 15:29:44 |顯示全部樓層
原來 Agnata 都有幾款... 而且睇落都幾大分別.... 但係個個款都係半似半唔似我粒小ping....

http://www.pinguicula.org/pages/plantes/pinguicula_agnata.htm
回復

RNW 發表於 2008-11-6 18:54:21 |顯示全部樓層
原帖由 markusyc 於 2008-11-6 15:29 發表
原來 Agnata 都有幾款... 而且睇落都幾大分別.... 但係個個款都係半似半唔似我粒小ping....

http://www.pinguicula.org/pages/plantes/pinguicula_agnata.htm

買左天書未?書裡面張相似我果棵90%,你呢棵=我果棵
回復

細毛 發表於 2008-11-6 19:33:44 |顯示全部樓層
原帖由 markusyc 於 2008-11-6 15:29 發表

個原生景種在岩石上好cool呀!  唔知我得唔得呢?
回復

阿袁 發表於 2008-11-6 20:42:02 |顯示全部樓層
堇係唔係唔洗用蒸溜水灌溉 , 用水喉水都得架 ?   
回復

markusyc 發表於 2008-11-6 20:56:04 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-6 18:54 發表

買左天書未?書裡面張相似我果棵90%,你呢棵=我果棵

咦咁ray 兄你果粒現在情怳如何呢~~~
回復

細毛 發表於 2008-11-8 00:41:04 |顯示全部樓層
人地個原生景生在岩石上, 唔知我地又可唔可以將d PING種在火山石上呢?
有冇人有類似經驗呢?

回復