試用 Marumi DRF14N Ring Flash - 影毛 (update 30-10-2008)

作者: wingch 發表于 2008-10-29 11:32:48
5907 44
Ray 兄, 我已先入毒海.
擒日行去星際, 本來只係想睇下, 點知見佢有 SUNPAK Ring Flash 賣, 不過要 二千七, 而呢支就只係 8舊幾, 個腦就不自控咁比左錢... 唉
夜麻麻, 草草咁影幾張, 睇下效果如何.

(up

細毛 發表於 2008-10-29 11:52:51 |顯示全部樓層
可唔可以攞隻螞蟻黎試下呀?
回復

C702 發表於 2008-10-29 11:55:53 |顯示全部樓層
好近呀呀呀呀呀呀呀!
回復

RNW 發表於 2008-10-29 12:55:04 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-29 11:32 發表 [img]
Ray 兄, 我已先入毒海.
擒日行去星際, 本來只係想睇下, 點知見佢有 SUNPAK Ring Flash 賣, 不過要 二千七, 而呢支就只係 8舊幾, 個腦就不自控咁比左錢... 唉
夜麻麻, 草草咁影幾張, 睇下效果如何.

http://macroworl ...

喂wing兄ok喎 ,出光都算均勻喎,版聚果日(禮拜6)攞出黎玩吓丫,係掂既帶我去買啦
回復

RNW 發表於 2008-10-29 12:57:01 |顯示全部樓層
another question,你點整到post咁大張相嘅?教吓我丫唔該
回復

wingch 發表於 2008-10-29 14:20:07 |顯示全部樓層
如果天氣好, 星期日可能去打虫, 到時就知支野得唔得啦.

擒晚好求其咁影, 個曝光好似 under 左少少, 要 set 返 flash ev 高o的先得,
星期六你想點試, 想玩 60 定 105.

相片係用網上相薄 link 入黎, 係原圖 resize 成 1280x856, 唔係用討論區上傳相片功能, 所以冇限制囉. 我好多張相都跟返個大mon resize 成 wallpaper, 大大粒水珠, 同事都問係咩怪野黎.

謝謝賞圖

回復

RNW 發表於 2008-10-29 15:10:51 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-29 14:20 發表
如果天氣好, 星期日可能去打虫, 到時就知支野得唔得啦.

擒晚好求其咁影, 個曝光好似 under 左少少, 要 set 返 flash ev 高o的先得,
星期六你想點試, 想玩 60 定 105.

相片係用網上相薄 link 入黎, 係原圖 resize ...

禮拜打虫???我都好想去呀,不過呀囡果日表演,我要去做學校義工走唔甩呀............
試玩105丫唔該

咁點樣link相薄架?
回復

wingch 發表於 2008-10-29 16:20:49 |顯示全部樓層
係你既網上相簿既相片, 按 mouse  right click, 會見到 張相既 網上位置.
i.e. 
  1. http://www.xyz.com/username/abc.jpg
複製代碼
 咁張呢條 link copy 出黎, 再貼係 forum 度, 前後加個
  1. [img][/img]
複製代碼
既 tag
i.e.
  1. [img]http://www.xyz.com/username/abc.jpg[/img]
複製代碼
就得架啦.

回復

RNW 發表於 2008-10-29 17:00:13 |顯示全部樓層
wing兄thanks a lot
咁使唔使resize呢?
回復

wingch 發表於 2008-10-29 17:11:12 |顯示全部樓層
數碼相 resize 左, 好些,如果唔係 千萬像就成 3xxx , 好大下, 同埋會較散, resize 左先, 上傳又快些, 睇又快些.
回復

RNW 發表於 2008-10-29 17:19:05 |顯示全部樓層
完全明白,唔該哂
回復

haren 發表於 2008-10-29 19:29:22 |顯示全部樓層
影得好靚~好近~好正~
回復

sundewrex 發表於 2008-10-29 22:57:50 |顯示全部樓層
種得靚影得靚.....勁!!!
回復

dogo 發表於 2008-10-29 23:05:14 |顯示全部樓層
嘩,影得靚到有點過份呀
回復

wingch 發表於 2008-10-30 09:41:28 |顯示全部樓層
再來, 加 tube 試, 環狀閃燈,  水珠反射變成圓形, 再唔係單一閃燈咁有一點反光, 立體感變得冇咁重, 但就光源平均好多, 唔怕再遮光.

評分

查看全部評分

回復

LEUK9884 發表於 2008-10-30 09:49:22 |顯示全部樓層
喂喂 ! 迷你毛變成輻射特變巨人毛 ??
回復

RNW 發表於 2008-10-30 09:50:08 |顯示全部樓層
呢堆毛毛煙花正喎,好出色喎,我覺得好過之前
回復

RNW 發表於 2008-10-30 09:56:09 |顯示全部樓層
個心好痕tim..................
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-30 10:00:29 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-30 09:56 發表
個心好痕tim..................

間舖幾點開門 ??
回復

RNW 發表於 2008-10-30 10:02:25 |顯示全部樓層
唉..........毒王wing!!!
回復

123下一頁