小白兔初來報到

作者: haricot 發表于 2008-10-25 14:15:53
9779 94
阿袁 發表於 2008-10-26 19:11:52 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-26 16:29 發表

唔好咁講啦 , 蝕友互相幫助之嘛 !

唉 .......... 你呢句真係令到我感動萬分 !   
回復

C702 發表於 2008-10-26 21:21:05 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-10-26 19:10 發表

唔敢囉 ..... 唔識種 ..... 怕害死佢地哦  

零難度喎
晒燈、飲蒸餾水
回復

haricot 發表於 2008-10-27 00:19:27 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-25 15:14 發表
爬下爬下, 就越生越多了, 用種子種仲耐呢.

之前店封盤唔賣, 依家又賣返啦 !?

但買返來個陣都係得呢一棵...
會唔會佢淨係播左一粒種, 所以淨係出得一棵??

佢地自己有能力蔓延開去的嗎?

我都很想種到你地咁, 咁多...
回復

RNW 發表於 2008-10-27 00:57:28 |顯示全部樓層
原帖由 haricot 於 2008-10-27 00:19 發表

冇奶油喎,成盆買番黎點會得一棵架?分享番黎都唔止啦!
你意思係咪得一棵有花?如果係既咁你種種吓佢其它自然會排住隊黎開。
佢地自己當然有能力蔓延開去啦~~
回復

C702 發表於 2008-10-27 09:08:33 |顯示全部樓層
原帖由 haricot 於 2008-10-27 00:19 發表

應該係日x自行分盆
上個月見佢地5、6盆加埋先等如花墟一盆
掹左D青苔先有位出葉、然後出花
我嗰盆地中海兔中間多青苔所以光頭
回復

RNW 發表於 2008-10-27 13:31:40 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-10-27 09:08 發表

應該係日x自行分盆
上個月見佢地5、6盆加埋先等如花墟一盆
掹左D青苔先有位出葉、然後出花
我嗰盆地中海兔中間多青苔所以光頭

咁呢間日x賣幾$盆呀add3icon
回復

C702 發表於 2008-10-27 13:50:07 |顯示全部樓層
小白兔要問  haricot  先知喎!
其他品種大部份一條紅衫魚一株
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-27 14:00:51 |顯示全部樓層
淨係個樽 , 青苔 , 收90蚊 , 一隻白兔收10蚊 ! (講笑)
回復

C702 發表於 2008-10-27 15:38:14 |顯示全部樓層
我認為樽$10、青苔$5、白兔$10
x鱗個大名$75 (唔係講笑)
回復

阿袁 發表於 2008-10-27 15:44:24 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-10-27 15:38 發表
我認為樽$10、青苔$5、白兔$10
x鱗個大名$75 (唔係講笑)

認同 ....... X鄰出品必屬佳品 !
回復

haricot 發表於 2008-10-27 18:19:36 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-10-27 13:50 發表
小白兔要問  haricot  先知喎!
其他品種大部份一條紅衫魚一株

我個盆80蚊, (得一隻兔)
之前我fd買過一盆有7, 8 隻兔, 都要150蚊...
原來兔仔係咁值錢...
回復

阿袁 發表於 2008-10-27 18:54:50 |顯示全部樓層
原帖由 haricot 於 2008-10-27 18:19 發表

原來兔仔係咁值錢...

唔係想茶蝸人地檔生意 , 祗係想有心人用更合理的价錢換更合理既兔仔  .....
你 $ 150蚊係唔係有好靚既玻璃樽整得好骨子果種呀 ? 普通盆果 d 最貴100蚊喎 , 我以前呢盆都係 $ 92蚊咋~~~~~~~~
回復

C702 發表於 2008-10-27 22:07:29 |顯示全部樓層
我嗰盆繽繽買$100左右
有30-40隻兔
回復

RNW 發表於 2008-10-27 22:38:49 |顯示全部樓層
原帖由 haricot 於 2008-10-27 18:19 發表

原來兔仔係咁值錢...

呢d真係足金兔
回復

RNW 發表於 2008-10-27 22:40:03 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-10-27 18:54 發表

唔係想茶蝸人地檔生意 , 祗係想有心人用更合理的价錢換更合理既兔仔  .....
你 $ 150蚊係唔係有好靚既玻璃樽整得好骨子果種呀 ? 普通盆果 d 最貴100蚊喎 , 我以前呢盆都係 $ 92蚊咋~~~~~~~~ ...

袁兄,佢80一只
回復

haricot 發表於 2008-10-27 23:03:33 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-27 22:40 發表

袁兄,佢80一只呀

係呀, 就係得一隻咁多, 不過個玻璃瓶同埋d草都几精美gei...
所以我係擔心如果連個一隻都養唔好, 就真係尊心養草皮了.........
回復

wingch 發表於 2008-10-27 23:34:51 |顯示全部樓層
就咁睇幅相, 都唔止一塊葉, 起碼都有二十幾塊, 唔止得一隻兔啦, 係未出到花姐, 比心機.
回復

haricot 發表於 2008-10-28 00:17:29 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-27 23:34 發表
就咁睇幅相, 都唔止一塊葉, 起碼都有二十幾塊, 唔止得一隻兔啦, 係未出到花姐, 比心機.

ha? 你認為那些葉仔都係兔的嗎? 咁我真係唔太知道...  我一直都認為佢地係另外一種野草品種,
你咁講, 令我有覺得佢仲有希望
回復

infinity 發表於 2008-10-28 00:31:49 |顯示全部樓層
原帖由 haricot 於 2008-10-28 00:17 發表

ha? 你認為那些葉仔都係兔的嗎? 咁我真係唔太知道...  我一直都認為佢地係另外一種野草品種,
你咁講, 令我有覺得佢仲有希望

那些顏色較淺的綠葉就是小白兔的葉,只要種得好,很快便可長更多的葉及小白兔了。
回復

peter16888 發表於 2008-10-28 03:48:09 |顯示全部樓層
各位大大,雖然小弟種小白兔得一隻,但用咗好多心机去種,
菁苔由一小點種出來,不要單看錢,首先多謝 haricot 欣賞小弟的作品,
如果你有不明白可PM我,舖不是我的請各位大大比面,大家可以批花,無任歡迎,
只要有人欣賞,我會在不久將來一路用心創作一些新作品,歡迎大家觀賞和批平,唔買都來看看,
最後希望大家都努力種好啲食蟲,董得欣賞別人好與懐的種植方法從中得到你所耍。
回復