呀蛙試種篇-AChaCha!

作者: llaus 發表于 2008-11-3 08:47:14
29098 302
JicJicmom 發表於 2008-11-14 14:15:55 |顯示全部樓層
利害 !!!!!!!!!
我以前響娘家成日煲野飲 , 煲完就將d中藥渣倒哂出去樹底下 , 早前發現有一棵麥門冬 ( 麥冬) 生左響樹底下 !!!! XDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

llaus 發表於 2008-11-14 14:19:25 |顯示全部樓層
麥東我試左好多次都發唔到芽呀!!!
你就好啦
回復

月光光 發表於 2008-11-14 14:19:59 |顯示全部樓層
阿蛙,好勁o
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-14 14:25:22 |顯示全部樓層

回復 62# llaus 的帖子

我都唔知架 !!! 倒左成幾年 , 0岩0岩至發現 !!!!!!
喂 ~ D 藥渣 / 湯渣係煲完至倒 ..... 會唔會 ....要煲下佢至發 ?
XDDDDDDDDDDDDDDD

回復

fnv234 發表於 2008-11-14 14:27:06 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-14 14:15 發表
利害 !!!!!!!!!
我以前響娘家成日煲野飲 , 煲完就將d中藥渣倒哂出去樹底下 , 早前發現有一棵麥門冬 ( 麥冬) 生左響樹底下 !!!! XDDDDDDDDDDDDDDDDD

煲完仲種到咩?
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-14 14:30:54 |顯示全部樓層

回復 65# fnv234 的帖子

我真係唔知喇...... (應該係唔得0既....) ...但 ....棵麥冬響邊度黎 ?
回復

fnv234 發表於 2008-11-14 14:35:20 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-14 14:30 發表
我真係唔知喇...... (應該係唔得0既....) ...但 ....棵麥冬響邊度黎 ?

係唔係呢種?可能係野生
回復

llaus 發表於 2008-11-15 17:10:23 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-11-11 20:07 發表
我懷疑你食完龍蝦會唔會拎個龍蝦殼去種

草民師兄呀!
龍蝦真是有得種呀!
回復

kelvinkou 發表於 2008-11-15 19:15:29 |顯示全部樓層

回復 68# llaus 的帖子

又幾似龍蝦wor!
回復

草民 發表於 2008-11-15 19:18:13 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-11-15 17:10 發表

草民師兄呀!
龍蝦真是有得種呀!

我亂咁作咋,乜真係龍蝦都可以種?
阿蛙哥,你係得既
回復

llaus 發表於 2008-11-15 19:21:21 |顯示全部樓層
中文名稱: 菲律賓石梓
花具下垂性,花開時形有如一隻龍蝦,故又稱龍蝦花
學名: Gmelina philippensis
科名: 馬鞭草科
生活習性: 常綠蔓性灌木
花期: 春至夏季
花色: 鮮黃色
株高: 蔓性植物
特性: 生性強健

龍蝦花,可能屬唇盆科,一年生草本植物。這種花喜濕潤、背陰、一般生長在林木下、溪流邊,葉互生,高1米左右。它春天發芽生長,夏天開花,秋天結實,冬天葉落歸根。當深秋時節時,老「蝦」泛黃,「蝦」子進入成熟期的時候,如要采種,就必須掌握它又酥又脆的特性。采種的時候,如要采種,一要看得準。二要動作快,三要抓得緊,否則,「啪嚓」一聲,殼兒炸了,子兒飛了,你得不到種子不說,還會把你嚇一大跳。這便是龍蝦花的「蝦跳」。賞龍蝦花真有無窮的樂趣。
  龍蝦花根據花形大小不同,一般分3種:大的叫龍蝦花,小的叫米蝦花,介於大小中間的叫河蝦花。龍蝦花,顧名思義,全是取她的花形似蝦而得名,它有蝦頭、蝦身和蝦尾。蝦頭長有蝦嘴,上下張開,如蝦尋食一樣,嘴邊還有花柱,又酷似蝦。蝦頭上還長有兩根卷胡,又如龍蝦的兩根觸角。蝦身有彩色斑紋,蝦尾捲曲著。
    龍蝦花色彩艷麗,五色紛呈:有鮮紅的,紅似珊瑚;有金黃的,黃如琥珀;有紫色的,紫賽葡萄。它的花開在綠葉下面,叫青絲吊龍蝦。說來也怪,一根如頭髮絲細的青絲,常吊著一個或兩人龍蝦花。吊一個的,叫單苞獨放,吊兩個的,喚成對成雙。微風吹來,它們在綠葉叢中左右搖擺,非常像真蝦在水中活蹦亂跳一樣。
    據當地老人介紹,龍蝦花不僅是觀賞花卉的上品,還是餵豬的好飼料。據說豬吃這種飼料以後,不僅膘肥毛軟,而且肉味很鮮。
龍蝦花在武陵源的各個景區(楊家界、索溪峪、天子山、張家界)都有廣泛的分佈,但以金鞭溪和砂刀溝最盛、最多,故有「花溪」之稱。
回復

草民 發表於 2008-11-15 19:30:17 |顯示全部樓層
>>>常綠蔓性灌木
>>>一年生草本植物
有矛盾
回復

llaus 發表於 2008-11-15 19:49:34 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-11-15 19:30 發表
>>>常綠蔓性灌木
>>>一年生草本植物
有矛盾

師兄即是師兄
有錯漏怎走到出你對眼呢?

資料是從兩個網頁找到組成:
一個是大陸http://www.33519.com/big5/zhangjiajie/dongzhiwu/qipa.htm大陸都說明: 可能....
一個是台灣http://www.floral.com.tw/floral/ ... ff848257003002b9370

一時漏眼無看到有矛盾添

回復

草民 發表於 2008-11-15 20:02:25 |顯示全部樓層
唔係你的錯。
我點都唔信那植物是一年生草本!
回復

otismavis 發表於 2008-11-15 20:22:52 |顯示全部樓層
一年生邊有咁大棵呀?
回復

fnv234 發表於 2008-11-15 21:39:38 |顯示全部樓層
終於有個正名啦
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-15 22:40:31 |顯示全部樓層
立下眼以為真係有隻龍蝦響樹度 !!!!
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-15 22:41:32 |顯示全部樓層

回復 67# fnv234 的帖子

係呀係呀 ~~ 我成日以為係龍利葉d花 , 有次去清什草至知唔係 !
回復

fnv234 發表於 2008-11-15 22:52:07 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-15 22:41 發表
係呀係呀 ~~ 我成日以為係龍利葉d花 , 有次去清什草至知唔係 !

呢種我學校有好多,唔知係唔係有人種落去呢?
回復

sandylam 發表於 2008-11-16 00:44:41 |顯示全部樓層
龍蝦呀~
我叫隻貓黎睇吓先.
回復