想買鋼水好的厨房刀..

作者: hipo 發表于 2008-10-21 11:58:21
14738 21
用黎斬雞又得, 琢肉又得的厨房刀.
有冇介紹?

是否要去上海街老店買 ?

大家家裡用的菜刀在那兒買的?

vivi 發表於 2008-10-21 12:00:46 |顯示全部樓層
我淨係知孖人牌咋
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-21 12:04:52 |顯示全部樓層
聽人講陳枝記~
但我自己用孖人牌~
斬雞 <<用雞剪~ 唔會四圍彈
回復

fianfumy 發表於 2008-10-21 12:35:51 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2008-10-21 11:58 發表
用黎斬雞又得, 琢肉又得的厨房刀.
有冇介紹?

是否要去上海街老店買 ?

咁要買把文武刀囉 .... 我用緊 十八子作的刀 !
回復

八王爺 發表於 2008-10-21 13:34:14 |顯示全部樓層
以前 d 人話用 張小泉,刀和剪都好。
現在不知道!
回復

hipo 發表於 2008-10-21 14:34:26 |顯示全部樓層
我也是用陽江十八子的刀呀 ! 但給家裡的工人姐姐用得變了微微 "S' 型, 不知是否沒有用最貴系列的緣故 ! 孖人牌, for "斬雞 + 琢肉" 掂唔掂 ??

另, 張小泉 , 陳枝記產品哪裡有賣??
回復

八王爺 發表於 2008-10-21 14:48:16 |顯示全部樓層
孖 人 牌 係 德国牌子,ok,只係贵!

張小泉是 杭州的。
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-21 14:51:46 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-10-21 12:35 發表

咁要買把文武刀囉 .... 我用緊 十八子作的刀 !

係咪好重 ?
原帖由 hipo 於 2008-10-21 14:34 發表
我也是用陽江十八子的刀呀 ! 但給家裡的工人姐姐用得變了微微 "S' 型, 不知是否沒有用最貴系列的緣故 ! 孖人牌, for "斬雞 + 琢肉" 掂唔掂 ??

另, 張小泉 , 陳枝記產品哪裡有賣?? ...

http://www.chanchikee.com/

回復

fianfumy 發表於 2008-10-21 18:40:51 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2008-10-21 14:34 發表

另, 張小泉 , 陳枝記產品哪裡有賣?? ...

我之前都是用 孖人牌 , 我的工人用到 把刀都 "崩" , 所以買把cheap D的 陽江十八子的文武刀咋 !

陳枝記是一間商舖 , 有陳枝記自己出產的刀 , 生鐵鑊等 , 又有孖人牌及其他牌子的刀賣 , 地址是油麻上海街 316-318 號地下 ....................... 仲有好多 蛋糕模具買的 !
回復

hipo 發表於 2008-10-21 21:34:11 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-10-21 18:40 發表

我之前都是用 孖人牌 , 我的工人用到 把刀都 "崩" , 所以買把cheap D的 陽江十八子的文武刀咋 !

陳枝記是一間商舖 , 有陳枝記自己出產的刀 , 生鐵鑊等 , 又有孖人牌及其他牌子的刀賣 , 地址是油麻上海街 316-318 ...

Because always "工人用", so I will not buy so expensive products for kitchen....
Will see whether 陳枝記 is nice....
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-21 21:50:13 |顯示全部樓層
我用既係金門菜刀~
用金門炮彈造, 鋼水非常好!
不過係去台灣旅行至買到......
回復

fianfumy 發表於 2008-10-22 01:32:48 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-10-21 21:50 發表
我用既係金門菜刀~
用金門炮彈造, 鋼水非常好!
不過係去台灣旅行至買到......

嘩 ...去到咁遠買把刀返來 , 咁把刀重嗎 ?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-22 02:14:52 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-10-22 01:32 發表

嘩 ...去到咁遠買把刀返來 , 咁把刀重嗎 ?

最初其實係有個台灣既朋友黎香港玩~
問我要咩台灣特產做禮物...
咁我朋友鄉下响金門,
我咪話要金門特產既"砲彈菜刀"囉!
點知真係好好用~
咁啱我之後我去台灣旅行見到佢地响台北Sogo做 promote
(佢地得金門有分店)
我就換晒全屋D刀~

把刀冇阿媽以前果D咁重...
不過都重架! 尤其是剁刀~
所以剁得好爽!

http://www.823knife.com.tw/synopsis.php?osCsid=24dd7becc2da419ed3d36012e4cb7876

http://hipage.hinet.net/金合利

回復

hipo 發表於 2008-10-22 10:14:29 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-10-22 02:14 發表

最初其實係有個台灣既朋友黎香港玩~
問我要咩台灣特產做禮物...
咁我朋友鄉下响金門,
我咪話要金門特產既"砲彈菜刀"囉!
點知真係好好用~
咁啱我之後我去台灣旅行見到佢地响台北Sogo做 promote
(佢地得金門有分 ...

Thanks for the link !
The products are attractive.  By the way , which series / products did you buy ?

咁其實剁骨同切肉/菜是否要分開兩把刀... D sales 成日咁講, 但我唔信囉 !!

回復

fianfumy 發表於 2008-10-22 11:35:26 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2008-10-22 10:14 發表

Thanks for the link !
The products are attractive.  By the way , which series / products did you buy ?

咁其實剁骨同切肉/菜是否要分開兩把刀... D sales 成日咁講, 但我唔信囉 !! ...

你剁骨是咩骨囉 , 如只是 雞 的 , 用文武刀都得 .,....
但如有D豬骨牛骨等 , 咁就要有把骨刀 .....
切菜 及 切肉片 , 可用把 片肉刀都可以 ....

孖人牌早幾個月前出了把文武刀 , 價錢是 $500-$600 , 另送雞剪 ......可 斬雞的切葛等 , 我好想買 , 但諗深一層是主要是工人用 , 之前把孖人牌刀 比她攪到崩哂 , 唔敢再買貴刀咋 !
回復

八王爺 發表於 2008-10-22 13:54:03 |顯示全部樓層
工人用,唔使贵,一定要粗!

孖人牌唔係 絕对好,只係鋼好,唔易生鏽,唔敢講佢夠硬!
回復

茉莉花 發表於 2008-10-22 16:24:15 |顯示全部樓層
朋友用開孖人, 好用, 貴.
斬骨呢家野, 通常我都係叫豬肉佬代勞.
屋企把刀係十蚊店貨色, 切下肉同菜都OK.
我好怕見到d鋒利 / 尖銳既物體.
回復

hipo 發表於 2008-10-22 17:55:03 |顯示全部樓層
剁骨...只係斬雞咋...斬豬骨牛骨呢...揾肉檔斬囉 !

但斬雞都會斬崩刀的... :  (
回復

fianfumy 發表於 2008-10-22 19:33:43 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2008-10-22 17:55 發表
剁骨...只係斬雞咋...斬豬骨牛骨呢...揾肉檔斬囉 !

但斬雞都會斬崩刀的... :  (

係呀 ...斬雞都會崩刀 .... 我買湛江 及清遠雞 , D骨真係好硬的 !
回復

草民 發表於 2008-10-22 23:02:36 |顯示全部樓層
愛家鄉,用鄉刀,83年用到而家,<<三桁瓦>>。
回復

12下一頁