返回列表 發新帖

好大棵高麗菜呀…即係日本椰菜

作者: kaman伊甸人 發表于 2008-10-16 15:35:16
3853 27
haren 發表於 2008-10-17 20:22:42 |顯示全部樓層
好大的菜~好正~好想食
回復

花園仔 發表於 2008-10-17 20:34:34 |顯示全部樓層
原帖由 kaman伊甸人 於 2008-10-17 11:51 發表
因為台灣流行食有機菜係好盛行架…如果以後香港人都鐘意食既話…應該就有人會建個溫網室…

雖然香港農業式微, 但仲有部份有機種植架, 呢種防蟲網室香港廿年前已有嘞!
香港政府曾鼓勵支持農民改變種植方式, 聽講有資助添!

要睇吓大型防蟲網室實際樣子係點可以参觀吓<政府大龍實驗農場>
回復

angelpui 發表於 2008-10-18 00:54:10 |顯示全部樓層

回復 22# 花園仔 的帖子

多謝老師資料提供
回復

kaman伊甸人 發表於 2008-10-19 22:21:10 |顯示全部樓層
但係另外一万面亦都可以係講話,將d蟲蟲全部困住係裏面,出都出唔到黎,所以裏面既蟲蟲其實係好多好多,又無天敵去對付佢地,要用人手去捉蟲,好多工夫都幾辛苦吓。同埋日日成50度高溫!唔死咩!熱死啦!
回復

新仔 發表於 2008-10-20 11:02:22 |顯示全部樓層
原帖由 kaman伊甸人 於 2008-10-19 22:21 發表
但係另外一万面亦都可以係講話,將d蟲蟲全部困住係裏面,出都出唔到黎,所以裏面既蟲蟲其實係好多好多,又無天敵去對付佢地,要用人手去捉蟲,好多工夫都幾辛苦吓。同埋日日成50度高溫!唔死咩!熱死啦! ...

咁熱D 無問題嗎?
回復

花園仔 發表於 2008-10-20 11:03:47 |顯示全部樓層
原帖由 kaman伊甸人 於 2008-10-19 22:21 發表
但係另外一万面亦都可以係講話,將d蟲蟲全部困住係裏面,出都出唔到黎,所以裏面既蟲蟲其實係好多好多,又無天敵去對付佢地,要用人手去捉蟲,好多工夫都幾辛苦吓。同埋日日成50度高溫!唔死咩!熱死啦! ...

請問溫網室入邊成50度高溫咁熱D菜頂得住麽?
回復

susan625 發表於 2008-10-20 13:02:51 |顯示全部樓層
我在粉嶺見過這樣大的有機農場,聽講已有十多年歷史
回復

kaman伊甸人 發表於 2008-10-21 13:48:41 |顯示全部樓層
所以連買既種子都要搵d頂得住既…可以耐高溫…我地而家種個d都要頂得住高溫架。不過菜菜就唔知點解會頂得住高溫喎!
回復