小ping 近況麻麻....

作者: markusyc 發表于 2008-10-19 14:25:05
1421 12
買回來已有一個月了~

但新葉張了出來之後不肯躺下~ 又比舊葉細塊左..... 是否有問題?

還有就是仍然出一塊死一塊~ 越出越細~
LEUK9884 發表於 2008-10-19 15:20:23 |顯示全部樓層
好似唔夠光喎!
回復

RNW 發表於 2008-10-19 18:18:26 |顯示全部樓層
好干吓喎
回復

細毛 發表於 2008-10-19 20:21:01 |顯示全部樓層
你果棵算係好........

我果棵大PING種左兩個月, 出哂水珠, 開埋花......

突然呢兩日, D葉沉哂色......成支花柄跌左......

昨天掘出黎.......成個心連根爛哂.......幾隻蝸牛仔開緊餐!
回復

RNW 發表於 2008-10-19 20:49:41 |顯示全部樓層
本天書話入冬前要停水比佢生休眠葉,照睇樓主呢張相同天書入面果張一樣咁款喎,由其中間果幾塊葉;可能咁係正常喎,睇下有冇其他師兄知道?
回復

markusyc 發表於 2008-10-19 21:09:56 |顯示全部樓層
係呀早幾個星期開始小小入秋之後我就俾少左水.... 好似要慢慢少d 直到冬天要乾乾的過冬.... 我睇過d 書係咁講但係呢, 我唔知呢隻咩品種so 我都唔知咁樣arm 唔arm gah....
回復

RNW 發表於 2008-10-19 21:16:26 |顯示全部樓層
原帖由 markusyc 於 2008-10-19 21:09 發表
係呀早幾個星期開始小小入秋之後我就俾少左水.... 好似要慢慢少d 直到冬天要乾乾的過冬.... 我睇過d 書係咁講但係呢, 我唔知呢隻咩品種so 我都唔知咁樣arm 唔arm gah.... ...

若果以冬樣黎講,你棵ping係標準樣黎喎
回復

markusyc 發表於 2008-10-19 21:29:01 |顯示全部樓層
by the way,請問 Ray 兄 天書是甚麼東東呀?
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-19 21:32:13 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-19 20:49 發表
本天書話入冬前要停水比佢生休眠葉,照睇樓主呢張相同天書入面果張一樣咁款喎,由其中間果幾塊葉;可能咁係正常喎,睇下有冇其他師兄知道?

RAY兄都買左天書啦 !
回復

RNW 發表於 2008-10-19 21:33:30 |顯示全部樓層
原帖由 markusyc 於 2008-10-19 21:29 發表
by the way,請問 Ray 兄 天書是甚麼東東呀?

食蟲植物觀賞&栽培圖鑑
回復

RNW 發表於 2008-10-19 21:34:27 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-19 21:32 發表

RAY兄都買左天書啦 !

上個禮拜訂,星期五收到
回復

markusyc 發表於 2008-10-19 21:34:54 |顯示全部樓層
同埋而家仲有廿幾三十度咁快冬樣好似快左少少wor..........
咁萬一十二三度咪變左小ping 的嚴冬....
定係小ping sensitive 左少少

呀早前我盆野都有d 蝸牛! 我仲用個鉗仲落根附近夾佢地出來.....
(因為小ping 根好淺..... 平時用心望就可以看清根附近的情況~)

我睇書話可以用西生菜引d 蝸牛出來~ 夜放早收~
不過我就無試過。
回復

RNW 發表於 2008-10-19 21:51:40 |顯示全部樓層
我前日喂棵ping食紅蟲都引左粒蝸牛上黎,不過我d就唔太嚴重;其實依家天氣係明顯涼左,若果你棵ping冇凉開泠氣,咁佢自動波換季唔出奇喎,由其是你話近排比少左水佢添
回復