變花生方法

作者: sammyzoe 發表于 2008-10-14 14:07:57
3440 26
我種左7棵花生,
佢地已經大個仔出左好多花喇,
但點先可以令佢地變成花生呀?
係咪要同佢地授粉呀?
定係唔洗理佢地會自然變身呀?

我只見花花開後幾天就謝左但就唔見花生>_<''
麻煩大家教教我啦.
滑嘟嘟 發表於 2008-10-14 14:16:04 |顯示全部樓層
我睇書話...
花生花結花生既原理係~
開花後授粉,待花謝凋落,頭部朝下的子房柄會鑽入土中結果(花生)!
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-14 14:19:59 |顯示全部樓層
但花花個樣好似人地d蘭花咁架,
中間就好似個錢包咁,
我唔係好知佢d花粉係邊呀?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-14 14:33:19 |顯示全部樓層
我睇書中既圖片都係咁,
佢授咗粉果朵謝花支柄就伸長咗...
回復

llaus 發表於 2008-10-14 14:38:08 |顯示全部樓層
原帖由 sammyzoe 於 2008-10-14 14:07 發表
我種左7棵花生,
佢地已經大個仔出左好多花喇,
但點先可以令佢地變成花生呀?
係咪要同佢地授粉呀?
定係唔洗理佢地會自然變身呀?

我只見花花開後幾天就謝左但就唔見花生>_ ...

請問妳用幾大個盆來種七棵花生呀?
還是分大個盆呢?
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-14 14:41:04 |顯示全部樓層
兩棵花生用一個一呎盆囉,
係咪唔夠大呀?
回復

llaus 發表於 2008-10-14 14:55:40 |顯示全部樓層
原帖由 sammyzoe 於 2008-10-14 14:41 發表
兩棵花生用一個一呎盆囉,
係咪唔夠大呀?

唔係這個意思

因我都有種花生.
佢地剛剛出苗
所以問下來偷師咋
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-14 15:01:15 |顯示全部樓層
=.=''..........仲以為.........
不過我覺得一棵最少要自己霸一個一呎盆至夠,
仲有要預留位置加泥喎,
因為花生仔要入泥生,
如果佢地突左出泥面就最好加d泥蓋住佢地,
我種左一個月就出花花啦,
佢地生得好快架.
回復

fongkk 發表於 2008-10-14 15:11:18 |顯示全部樓層
網上資料

在植物王國裏,花生是獨有的地上開花、地下結果的植物,而且一定要在黑暗的土壤環境中才能結出果實,所以人們又稱它為“落花生”。

花生是一年生草本植物,從插種到開花只用一個月左右的時間,而花期卻長達2個多月。它的花單生或簇生於葉腋。單生在分枝頂端的花,只開花不結果,是不孕花。生於分枝下端的是可孕花。每株花生開花,少則一二百朵,多則上千朵。花生開花授粉後,子房基部子房柄的分生組織細胞迅速分裂,使子房柄不斷伸長,從枯萎的花萼管內長出一條果針,果針迅速縱向伸長,它先向上生長,幾天後,子房柄下垂於地面。在延伸過程中,子房柄表皮細胞木質化,逐漸形成一頂硬幅,保護幼嫩的果針入土。當果針入土達2~8釐米時,子房開始橫臥,肥大變白,體表生出密密的茸毛,可以直接吸收水分和各種無機鹽等,供自己生長發育所需。靠近子房柄的第一顆種子首先形成,相繼形成第二、第三顆。表皮逐漸皺縮,莢果逐漸成熟。

地上開花,地下結果是花生所固有的一種遺傳特性,也是對特殊環境長期適應的結果。花生結果時,喜黑暗、濕潤和機械刺激的生態環境,這些因素已成為莢果生長發育必不可少的條件。所以,為了生存和繁衍,它只有把子房伸入土壤中。

總之落花生的果實需要在黑暗中慢慢形成,如果子房柄因土面板結而不能入土,子房就在土上枯萎。為此,落花生要栽植在沙質土壤裏,並需要及時進行中耕,多次進行培土,以便它的果實在黑暗中形成。
回復

fongkk 發表於 2008-10-14 15:30:16 |顯示全部樓層
圖一:花生在地上開花

圖二:花生開花後,花朵枯萎,花柄形成果針

圖三:果針向下生長,入土

來源
http://fushanling.blogspot.com/2006/10/blog-post_14.html
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-14 15:31:19 |顯示全部樓層
fongkk
你既資料好有用呀~~

不過死喇...乜野叫做
"機械刺激的生態環境"

"沙質土壤".....又即係邊隻呢?

我好想種d好味道既花生呀~~
加乜入泥會令花生好味d呢?

我知我隻雀好愛吃花生,
但我買過好多唔同牌子既花生,
又去過唔同地方既街市買花生,
但隻隻佢都話唔啱口味,
結果要係外國買來比佢,
所以我唸唸下用佢最愛吃既花生種比佢食,
咁咪又新鮮又安全囉,
希望可以氹得佢開開心心啦,
但佢把口真係好勁架~~~
只要用條俐頂一下粒花生就知好唔好味,
所以好想知有乜方法可以種到花生,
希望大家可以教到我啦.
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-14 15:32:52 |顯示全部樓層
咁邊度有花粉呀?
我望過花花唔多覺眼呀~~
可唔可以話我知個位置係邊呀?
回復

fongkk 發表於 2008-10-14 15:47:48 |顯示全部樓層
"沙質土壤".....又即係邊隻呢?
可以參考圖片
http://blog.xuite.net/hcc338tw/blog/17273020

花生的結果主要集中在第一、二對側枝及其它們的次生分枝上,一般占單株結果數的百分之80—90以上,其中第一對側枝占百分之60以上。因此,促進第一、二對側枝生長發育和保護好它們,對於提高花生產量具有重要意義。

花生的開花時間是每天早晨5—8時,如遇上低溫或陰雨天氣,開花時間推遲。在花瓣開放前的幾小時,花藥開裂散粉,完成授粉,故花生常為閉花授粉。授粉後,花粉粒在柱頭上萌發形成花粉管,花粉管沿著花柱的誘導溝伸向子房的胚珠,授粉後的5—9個小時,花粉管到達花柱基部,以後通過珠孔進入胚囊,放出兩個精子,進行雙受精。從授粉到受精完成大約需要10—18個小時。完成受精後,當天下午花瓣凋謝,隨後脫落。

受精後,子房基部的分生組織進行細胞分裂,形成子房柄,把子房往外推出,約在開花後3—5天即形成肉眼可見的針狀物,就是子房柄和先端的子房,合稱果針。果針具有向地性伸長生長的特性,把子房送入土中,這過程稱花生下針或落針,子房在土中膨大發育成為莢果。故花生是自然界罕見的地上開花地下結果的作物。

回復

fongkk 發表於 2008-10-14 16:01:46 |顯示全部樓層
原帖由 sammyzoe 於 2008-10-14 15:32 發表
咁邊度有花粉呀?
我望過花花唔多覺眼呀~~
可唔可以話我知個位置係邊呀?

按上面講,未開花已經授完粉,唔知有無錯?
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-14 16:08:38 |顯示全部樓層
嘩資料真係好詳細呀~~
等我今晚搵花生花花再研究下先,
睇下有無上述既情況出現先,

但如果好似上述咁講,
即係佢會自行授粉喎,
得我睇完花花個樣先......
不過花生真係早睡早起架,
佢地訓教時葉片仲會摺埋第日再打開,
陽光唔夠仲會早d訓架.
回復

llaus 發表於 2008-10-14 16:22:03 |顯示全部樓層
多謝 fongkk資料
好彩我d現兄是苗
要再勞動改下佢地生長環境先
回復

小寶 發表於 2008-10-14 21:23:41 |顯示全部樓層
開完花落泥度結果好得意呀~
回復

bearbear 發表於 2008-10-15 13:10:06 |顯示全部樓層

回復 15# sammyzoe 的帖子

你就好啦,我棵花生依家都未有花,有D擔心.
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-17 12:38:05 |顯示全部樓層
我種左一個月加d肥泥就開花喇,
但每一朵花既花期真係好短,
有d得一日最長都係2-3日,

佢係都唔見佢結果喎,
連支入泥既芽都唔見.......
究竟點先有花生架?
回復

fongkk 發表於 2008-10-17 14:58:29 |顯示全部樓層
花生是一年生草本植物,從插種到開花只用一個月左右的時間,而花期卻長達2個多月。它的花單生或簇生於葉腋。單生在分枝頂端的花,只開花不結果,是不孕花。生於分枝下端的是可孕花。每株花生開花,少則一二百朵,多則上千朵

回復

12下一頁