返回列表 發新帖

有疑問

作者: 細芬 發表于 2008-10-15 15:54:42
2503 31
jellyfishy 發表於 2008-10-16 17:38:37 |顯示全部樓層
已經去到好嚴重既地步,水母以多年(2年咁啦)同綿花蟲打仗既經驗,你呢幾棵就算用晒葯,幾個月唔見番發,但好大機會明年五六月會發到嚇死你.
立刻掉左佢地啦,壯士斷臂好過全軍覆沒呀!!!!
如果你想要番d盆,記得用大滾水浸盆一會,力求所有蟲卵都被煮熟啊!!!
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-16 17:42:10 |顯示全部樓層
綿花蟲跟蟎一樣煩,白雪雪既蟲仔唔會在短時間內食晒你d花,你以為殺晒佢地,天下太平時,呢d白色惡魔又會在天氣暖和又潮濕既日子大舉進軍,到時你新舊花都會中招,咁就喊都無謂喇~
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-16 17:46:29 |顯示全部樓層
如果這些根粉介還未生上植株底根中心和莖,通常切根都有機會救得番.
但細芬的植株明顯已被根粉介吃到上莖,根粉介的體型也肥大,病患很深了.
記得要把全個種植環境和用具都消毒或用大滾水浸呀!!!
回復

Fleur 發表於 2008-10-16 20:01:13 |顯示全部樓層
絕對同意水母, 唔好要啦.
回復

sammy 發表於 2008-10-16 22:04:02 |顯示全部樓層
請參考我的溫水治蟲法:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=18821&extra=page%3D6
咁嚴重, 切根後要每隔一星期全棵連浸三次

不過即使你完全做啱步驟, 都唔保證唔復發, 因為源頭可能係另一度, 可能係蟻, 可能係水源, 除非用內吸性的藥
回復

fnv234 發表於 2008-10-16 22:05:47 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-10-16 22:04 發表
請參考我的溫水治蟲法:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=18821&extra=page%3D6
咁嚴重, 切根後要每隔一星期全棵連浸三次

不過即使你完全做啱步驟, 都唔保證唔復發, 因為源頭可能係另一度, 可能係蟻, 可能係 ...

蟻會傳播?
回復

sammy 發表於 2008-10-16 22:26:10 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-10-16 22:05 發表

蟻會傳播?

應該唔會嘅, 佢自己都識爬 (幼蟲走得很快), 係我解釋唔到亂估o者
我果D係密室環境下的AV, 未出現過喎, 會唔會係D成蟲爬上莖葉, 就係為咗被風吹走呢? 如果唔係, 點解釋D蟲千里迢迢去我屋企呢? 又冇買過新植物新泥
回復

silicon 發表於 2008-10-16 22:41:27 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 16-10-2008 10:26 PM 發表

應該唔會嘅, 佢自己都識爬 (幼蟲走得很快), 係我解釋唔到亂估o者
我果D係密室環境下的AV, 未出現過喎, 會唔會係D成蟲爬上莖葉, 就係為咗被風吹走呢? 如果唔係, 點解釋D蟲千里迢迢去我屋企呢? 又冇買過新植物新泥 ...

咁又有機會買回來的蔬菜生果,如果有蟲卵摸過又接觸植物,咁都會中焦
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-17 00:37:34 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-10-16 22:05 發表

蟻會傳播?

會. 因為根粉介含糖/醣份, 所以d 蟻仔好鍾意同佢地打交道.
回復

irishuen 發表於 2008-10-17 08:15:01 |顯示全部樓層
我中過...果 d 死晒
回復

purple88hk 發表於 2008-10-17 08:42:25 |顯示全部樓層
後果好嚴重, 都係掉了比較穏陣
回復

比得大帝 發表於 2008-10-17 11:22:42 |顯示全部樓層
原帖由 purple88hk 於 2008-10-17 08:42 發表
後果好嚴重, 都係掉了比較穏陣

你掉得幾多?  看不到不等於没有受感染

殺頭啦
回復