返回列表 發新帖

Lycoris aurea「Golden spider lily」金花石蒜

作者: KUNO 發表于 2007-9-19 22:42:19
10758 37
KUNO 發表於 2008-10-14 02:20:49 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 14/10/2008 00:56 發表

你間屋都好大啊
你d花唔止靚,影得仲靚
令人唔只有買花種花嘅衝動,仲有學影相同學買相機嘅衝動

哈哈........這也正是需要更加努力工作的原動力喔!
回復

KUNO 發表於 2008-10-16 00:45:36 |顯示全部樓層
原帖由 johnny 於 13/10/2008 21:53 發表
我家的今天開了....可是好像和你家的不同種.

Lycoris aurea 會在不同的原生分佈地區而有染色體數目的分別 , 它的染色體數有分14及16 .
而根據文台灣有關的文獻指出 , 分佈在台灣的染色體數以14較多 .
還有會因不同分佈地區個體而出現形態差異 .

另外 Lycoris chinensisLycoris aurea 的花型及花色也相當近似 . 但也可有一些明顯的不同 .
L. chinensis 花瓣邊緣的捲曲波紋沒有 L. aurea 的那麼強 , 有些甚至完全不捲曲 , 花瓣也比較肥 .
L. aurea 的雄蕊及雌蕊的長度差不多比花瓣長一半 , L. chinensis 的雄蕊及雌蕊的長度比較短, 約比花瓣長1/4 .
花色方面 L. chinensis 的顏色比較淡及小小偏黃 , 而 L. aurea 的顏色比較濃且偏橙黃色 .
回復

johnny 發表於 2008-10-19 09:55:56 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-10-16 00:45 發表

Lycoris aurea 會在不同的原生分佈地區而有染色體數目的分別 , 它的染色體數有分14及16 .
而根據文台灣有關的文獻指出 , 分佈在台灣的染色體數以14較多 .
還有會因不同分佈地區個體而出現形態差異 .

另外 Lycoris  ...

很棒的資料....
我再好好的查看資料. 謝謝.
回復

八妹仔 發表於 2008-11-11 19:42:46 |顯示全部樓層
好靚呀 ,我啱啱一个月前問朋友攞左
4個金花石 蒜的球根種落泥度,
請問點解成个月都無动靜,
D葉1"都無高過,是否正常.
請指教,第一次種的.
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-11 20:32:23 |顯示全部樓層
我都係咁, 唔知係咪已進入休眠期呢
回復

fnv234 發表於 2008-11-11 20:42:11 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-11-11 20:32 發表

而家應該係生長期喎,不過我果盆D葉都冇乜點生過
回復

KUNO 發表於 2008-11-11 21:50:28 |顯示全部樓層
原帖由 八妹仔 於 11/11/2008 19:42 發表
好靚呀 ,我啱啱一个月前問朋友攞左
4個金花石 蒜的球根種落泥度,
請問點解成个月都無动靜,
D葉1"都無高過,是否正常.
請指教,第一次種的. ...

當它開始生長時因為被移植而騷擾到根部的話, 有很大機會出現生長停滯或花期延遲多年的情況, 這可以說是一部份石蒜科植物的特性.
回復

KUNO 發表於 2008-11-11 21:58:06 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 11/11/2008 20:32 發表

現在已經是新的生長期的開始, 若是屬於較遲開花的晚花型, 則生長期會遲少許.
它是屬於先花後葉的, 成熟的開花株會先開花後再隨著長出葉片的.
而若是葉片先開始生長的話, 當季開花的機會就很微.
回復

八妹仔 發表於 2008-11-11 22:02:01 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-11-11 21:50 發表

當它開始生長時因為被移植而騷擾到根部的話, 有很大機會出現生長停滯或花期延遲多年的情況, 這可以說是一部份石蒜科植物的特性.

多謝指教,我就係係朋友度見度D金花石蒜開得好靚,
之后佢比左4个開完花嘅球根比我,
重話明最快出年至有花開,
我見種左成个月都無动靜,
所以問下D高手点解,
吾該哂.
回復

nis 發表於 2008-11-13 01:34:28 |顯示全部樓層
我都有一盆(大約20至30個球根),但係在11月9日才開第一朵花也是為一的一朵,其他球根已經出葉了,往年已經開得小...今年仲小...請問是否要換盆及換泥加多D肥,還有什麼時候換泥會最合適?(因為怕吾開花所以n年沒有換盆只加肥)請指教!禮!!!
回復

KUNO 發表於 2008-11-13 01:57:02 |顯示全部樓層
原帖由 nis 於 13/11/2008 01:34 發表
我都有一盆(大約20至30個球根),但係在11月9日才開第一朵花也是為一的一朵,其他球根已經出葉了,往年已經開得小...今年仲小...請問是否要換盆及換泥加多D肥,還有什麼時候換泥會最合適?(因為怕吾開花所以n年沒有換盆只加肥)請指教!禮!!! ...

看情形可能是因為生長得過於擠迫而令植株生長不良, 在這種情況下施加肥料是沒有什麼作用.
建議現在更換較大較深的盆子及進行分株種植.
回復

KUNO 發表於 2009-10-23 04:14:29 |顯示全部樓層
花季又到了,可惜今年的天氣怪怪的,花期也因而來遲了,而且群體的開花時間也不一致.
所以令到今年花園中的金花步道遠比去年失色.

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」
回復

擔泥 發表於 2009-10-23 09:01:02 |顯示全部樓層
金色步道真的很壯觀!
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-23 09:21:54 |顯示全部樓層
呢個芒果黃好sharp, 花型也優美~~ 一見難忘啊~
回復

rickycat930 發表於 2009-10-23 10:01:29 |顯示全部樓層
剛剛先睇到, KUNO 你花園果條金花步道真係好壯觀
原來金花石蒜咁靚
我剛剛昨日先係淘寶買o左白色同紅色....
早o的睇到可以一齊買埋, 依家攪到我又心癢癢.........
回復

KUNO 發表於 2009-10-23 10:51:44 |顯示全部樓層
呢個芒果黃好sharp, 花型也優美~~ 一見難忘啊~
jellyfishy 發表於 23/10/2009 09:21

芒果~~~黃!搞到我好想食芒果添!
回復

chengzi 發表於 2009-10-29 11:07:28 |顯示全部樓層
好佩服KUNO 版呀,种的真好
回復

lanelee 發表於 2010-10-8 16:47:28 |顯示全部樓層
金色好漂亮啊,有一次我爬山遇到一片红色的石蒜花感觉好神秘!
回復