揸電單車真係幾型既 ~

作者: avery 發表于 2008-10-26 13:21:17
3887 40
oneonewe 發表於 2008-10-26 20:18:39 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-26 20:15 發表

臺灣電單車唔係唔上得高速咩 ??

o個條應該唔係高速(講錯sorry )
剩係記得全程黑媽媽
隔離D車又飛咁快過
嚇到我腳震
回復

vivi 發表於 2008-10-26 20:20:26 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-10-26 20:18 發表

o個條應該唔係高速(講錯sorry )
剩係記得全程黑媽媽
隔離D車又飛咁快過
嚇到我腳震

但係好刺激喎
黑嘛嘛~~~好玩呀
回復

oneonewe 發表於 2008-10-26 21:17:38 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-10-26 20:20 發表

但係好刺激喎
黑嘛嘛~~~好玩呀

回復

八王爺 發表於 2008-10-26 22:24:17 |顯示全部樓層
高速就唔会黑麻麻。

我都试过坐車尾,由黃昏坐到天黑,係台中去彰化。
个心真係好惊,不过 司机係老友,放心少少。
电单車真係細胆d 都唔好坐。人地係鉄包人,你係人包鉄 ....
回復

oneonewe 發表於 2008-10-26 22:34:56 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-10-26 22:24 發表
高速就唔会黑麻麻。

我都试过坐車尾,由黃昏坐到天黑,係台中去彰化。
个心真係好惊,不过 司机係老友,放心少少。
电单車真係細胆d 都唔好坐。人地係鉄包人,你係人包鉄 .... ...

真係唔好坐電單車車尾
我試過坐車尾炒車
我同個司機都係擦傷o左
我就整損o左手肘
個司機就整損o左十幾個傷口
回復

ivo 發表於 2008-10-26 23:05:08 |顯示全部樓層
我以前都揸電單車既. 400cc 4沖程 大包圍.
成班friend去遊下車河係幾開心既.
回復

avery 發表於 2008-10-27 09:59:38 |顯示全部樓層
對我黎講, 揸電單車唯一既好處係泊車方便, 塞車仲可以行, otherwise ...

冬天凍到籐籐震, 好天曬時落雨淋 ... 仲要一炒就到肉, 自己派牌都話吖, 如果俾對頭車或者尾車碌過就 ...  
回復

亞實 發表於 2008-10-27 13:21:29 |顯示全部樓層
我都有電單車車牌, 不過唔識路, 好少揸,
多數都係坐車尾,
我就覺得,只要小心駕駛, 都唔覺危險 !

我學車果d都試過抄車, 成部車撞埋牆, 部車爛左, 要賠錢,
好彩個人只係小小傷, 我果時貪玩, 加速轉彎,點知就出事了。
回復

vivi 發表於 2008-10-27 13:37:10 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-10-27 13:21 發表
我都有電單車車牌, 不過唔識路, 好少揸,
多數都係坐車尾,
我就覺得,只要小心駕駛, 都唔覺危險 !

我學車果d都試過抄車, 成部車撞埋牆, 部車爛左, 要賠錢,
好彩個人只係小小傷, 我果時貪玩, 加速轉彎,點知就出事了。 ...

唉, 我已前個男朋友
炒完車, 唔敢話我知, 後來俾我見到佢成邊身損晒呀, 好在冇咩事咋
回復

Sylvia 發表於 2008-10-27 14:01:35 |顯示全部樓層
依家D人揸車真係好唔掂,星期六由香港經紅隧,塞緊車,我隔離係架大型泥頭車,後面架電單車載住個人,仲諗住由中間過去,我等佢牙煙
回復

tongtony 發表於 2008-10-27 18:04:52 |顯示全部樓層
原帖由 Sylvia 於 2008-10-27 14:01 發表
依家D人揸車真係好唔掂,星期六由香港經紅隧,塞緊車,我隔離係架大型泥頭車,後面架電單車載住個人,仲諗住由中間過去,我等佢牙煙

揸電單車最危險,莫過於此,我在公司開交通安全會時,放了一段片,是電單車過線時被拖車搌過身體拖行至血肉模糊,成地紅曬,我們成班大牛龜差啲都頂唔順.
回復

草民 發表於 2008-10-29 22:37:34 |顯示全部樓層
上星期日揸架單車由屯門出荃灣行山,行完山再揸番屯門,行青山公路。
型唔型
回復

oneonewe 發表於 2008-10-29 23:42:25 |顯示全部樓層
原帖由 Sylvia 於 2008-10-27 14:01 發表

我今日搭o架村巴
佢o係慢線夾硬慢駛過
同右邊架巴士只相差2cm
真係好佩服佢睇到咁準
回復

JackJack 發表於 2008-10-30 15:29:36 |顯示全部樓層
黎睇睇台灣嘅女車神丫
http://hk.youtube.com/watch?v=go3H1c3__6I
回復

avery 發表於 2008-10-30 16:29:26 |顯示全部樓層
原帖由 JackJack 於 2008-10-30 15:29 發表
黎睇睇台灣嘅女車神丫
http://hk.youtube.com/watch?v=go3H1c3__6I

And 女車神 的下場 : http://hk.youtube.com/watch?v=jKrtTCIxatE&feature=related

回復

比得大帝 發表於 2008-10-30 16:30:32 |顯示全部樓層
電單車係一種自私的交通工具
回復

一匹狼 發表於 2008-10-30 20:03:14 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-30 16:30 發表
電單車係一種自私的交通工具

你咁講得罪好多人
你咁講所以私人交通工具都係自私
你咁講所有會產生污染的交通工具都係自私
你咁講所有人類都係自私
回復

比得大帝 發表於 2008-10-30 20:12:16 |顯示全部樓層
個案A, 汽車排長龍入隧道
電單車: 你班傻佬慢慢排啦, 我就左穿右插去到最前, 冇你咁好氣
私家車: 哩個补街, 人地排成粒鐘, 佢就嚟打尖, 有日慶起隊鬼低你

個案B, 俾隧道費
電單車: 穏穏陣陣, 停好架車先俾錢
私家車: 哪, 你睇住哩個死补街, 打人尖又慢慢俾錢, 我地俾錢只係打開窗->俾錢->開車, 佢就要 停定->個人企好->在衫袋擺荷包->取錢->俾錢->找錢(R1)->將散銀放入褲袋->收埋個荷包->坐番上車->開車, 哩D人重成日揾成粒鐘先揾到個荷包, 有得去第二條龍, 一定唔跟電單車尾

R1: 私家車可以揾定錢俾, 電單車就要停定先揾錢, 電單車通常有幾元硬幣找, 硬幣一般落會放褲袋, 荷包放衫袋或另一個褲袋

個案C, 夜晚在大陸渣車
電單車: 對面綫架私家車駛唔駛開到個燈咁光呀
私家車: 哩條友仔, 夜晚渣電單車又唔開燈, 又冇反光車牌, 差點睇你唔到, 哩條粉腸渣車咁耐重未俾人撞死, 真係天冇眼

特別在大陸, 渣電單車的還未死, 唔係技術好, 其實係攞咗其他車好多同情, 忍耐, 精神

回復

比得大帝 發表於 2008-10-30 20:14:06 |顯示全部樓層
原帖由 一匹狼 於 2008-10-30 20:03 發表

你咁講得罪好多人
你咁講所以私人交通工具都係自私
你咁講所有會產生污染的交通工具都係自私
你咁講所有人類都係自私

得罪幾多人不在我考慮範圍

回復

avery 發表於 2008-10-31 00:24:00 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-30 20:12 發表
個案A, 汽車排長龍入隧道
電單車: 你班傻佬慢慢排啦, 我就左穿右插去到最前, 冇你咁好氣
私家車: 哩個补街, 人地排成粒鐘, 佢就嚟打尖, 有日慶起隊鬼低你

個案B, 俾隧道費
電單車: 穏穏陣陣, 停好架車先俾錢
私家車 ...

Great description, Peter ~ That is exactly what I am thinking all the time ~
回復