縮水令箭荷

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2008-10-14 06:37:40
1102 14
九月初天氣開始轉涼時搬入室內的令箭荷居然又開花,眞是又驚又喜。可惜的是秋季室內日照不足,以至花形比在户外開的細小,四朵花才只有户外開的一朵那麼大。

my garden 08 1655.jpg

my garden 08 1668.jpg

my garden 08 1673.jpg

my garden 08 1675.jpg
伯爺婆 發表於 2008-10-14 06:42:50 |顯示全部樓層
這盆放在室內比較光猛的地方亦開了兩朵,這兩朵開得比較大些,但亦不能與户外時相比。

my garden 08 1692.jpg

my garden 08 1695.jpg

my garden 08 1699.jpg
回復

新仔 發表於 2008-10-14 06:54:38 |顯示全部樓層
花花 好靓呀!!!
回復

古老 發表於 2008-10-14 08:59:39 |顯示全部樓層
好靓......好靓..... loveliness.gif
回復

八王爺 發表於 2008-10-14 09:25:49 |顯示全部樓層
有花就很好了。

天涼了。它們生長也較慢。
回復

雲雲 發表於 2008-10-14 11:40:18 |顯示全部樓層
艷麗,艷麗
回復

花草之家 發表於 2008-10-14 11:51:59 |顯示全部樓層
细朵唔緊要,佢都開得好靚!
回復

古老 發表於 2008-10-14 12:49:49 |顯示全部樓層
嘩!嘩!

原來可以咁靚嫁.........
我都想種 20080801_1eccc93c04494ef599a3wjZmsSm2Z2AA_jpg_thumb.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2008-10-14 19:53:02 |顯示全部樓層
伯爺婆,好耐冇見你曬花哦。
我的令箭荷花不斷在葉的底部漚爛變黑,幸好佢生出嚟嘅新葉可以再插活,呢次我用細盆,少少泥,希望可以順利種到開花。
8月的時候,仲好強壯,我以為會有花開O添
7月份有好多新葉出,令我好歡喜
但早前發現佢開始爛根部,所以將細葉剪下再插過

回復

haren 發表於 2008-10-14 20:59:19 |顯示全部樓層
細得都好靚~請問邊度有得買?
回復

purple88hk 發表於 2008-10-14 21:03:07 |顯示全部樓層
原帖由 古老 於 2008-10-14 12:49 發表
嘩!嘩!

我都想種 68010

嘩, 勁大, 好吸引
回復

may.sun 發表於 2008-10-15 00:04:01 |顯示全部樓層
原帖由 古老 於 2008-10-14 12:49 發表
嘩!嘩!

我都想種 68010

咁似曇花0既...不過係紅色咁解
回復

伯爺婆 發表於 2008-10-15 09:44:43 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-10-14 19:53 發表 [img]http://www.hkplants.com/images/common/back.gif[/,img]
伯爺婆,好耐冇見你曬花哦。
我的令箭荷花不斷在葉的底部漚爛變黑,幸好佢生出嚟嘅新葉可以再插活,呢次我用細盆,少少泥,希望可以順利種到開花。
8月的時候,仲好強壯,我以為會有花開O添
7月份有好多新葉 ...

呵呵笑.........今年夏季天氣唔好,啲花唔靚囉。
八月時妳啲令箭荷眞喺好壯喎,用細盆會好啲,冇咁易積水,我啲咁大都係用六吋盆咋。加啲疍殼碎响啲泥喥會疏水啲,佢愛乾不愛濕架。妳果盆睇葉應該喺紅色嘅,希望妳好快有花開。
回復

八王爺 發表於 2008-10-15 09:52:40 |顯示全部樓層
伯爺婆 果棵 係唔同种架!
明顯係多花和細花,而且純紅色。
老古贴果張內瓣係粉色,有暗紋,大花。

其实今箭有好多种。尤其是美国人,特別鈡意。
佢不單同曇花唔同色,佢仲係白天开花,唔使等到半夜訓晒覺!
回復

may.sun 發表於 2008-10-15 17:30:39 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-10-15 09:52 發表
伯爺婆 果棵 係唔同种架!
明顯係多花和細花,而且純紅色。
老古贴果張內瓣係粉色,有暗紋,大花。

其实今箭有好多种。尤其是美国人,特別鈡意。
佢不單同曇花唔同色,佢仲係白天开花,唔使等到半夜訓晒覺! ...

咁古老棵係曇花呀~~
回復