辦公室遍 [三兄弟] (狸藻 及 小紅楓)

作者: phyllis-sam 發表于 2008-10-29 21:59:26
2804 17
各位花友仔 , 唔好再塗毒 我啦 , 你地成日放啲靚相上網 , 令到我已對花花中毒太深 ,
一見到有花友仔張啲好靚的植物 , 我又會忍唔住手去買 , 今次又荷包大出血 :'
( , 由星期六 25/10 到 今日 29/10 , 我買花花都買咗 $320 元
(一盒 狸藻 $80 大洋 及 二盒 小紅楓 @120 大洋 ) 嚟緊 11 月頭成個星期都冇得食下午    :'( :'( !!!!!!!!!!

我係辨公室張枱上放咗佢地三兄弟 ( 一盒 狸藻 及 二盒 小紅楓 ),
每日望到佢地都好開心 !!!!!
三兄弟之全體大合照 (Large).JPG
大大佬 狸藻 (Large).JPG
大哥 小紅楓 (Large).JPG
細佬 小紅楓 (Large).JPG
細毛 發表於 2008-10-29 22:04:40 |顯示全部樓層
又係Peter兄的大作喎!

棵小紅楓好靚, 我都忍緊手......唔知幾時忍唔住?!

溫馨提示:  小白兔狸藻一定一定要用蒸餾水!
回復

phyllis-sam 發表於 2008-10-29 22:08:19 |顯示全部樓層

回復 2# 細毛 的帖子

多謝細毛兄提點 , 我有用蒸餾水 !!!!!

吓完來係 Peter兄 寄買 的小紅楓 ?
回復

fnv234 發表於 2008-10-29 22:11:58 |顯示全部樓層
原帖由 phyllis-sam 於 2008-10-29 22:08 發表
多謝細毛兄提點 , 我有用蒸餾水 !!!!!

吓完來係 Peter兄 寄買 的小紅楓 ?

小紅楓喺邊度買?之前見到花寶有,不過係非賣品
回復

RNW 發表於 2008-10-29 22:23:20 |顯示全部樓層
見到樽入面果幾塊葉好好笑:

水苔裡面果塊狸葉A同狸葉B講:領野嘞兄弟,點解可以向橫行但係向上走唔到嘅?
狸葉B 同塊狸葉A :係囉係囉行前又頂住走上又頂住!
狸葉C同呀狸葉A 、B 講:喂!你地咪迫啦!上便成片青苔出唔到去呀!
狸葉D同呀狸葉A 、B 、C講:算把啦!我地比人質左入個波波樽度呀隔住塊玻璃望吓個世界咪算囉!
狸葉E同呀狸葉A 、B 、C、D講:喂!你地有得睇好睇啦!遲兩日迫死左想睇都冇得睇呀!

以上純碎搞笑,如有雷同,實屬考含,不喜莫插
回復

phyllis-sam 發表於 2008-10-29 22:25:52 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-10-29 22:11 發表

小紅楓喺邊度買?之前見到花寶有,不過係非賣品

我係花寶買 , 今日去我買咗一盆 , 仲有二盆 !!!!!
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-29 23:06:44 |顯示全部樓層
其實裡面唔落水苔重好啦 , 可以睇埋D蝕蟲根 !
回復

sundewrex 發表於 2008-10-29 23:16:57 |顯示全部樓層
浸住既系不動水,久而久之,最終難逃一劫
回復

細毛 發表於 2008-10-29 23:31:11 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-10-29 23:16 發表
浸住既系不動水,久而久之,最終難逃一劫

定時定侯用針筒抽D水出黎咪得囉!
回復

peter16888 發表於 2008-10-30 04:29:57 |顯示全部樓層
多謝版主提點。
phyllis-sam 有朵 pinguicula(捕蟲堇)在菁苔上面,小心不要淋倒水在上面
thank
回復

C702 發表於 2008-10-30 08:59:26 |顯示全部樓層
青苔多過白兔葉
小心發育不良!
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-30 09:58:01 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-29 23:31 發表

定時定侯用針筒抽D水出黎咪得囉!

用條飲管開個井口 !
回復

細毛 發表於 2008-10-30 10:20:38 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-30 09:58 發表

用條飲管開個井口 !

可以加多個井pump, 定時抽水!
回復

RNW 發表於 2008-10-30 10:26:22 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-30 10:20 發表

插個小形外置過濾更理想
回復

haricot 發表於 2008-11-2 23:02:45 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-29 22:23 發表
見到樽入面果幾塊葉好好笑:

水苔裡面果塊狸葉A同狸葉B講:領野嘞兄弟,點解可以向橫行但係向上走唔到嘅?
狸葉B 同塊狸葉A :係囉係囉行前又頂住走上又頂住!
狸葉C同呀狸葉A 、B 講:喂!你地咪迫啦!上便成片青苔出唔到去呀!
狸葉D ...

哈, 你說得很有趣, mug佢地真係會咁樣諗的嗎?
咁, 我真係要諗諗幫下佢地抬起頭來...
但要拔走生長得好地地的青苔又有d唔捨得, 點算呀?
回復

RNW 發表於 2008-11-2 23:53:56 |顯示全部樓層
原帖由 haricot 於 2008-11-2 23:02 發表

哈, 你說得很有趣, mug佢地真係會咁樣諗的嗎?
咁, 我真係要諗諗幫下佢地抬起頭來...
但要拔走生長得好地地的青苔又有d唔捨得, 點算呀?

咁你就由得果幾隻兔响個草原玩,咪鬼理佢囉
end up睇夠皮之後想繁植多d兔先宮哂d青苔佢
回復

C702 發表於 2008-11-3 00:22:57 |顯示全部樓層
我會拔走大部份青苔
分盆好好服侍
我都係青苔愛好者
回復

haricot 發表於 2008-11-9 17:42:25 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-30 10:20 發表

MUG要是定時換水?
回復