返回列表 發新帖

我的第二條青瓜... 數字瓜

作者: 滑嘟嘟 發表于 2008-10-14 13:30:06
3219 34
小寶 發表於 2008-10-20 00:45:48 |顯示全部樓層
你無冧袋咩? 開花後馬上冧架~
呢排好鬼多蟲蟲呀
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-20 00:48:02 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-10-20 00:45 發表
你無冧袋咩? 開花後馬上冧架~
呢排好鬼多蟲蟲呀

有呀~!
仲要笠兩個添呀...
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-20 00:52:17 |顯示全部樓層
滑嘟嘟呀 ~~ 我而家用緊吉豬島D不織布袋, , 不過都要將個袋對摺之後釘實 , 變相係一隻有2層0既布袋. 因為我發現D瓜瓜大隻左之後, 會撐實個袋, 好易比D蠅針到架 .
我有5條瓜 BB , 而家得3條健在咋 .......
你比我0既日本青瓜, 家下仲係苗.
回復

lameric 發表於 2008-10-20 01:49:23 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-10-20 00:48 發表

有呀~!
仲要笠兩個添呀... http://a2233.myweb.hinet.net/msn/miemie/miemie%20(58).gif

嘟嘟 !! 谷吓肥啦 , 會唔會唔係蟲釘呀?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-20 02:28:46 |顯示全部樓層
原帖由 lameric 於 2008-10-20 01:49 發表

嘟嘟 !! 谷吓肥啦 , 會唔會唔係蟲釘呀?

其實我都覺得唔關蟲事...
我已經一個禮拜落一次肥架喇~~
回復

小寶 發表於 2008-10-20 10:13:52 |顯示全部樓層
咁姐係唔關蟲事, 咁你用咩野盆種呀? 影來睇下啦~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-20 10:30:50 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-10-20 10:13 發表
咁姐係唔關蟲事, 咁你用咩野盆種呀? 影來睇下啦~

回復

農夫 發表於 2008-10-20 10:38:06 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-10-20 00:42 發表
嗚哇~~~~!!!
我要食青瓜呀~~~~ http://a2233.myweb.hinet.net/msn/miemie/miemie%20(6).gif

努力呀,一定有得食
呢條唔好食啦,應該針左啦
你個袋可能唔夠厚播
回復

小寶 發表於 2008-10-20 12:04:47 |顯示全部樓層
個盆又無野喎, 不如你睇下個瓜有無蟲咬過?
如果無咬, 多數肥力不足呀!
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-20 14:08:22 |顯示全部樓層

好得wor個look

我都想知因為我都試過

變晒型

但朋友話過我聽原來正常非GM農產品都有類似情況發生
反為GM既會穩定D
回復

PAMELATSE 發表於 2008-10-20 17:37:47 |顯示全部樓層
滑嘟嘟:

我都係用盤種青瓜, 個盤size應和你個盤差不多大.

我每星期會落一湯匙骨粉,  如有收成後就再加骨粉同花生麩, 每次我都幫佢哋授粉然後立即入袋.  個袋都係吉吉島貨, 冇打孖tim.                                                                                                                                                                                                                                              呢個係第三個青瓜啦                                                                                                                                                       DSC03260.jpg DSC03271.jpg

希望幫到你, 繼續努力呀!
回復

farfeifar 發表於 2008-10-20 17:43:47 |顯示全部樓層
wah~好大個呀, 請問要種幾耐先有收成呢?
我個棵都種o左成一個大半月了~
回復

PAMELATSE 發表於 2008-10-20 17:48:20 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-10-20 17:43 發表
wah~好大個呀, 請問要種幾耐先有收成呢?
我個棵都種o左成一個大半月了~

farfeifar:

成兩個月先有第一個瓜瓜
回復

sandylam 發表於 2008-10-21 13:26:38 |顯示全部樓層

回復 31# PAMELATSE 的帖子

呢條係O型瓜喎
今次呢條好靚喎.

我都有L型牛油豆.
回復

catcatcat 發表於 2008-10-21 22:55:06 |顯示全部樓層
我啲青瓜都有bb嘞,不過係c形我果條懷疑係成日俾我老公用手督到變c形 真係激氣呀成日扲我條青瓜係度督
回復