私自轉貼圖片或資料既問題

作者: LEUK9884 發表于 2008-11-3 16:42:34
2125 13
事由係咁既 , 前幾日睇見"多肉植物版"有人貼左株"龜甲龍"出黎 , 我即念起之前睇過網上有株幾有代表性完成長植株相片 , 作為資料比大家參考下 , 過左2日就比版主無聲無息取消左 , 經查詢後 , 版主覆 "我一向反對私自轉貼網上的資料!"
就此事我想查詢下 , 版主係修改版友貼文時候 , 係唔係要解釋一下呢 ? 同埋係唔係唔可以轉貼"資料性"圖片呢?
RNW 發表於 2008-11-3 18:41:23 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-11-3 16:42 發表
事由係咁既 , 前幾日睇見"多肉植物版"有人貼左株"龜甲龍"出黎 , 我即念起之前睇過網上有株幾有代表性完成長植株相片 , 作為資料比大家參考下 , 過左2日就比版主無聲無息取消左 , 經查詢後 , 版主覆 "我一向反對私自 ...

純綷研究;我都好似踩中左呢一樣,事由係先兩晚新毒上身之際就走左上網揾野睇頂引,點知越睇越過引諗住分享d相比其它毒友睇,就開左個post"巨鹿!";照情況睇晌法律上我同LEUK兄都衰左copy right法,但係法律上就同個論壇或者版主無關,但係論壇或者版主當然有道德責任同權力去無需通知下取消呢dpost;不過站在資料參考又或者大家舒服d既情況下,或者可以响post規列上增加一條:所有貼文或貼圖如屬轉貼,必須注明出處;咁樣可能會對被轉貼者公平d,因為話哂都算幫佢promo,而轉貼者又可以達到分享資迅既目的,論壇方面又可以做到有例可尋從而公平,避免左不同版主不同管理手法導至版友無所適從。

以上純屬個人意見,不喜莫插。
回復

avery 發表於 2008-11-3 23:35:51 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-3 18:41 發表
不同版主不同管理手法導至版友無所適從

見怪不怪 ~

要响度要人解析或者爭取權利呀 ?? 算把啦 ~
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-4 08:32:10 |顯示全部樓層
知道出處一定會注明 , 不過有d係唔知第幾手 , 所以只注明網上轉貼 , 點知都係唔合格 !
回復

比得大帝 發表於 2008-11-4 11:08:57 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-11-4 08:32 發表
知道出處一定會注明 , 不過有d係唔知第幾手 , 所以只注明網上轉貼 , 點知都係唔合格 !

按版權法, 如果没有版權人同意, 就是註明來源而轉貼, 也是違法

除非原貼有註明類似: 轉貼請註明來源
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-4 12:58:16 |顯示全部樓層
咁貼 link 又有冇違法呢 ? 有d係舊相又點貼好呢 ?
回復

比得大帝 發表於 2008-11-4 14:33:13 |顯示全部樓層
貼link是合法的
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-4 17:11:25 |顯示全部樓層
係咩?貼 link 合法咩?你個 "法" 嘅意思係咪園藝館個 "法"?定係香港政府個 "法" 呀?
回復

比得大帝 發表於 2008-11-4 17:26:47 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-11-4 17:11 發表
係咩?貼 link 合法咩?你個 "法" 嘅意思係咪園藝館個 "法"?定係香港政府個 "法" 呀?

公開的網站, 貼條link都係入番佢網站, 没有例不容許
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-4 17:55:07 |顯示全部樓層
即係話,貼 link 就冇 copy right 啦!貼內容就會比較敏感,係咪!

貼 link 冇錯,咁點解..........

冇野啦!收聲!閃!
回復

RNW 發表於 2008-11-4 18:12:23 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-11-4 17:55 發表
即係話,貼 link 就冇 copy right 啦!貼內容就會比較敏感,係咪!

貼 link 冇錯,咁點解..........

冇野啦!收聲!閃!

哈哈哈~~~~~~
呢d係家有家規,國有國法
以前犯家規可以浸豬籠行家法,依家打幾吓都唔得<------純焠9up
回復

LEUK9884 發表於 2008-11-5 11:42:09 |顯示全部樓層
貼 link  , 同貼圖註明來源 , 有乜分別 ?? 轉接D就冇違法 ??
回復

cf0 發表於 2008-11-5 19:13:51 |顯示全部樓層
路過又八下:
貼圖就肯定有板權法,  我 "估" 無會人有意見.

貼LINK唔同, 第一, 
我貼條LINK, 唔知係乜, 你想睇就一定要走入去,
如果你入左去, 比如"香港園藝館"咁, 
你就直接向入面, 而"通常"的圖片的板權都係網頁既,
所以OK。

(雖然貼圖話就話註明出處係幫人PROMOTE, 
但都見到圖, 未必一定會再入去網頁啦, 
點都唔及貼LINK咁, 你要入去先睇到嘛! )

PS: 只係靠估, 並無法律基礎 
回復

比得大帝 發表於 2008-11-5 19:34:05 |顯示全部樓層
因為貼link你還得要進入原網頁, 這正是網頁的設計目的
回復