冇因公[200 盆 名 種 蘭 花 遭 毒 殺 摧 花 手 噴 毒 液]

作者: aj~kiss 發表于 2008-10-22 23:59:49
2557 23
200 盆 名 種 蘭 花 遭 毒 殺 摧 花 手 噴 毒 液   場 主 損 失 300 萬(updated)網誌分類:JO之情報 | 重要 網誌日期:2008-10-21 16:46

潘 先 生 拿 着 佈 滿 白 色 晶 體 ( 小 圖 ) 的 蘭 花 , 疑 遭 人 噴 毒 液 , 心 痛 不 已 。 周 志 鴻 攝

【 本 報 訊 】 元 朗 流 浮 山 上 演 一 幕 「 蘭 花 劫 」 , 摧 花 手 潛 入 一 個 私 人 蘭 花 場 狂 噴 毒 液 , 短 短 五 日 內 便 殘 殺 了 200 盆 名 種 蘭 花 , 場 主 損 失 高 達 300 萬 元 。 場 主 夫 婦 都 是 惜 花 之 人 , 惋 惜 名 花 凋 亡 , 更 恨 殺 手 惡 毒 無 情 , 由 於 「 摧 花 狂 徒 」 所 用 毒 液 為 濃 度 極 高 的 鹽 水 , 他 們 懷 疑 是 「 種 花 行 家 」 所 為 , 但 動 機 不 明 , 事 主 已 報 警 追 緝 狂 徒 歸 案 。   記 者 : 吳 國 威 、 周 志 鴻

遭 辣 手 摧 花 的 花 場 位 於 流 浮 山 下 白 泥 村 , 場 主 潘 先 生 是 建 築 公 司 東 主 , 有 20 多 年 種 植 蘭 花 經 驗 。 他 氣 憤 難 平 的 表 示 : 「 成 個 花 場 種 咗 600 盆 蘭 花 , 估 計 最 少 八 成 中 毒 , 全 部 係 我 哋 兩 公 婆 嘅 心 血 , 一 花 一 葉 皆 有 情 , e 家 日 日 睇 住 有 花 死 去 無 力 挽 救 , 心 如 刀 割 。 」

出 事 的 露 天 蘭 花 場 位 於 流 浮 山 下 白 泥 村 。

遭 殃 蘭 花 場 內 種 有 600 盆 蘭 花 , 事 發 至 今 已 有 約 200 盆 死 去 。 潘 先 生 提 供 圖 片

蘭 花 沾 有 白 色 晶 體

本 身 是 中 華 蘭 花 協 會 會 員 的 潘 先 生 說 , 花 場 所 在 原 是 父 親 居 所 , 年 前 家 人 遷 出 , 他 在 屋 外 以 鋁 枝 搭 建 一 個 20 呎 長 10 呎 闊 的 露 天 蘭 花 場 , 內 設 自 動 灌 溉 灑 水 系 統 。 他 說 : 「 種 蘭 花 為 興 趣 , 最 愛 蘭 花 姿 態 優 美 , 別 具 氣 質 , 一 向 只 種 不 賣 , 遇 到 好 朋 友 會 相 贈 表 心 意 ! 」
這 宗 摧 花 案 於 上 周 日 ( 12 日 ) 揭 發 , 據 潘 先 生 說 , 當 日 早 上 他 巡 視 花 場 時 , 赫 見 不 少 花 盆 和 葉 片 都 沾 有 白 色 異 物 , 部 份 葉 片 及 花 朵 開 始 凋 謝 枯 萎 , 大 驚 不 已 。 他 小 心 檢 查 花 場 , 發 現 逾 半 蘭 花 沾 有 同 類 白 色 晶 體 , 相 信 有 人 潛 入 惡 意 向 蘭 花 噴 射 毒 藥 。
潘 先 生 沒 有 即 時 報 警 , 但 跟 着 幾 天 , 中 毒 凋 謝 的 蘭 花 越 來 越 多 , 總 數 達 199 盆 , 佔 全 花 場 蘭 花 近 三 分 一 , 枯 死 蘭 花 中 包 括 他 悉 心 栽 種 的 三 盆 稀 有 變 種 「 報 歲 蘭 」 , 他 指 這 三 盆 蘭 花 因 基 因 變 異 令 葉 片 出 現 白 邊 , 十 分 珍 貴 , 估 計 每 盆 值 20 萬 元 。

不 排 除 兇 徒 是 行 家
他 譴 責 摧 花 手 惡 毒 無 情 , 竟 向 脆 弱 蘭 花 下 毒 手 , 兩 夫 婦 嘗 試 挽 救 , 可 是 幾 日 內 不 少 蘭 花 花 葉 都 出 現 下 垂 枯 黃 的 中 毒 症 狀 , 他 無 奈 說 : 「 未 來 幾 日 可 能 有 更 多 蘭 花 凋 萎 , 我 最 擔 心 係 至 愛 嘅 兩 盆 『 一 品 梅 』 同 『 櫻 姬 』 蘭 花 可 能 冇 得 救 。 」 最 後 他 決 定 報 警 。
警 員 事 後 到 場 取 走 沾 在 花 盆 及 葉 片 上 的 白 色 異 物 化 驗 。 潘 先 生 曾 親 嚐 白 色 異 物 發 現 味 道 極 鹹 , 不 排 除 是 鹽 粒 , 他 估 計 摧 花 手 所 用 毒 藥 可 能 就 是 高 濃 度 鹽 水 , 白 色 異 物 只 是 鹽 水 風 乾 後 的 鹽 粒 , 他 說 若 最 後 化 驗 證 實 是 鹽 粒 , 則 不 排 除 兇 徒 是 種 花 的 行 家 , 因 為 只 有 懂 得 種 花 的 人 才 知 道 這 種 摧 花 方 法 。 至 於 狂 徒 摧 花 動 機 , 則 暫 時 仍 無 法 猜 測 。

特 稿
金 融 海 嘯   拖 跌 售 價
蘭 花 被 譽 為 「 王 者 之 香 」 , 中 華 蘭 花 協 會 前 秘 書 長 關 國 榮 表 示 , 蘭 花 亦 是 本 港 較 受 歡 迎 的 花 種 , 但 不 一 定 很 昂 貴 , 花 價 由 一 百 幾 十 到 幾 萬 元 一 盆 都 有 。 他 說 : 「 種 蘭 花 平 貴 悉 隨 尊 意 , 內 地 曾 經 有 不 良 炒 風 , 但 近 期 金 融 海 嘯 , 國 蘭 大 跌 價 , 炒 賣 蘭 花 情 況 都 不 再 啦 ! 」

達 摩 蘭 曾 創 天 價

圖 中 的 變 種 「 報 歲 蘭 」 亦 受 到 破 壞 , 一 盆 損 失 高 達 20 萬 元 。

現 時 本 港 花 店 有 售 的 蘭 花 分 洋 蘭 及 國 蘭 , 前 者 花 夠 大 , 後 者 花 香 濃 郁 , 原 來 國 蘭 有 10 多 品 種 , 常 見 的 如 春 蘭 、 報 歲 蘭 都 是 春 季 開 花 ; 寒 蘭 則 是 冬 季 開 花 , 各 有 捧 場 客 。 不 過 他 指 近 年 蘭 花 價 格 大 眾 化 , 連 早 年 奇 貨 可 居 的 名 種 「 達 摩 」 , 近 年 價 格 亦 有 下 調 。
過 去 10 年 國 內 經 濟 起 飛 , 不 少 富 商 附 庸 風 雅 , 為 顯 品 味 種 蘭 花 , 亦 有 暴 發 戶 高 價 買 花 , 在 內 地 掀 起 一 股 蘭 花 炒 賣 潮 , 創 出 600 萬 元 一 盆 蘭 花 的 高 價 , 更 有 人 成 立 蘭 花 拍 賣 網 , 把 稱 為 花 中 帝 王 的 蘭 花 當 作 生 財 工 具 , 動 輒 便 創 出 10 多 萬 元 一 盆 高 價 。
本 地 蘭 花 中 炒 風 亦 不 弱 , 1990 年 時 本 地 一 個 蘭 花 展 中 曾 創 出 一 盆 達 摩 賣 160 萬 元 的 天 價 , 但 隨 着 近 日 金 融 低 潮 , 蘭 花 愛 好 者 亦 希 望 可 回 復 踏 實 風 氣 。
cross 發表於 2008-10-23 00:00:52 |顯示全部樓層
我有睇到丫....

回復

aj~kiss 發表於 2008-10-23 00:02:36 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-10-23 00:00 發表
我有睇到丫.... 阿行會唔會係你做

你咁老實
回復

llaus 發表於 2008-10-23 08:20:49 |顯示全部樓層
佢地有冇買保險呀?
不過保險都唔知受唔受添?
回復

avery 發表於 2008-10-23 09:55:31 |顯示全部樓層
我唔覺得好笑噃 ~

我好認真講多次, 講笑有個限度 ~ 人地D場俾人投訴又關我事, 死花又關我事, 道士單野後來係人都知係小陳做, 但我就無辜辜俾班冇腦人渣唱左兩年, 有冇還我一個公道 ?!
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 10:05:59 |顯示全部樓層
好慘

正人渣
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-23 10:32:16 |顯示全部樓層
D人發顛,乜野都做得出
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-23 10:32:17 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-23 09:55 發表
我唔覺得好笑噃 ~

我好認真講多次, 講笑有個限度 ~ 人地D場俾人投訴又關我事, 死花又關我事, 道士單野後來係人都知係小陳做, 但我就無辜辜俾班冇腦人渣唱左兩年, 有冇還我一個公道 ?! ...

唔好咁激動, 大家講下笑, 梗係知唔係你啦, 如果真係你的話, 我地仲敢同你咁開心談天咩?!
呀~ 啱啱睇新聞學左一個成語: 驚弓之鳥,
行行, 你係咪驚弓之鳥呀?
回復

avery 發表於 2008-10-23 10:33:57 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 10:05 發表
好慘

正人渣

呢D國蘭佬之間既關係千絲萬縷, 今日你呃我聽日我呃你, 貨不對辦, 被騙買入病株, 幫人買花從中動手腳, 將花寄放寄到冇左影, 後來知道有人賣左出去 呢D 因財失義既情況無日無之咁發生, 平日沙塵白霍, 目中無人, 吹噓自己D花有幾貴有幾貴, 結怨何其多 ~ 所以國蘭佬同洋蘭佬好少撈得埋

呢D事件擺明係同人有仇啦, 箇中關係只有佢自己先知 ~
回復

avery 發表於 2008-10-23 10:39:23 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-10-23 10:32 發表

唔好咁激動, 大家講下笑, 梗係知唔係你啦, 如果真係你的話, 我地仲敢同你咁開心談天咩?!
呀~ 啱啱睇新聞學左一個成語: 驚弓之鳥,
行行, 你係咪驚弓之鳥呀? ...

驚 ?! 驚咩呀 ~

三唔識七既人睇到會點諗呢 ??! 好似個道士將D無中生有既野講足兩年, 仲要誤導D唔知定既人, 呢D叫 "佛都有火" ~

回復

cross 發表於 2008-10-23 10:50:15 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-23 10:39 發表

驚 ?! 驚咩呀 ~

三唔識七既人睇到會點諗呢 ??! 將D無中生既野講足兩年, 仲要誤導D唔知定既人, 呢D叫 "佛都有火" ~

收番收番..唔好興唔好興
回復

avery 發表於 2008-10-23 11:15:38 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-10-23 10:50 發表

收番收番..唔好興唔好興

算你啦 ~ 好彩我識得你咋, 唔係 ?! 哼 ~~~
回復

cross 發表於 2008-10-23 11:17:14 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-23 11:15 發表

算你啦 ~ 好彩我識得你咋, 唔係 ?! 哼 ~~~

呵呵....我唔識睇蘭花.但係都覺得有d可惜
更希望盡快找出兇手
回復

avery 發表於 2008-10-23 11:21:12 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-10-23 11:17 發表

呵呵....我唔識睇蘭花.但係都覺得有d可惜
更希望盡快找出兇手

有時呢D片面野好難講, 唔通人地會講埋你知, 佢之前過左人一楝咩 ~
回復

cross 發表於 2008-10-23 11:29:07 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-23 11:21 發表

有時呢D片面野好難講, 唔通人地會講埋你知, 佢之前過左人一楝咩 ~

都唔洗搞到杏+orange
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-23 11:30:52 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-10-23 11:29 發表

粉絲加橙囉~
回復

古老 發表於 2008-10-23 11:34:32 |顯示全部樓層
通常呢D事件都係雙交手過無數次,一鑊大過一鑊

做生意都係老實D好,長做長有丫ma。
回復

avery 發表於 2008-10-23 11:36:11 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-10-23 11:29 發表

如果人地過左你成百萬, 你可能唔止 杏+橙 佢哩 ~

回復

jellyfishy 發表於 2008-10-23 11:38:42 |顯示全部樓層
五穀生果都俾你地掟晒出來喇~
呢個 forum 有好多小朋友睇左架, 小心說話呀~
回復

八王爺 發表於 2008-10-23 12:59:02 |顯示全部樓層
大家睇 新聞 可唔可以正面d ?

我就学到嘢!
鹽水真係好毒 (對d植物)。
如果边个被愛花者得罪,咁就知道奌报復!哈!
回復

12下一頁