有關泥的問題

作者: phyllis-sam 發表于 2008-10-29 00:17:54
2685 13
狸藻係唔係要用特別泥啊 ???
我星期一係日燐甲咗盒狸藻 , 老闆娘話如果佢大咗我要換泥 ,
就去返佢到買啦 !!!
咁 ??? 即係狸藻唔可以用科學泥 ?????
dogo 發表於 2008-10-29 00:36:34 |顯示全部樓層
應該係話食虫植物係唔會用科學泥的
回復

細毛 發表於 2008-10-29 00:41:52 |顯示全部樓層
總之係冇肥土壤, 可用泥炭土, 加D水苔/河砂......總之一定要無肥啦!
回復

C702 發表於 2008-10-29 08:36:04 |顯示全部樓層
去花墟車行側巷仔舖-七"寄"或再隔離 -花"保"
買冇肥泥炭土啦!
水苔唔好貪平,繽"分"D野唔錯
回復

阿袁 發表於 2008-10-29 09:29:46 |顯示全部樓層
換泥有咩秘技呢 ? 新手唔識喎   
回復

阿袁 發表於 2008-10-29 09:31:30 |顯示全部樓層
果個老板娘認真識錢 ............ 服 !  
回復

RNW 發表於 2008-10-29 13:08:07 |顯示全部樓層
泥炭土有分2種,花保賣果隻係纖維性果種,唔係咁啱狸藻用;你可以揾大拆同佢讓d用,大拆果d係响德國訂粉狀果種,會比較啱用d;其實簡單d就咁用水苔就最啱怕麻煩d人,又唔使煩佢會生青苔
回復

tyc609 發表於 2008-10-31 09:33:07 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-29 13:08 發表
泥炭土有分2種,花保賣果隻係纖維性果種,唔係咁啱狸藻用;你可以揾大拆同佢讓d用,大拆果d係响德國訂粉狀果種,會比較啱用d;其實簡單d就咁用水苔就最啱怕麻煩d人,又唔使煩佢會生青苔 ...

即係話其實就咁用水苔就得??
因為我係新手想試下買種子種~~^^
回復

RNW 發表於 2008-10-31 11:43:18 |顯示全部樓層
淨用水苔係得既,用果時記住濕水後揸乾佢再剪碎先放落盆,落盆唔好壓太實,填滿後再加水濕透,由發水苔開始用既水都要蒸餾水,播種後用保鮮紙冚住照燈,祝你成功
回復

tyc609 發表於 2008-10-31 16:42:54 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-31 11:43 發表
淨用水苔係得既,用果時記住濕水後揸乾佢再剪碎先放落盆,落盆唔好壓太實,填滿後再加水濕透,由發水苔開始用既水都要蒸餾水,播種後用保鮮紙冚住照燈,祝你成功 ...

thxthx~
但係我想問下~~其實有無話咩的底材係會易用少少家??
回復

RNW 發表於 2008-10-31 18:08:08 |顯示全部樓層
最易用係水苔架啦
回復

haricot 發表於 2008-11-2 22:55:37 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-10-29 08:36 發表
去花墟車行側巷仔舖-七"寄"或再隔離 -花"保"
買冇肥泥炭土啦!
水苔唔好貪平,繽"分"D野唔錯

即係問人肥泥炭土就得?
好深奧...
好彩你地提一提, 真係估唔到佢地連普通化學泥都用唔到, 忽然覺得佢地好 ''經貴"
非一般野草...
回復

wklee 發表於 2008-11-2 23:44:08 |顯示全部樓層
係 "冇肥泥炭土"
回復

polywine 發表於 2009-10-11 21:48:00 |顯示全部樓層
我試過用花寶既種菜用既泥, 又用過泥灰, 我唔覺有咩分別, 種左半年, 仲健在
回復