唔紅嘅紅星

關閉 [複製鏈接]
作者: cyhh 發表于 2008-10-17 11:28:24
823 8
早幾個月買天台植物時,俾sales扼左,話紅星晒得,結果佢唔再紅...
我兩個月前已經知自己被扼,已經搬左佢去葵樹下面,但冇用...
點可以令佢紅番呢?
花草之家 發表於 2008-10-17 11:43:26 |顯示全部樓層
Candice早晨!你種左好多品種呀!重好靚添!
回復

cyhh 發表於 2008-10-17 11:51:46 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-10-17 11:43 發表
Candice早晨!你種左好多品種呀!重好靚添!

花草早晨!我自己數過,連最近買嘅球根共有31種,不過種種吓就總有d問題,好似呢棵紅星,同埋百合同芒果樹咁
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=21123
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=19062

回復

花草之家 發表於 2008-10-17 12:01:31 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-10-17 11:51 發表

花草早晨!我自己數過,連最近買嘅球根共有31種,不過種種吓就總有d問題,好似呢棵紅星,同埋百合同芒果樹咁

種植物係咁架La,有虫有菌,淋水多定少,晒唔晒得,點樣施肥,就算做足功夫,佢要弱就弱,佢話死就死,冇符。
不過鐘意種,冇計啦!
係播,你明日去花卉世界,又買花買到手軟low
回復

cyhh 發表於 2008-10-17 12:10:47 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-10-17 12:01 發表

種植物係咁架La,有虫有菌,淋水多定少,晒唔晒得,點樣施肥,就算做足功夫,佢要弱就弱,佢話死就死,冇符。
不過鐘意種,冇計啦!
係播,你明日去花卉世界,又買花買到手軟low ...

嘻嘻,不過冇位喇,除非死咁一兩盆
但又冇理由咁ga 嘛
回復

八王爺 發表於 2008-10-17 12:20:08 |顯示全部樓層
係唔会 変番红色的了。

除非你种好佢,佢生咗子株係旁边。
再过一至兩年,佢再开花。咁咪有得紅咯!
回復

格子 發表於 2008-10-17 12:24:42 |顯示全部樓層
八王爺俾個咁失望既答案
回復

花草之家 發表於 2008-10-17 12:25:33 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-10-17 12:10 發表

嘻嘻,不過冇位喇,除非死咁一兩盆
但又冇理由咁ga 嘛

嘻嘻!唔會冇位ge,買到慶起,就會絞盡腦汁度個位出尼架la
回復

cyhh 發表於 2008-10-17 12:41:23 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-10-17 12:20 發表
係唔会 変番红色的了。

除非你种好佢,佢生咗子株係旁边。
再过一至兩年,佢再开花。咁咪有得紅咯!

王爺,咁係咪如果一路種喺天台,日晒雨淋,就一路會係咁呢?
其實佢係咪室內植物黎ga?
定係同佢搵定另一個好主人好d呢?
回復