咸酸菜製作

作者: sammi98 發表于 2008-10-29 21:56:06
6034 21
我們一家種了很多介菜
吃也吃不完,派街坊也派不晒,有些也老了,所以把多出來的造咸酸菜。
1.先把田的老芥菜摘下,去根。
2.清洗乾淨後。
3.在一處有遮蓋的地方,把菜風乾一兩天。
4.風乾後切斷加入鹽 (多少隨個人起愛)放入樽,等一個星期就可以了。但這一星期內不可以開這個密封樽,開少少都唔可以,一定要最少等一星期。

~~~一星期後,希望自家製的有機無防腐的咸酸菜可以收成啦~~
Maggi_131 發表於 2008-10-29 21:57:37 |顯示全部樓層
唔駛落醋架...
回復

fnv234 發表於 2008-10-29 21:59:14 |顯示全部樓層
淨係加鹽會唔會冇酸味?
回復

sammi98 發表於 2008-10-29 22:05:25 |顯示全部樓層
真的不知道....但問了其他人說...會自然酸的....
回復

新仔 發表於 2008-10-30 00:23:05 |顯示全部樓層
試食后......話我地知好吾好食噃!
回復

otismavis 發表於 2008-10-30 01:33:41 |顯示全部樓層
係唔係要搵重野坐住D菜嫁?
回復

haren 發表於 2008-10-30 10:24:09 |顯示全部樓層
咁你試食后記得話我地知好吾好食喎
回復

亞實 發表於 2008-10-30 10:26:08 |顯示全部樓層
我都好有興趣!!
咁你試食后記得話我地知好吾好食喎
我好鍾意食咸酸菜ga
回復

farfeifar 發表於 2008-10-30 10:35:28 |顯示全部樓層
原帖由 sammi98 於 2008-10-29 22:05 發表
真的不知道....但問了其他人說...會自然酸的....

自然酸咁神奇?
有d人話要放隻碟/重物壓住d菜會好d架喎!
我都種緊介菜, 到時試下先
haha~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-30 13:51:51 |顯示全部樓層
以我估計:
首先, 唔俾佢同空氣接觸會令介菜細胞進行 anaerobic cellular respiration. 喺無氧情況下進行呼吸作用 (因為d 細胞係未死ga! 佢地仲會breath), 而其中一個 product 會係ethanol (酒精)

糖 -> 酒 + 二氧化碳 + 能量
Sugar (glucose or fructose) → alcohol (ethanol) + carbon dioxide + energy (ATP Energy)

我估d 酒可以由細菌同微生物轉換成醋酸... 因為酒嘅化學結構特徵是 -OH ... 而酸係 -COOH, 只要加個O上去D 酒就會變成醋.... 所以要喺個C 上面加個O 唔係好複雜或困難嘅事... 呢個process 係釀酒哥時用到ge, 即係fermentation, 用酒筒密封材料, 其實係唔俾d 植物細胞呼吸, 迫佢地用無氧呼吸作用而生產酒精... 不過酒精度升高到一個程度d 細胞就真係會死了... 所以你會發現係無100%純酒飲ga...

另外, 如果酒放耐咗又唔係密封, 氧氣入到去的話, 酒會變酸, 係因為酒被氧化, 記唔記得個Oxygen? -OH 同 -COOH 只係差一個O. 所以加咗個O (氧) 俾D 酒之後, 咪變咗醋囉... 記得D 酒變味唔洗DUM 呀~ 放耐d 會變醋, 仲要係好高品質嘅醋tim!
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-30 13:59:52 |顯示全部樓層

我知道了!!!

我喺度諗緊d 鹽有咩作用!!!
d 鹽一來係用黎調味la! 其實佢仲有個更重要嘅作用ga! 鹽嘅角色係催化劑, catalyst, 總之佢會加速氧化作用... for example: 海邊嘅鐵欄會生锈生得比唔係海邊嘅鐵快好多! 係因為海水嘅鹽份會加速鐵嘅氧化...

THUS... 返黎"介菜"嘅事例... D 鹽同樣會加速酒變醋嘅氧化過程... 所以會自動變酸!

好嘢迷底已解開!!!! 打字打到我吖... 手軟~
回復

bearbear 發表於 2008-10-30 14:24:33 |顯示全部樓層

回復 10# kelvinkou 的帖子

又學到野! 謝謝!
唔怪得"酒"同"醋"都有個酉字.
回復

邦妮 發表於 2008-10-30 18:18:44 |顯示全部樓層
解釋得好詳細呀,你係咪讀chem架?
好似好複雜,但係又明白噃,謝謝你。
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-30 18:32:40 |顯示全部樓層

回復 13# 邦妮 的帖子

我係一個高三嘅學生啫
咁我又真係幾中意科學嘅... 唔係只係化學...
唔洗多謝我! 我一搵到啲有趣嘅問題就會好想用科學解釋佢~ 我忍唔住咪試吓解釋囉!
不過呢個只係一個中學生嘅推測... 我又唔係專家~ 有錯的話希望有人指出

回復

農夫 發表於 2008-10-30 19:16:49 |顯示全部樓層
多謝kelvinkou詳細解釋
回復

alilovebyj 發表於 2008-10-30 20:43:23 |顯示全部樓層
kelvinkou = 神探伽俐略
回復

曇花一現 發表於 2008-10-30 21:48:16 |顯示全部樓層
又有野學 ...
thank you
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-31 00:03:53 |顯示全部樓層
我相信大家都等緊你第2福圖....
回復

farfeifar 發表於 2008-10-31 16:40:00 |顯示全部樓層
我期待浸好試味report個part haha
回復

八妹仔 發表於 2008-11-6 13:58:07 |顯示全部樓層
我呀爸都年年自制咸酸菜,
佢整時我見佢有加凍滾水浸
住D才嫁,同見用隻大碟張D菜
浸係D水內,吾會接足到D空氣,
同佢都只係加鹽,發酵之后就会
变咸酸菜啦.
回復

12下一頁