返回列表 發新帖

[請教] 可以分株嗎

作者: 小寶 發表于 2008-10-13 15:02:02
3745 26
小寶 發表於 2008-10-13 16:42:47 |顯示全部樓層
哦哦...收到! 唔該哂咁多位
回復

花園仔 發表於 2008-10-13 19:45:56 |顯示全部樓層
小寶好!
橫掂都係咁樣咯, 咪試吓網友提供嘅方法囉!
包舊泥或壓吓枝都唔會整斷佢嘅, 睇吓得唔得喇!

我就諗都唔使諗即刻趁天氣凉快重新落種嘞!
嗰棵舊嘢經過炎熱嘅摧殘身心俱疲罅, 作為唔大囉!!
回復

惡姨 發表於 2008-10-13 19:58:24 |顯示全部樓層
小寶, 我覺得你可以用高壓法會好D, (網友講之前嘅低壓法即係壓條法), 用高壓法, 你要預備材料有: 透明膠紙 (商埸的雨傘袋), 膠紙, 水苔或茸草, 尼龍繩, 首先將水苔或茸草浸濕, 用透明膠紙約4吋width X 7吋 high, 包在有根的地方, 有根的要在透明膠紙的3/4部份, 即一半低少少, 再用膠紙痴好透明膠紙的全條邊(即係做個紙筒), 在透明膠紙筒的最低餘下1~1.5cm用尼龍繩縛實, 放入已渣乾水份的水苔或茸草, 要塞實D, 塞到膠紙筒餘下1~1.5cm再用尼龍繩收口, 由佢自然生根, 到D根生到成個透明膠紙都睇到有根時, 就可剪下來入新盤了   

如果你唔明就 call 我啦  
回復

小寶 發表於 2008-10-13 22:37:33 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-10-13 19:45 發表
小寶好!
橫掂都係咁樣咯, 咪試吓網友提供嘅方法囉!
包舊泥或壓吓枝都唔會整斷佢嘅, 睇吓得唔得喇!

我就諗都唔使諗即刻趁天氣凉快重新落種嘞!
嗰棵舊嘢經過炎熱嘅摧殘身心俱疲罅, 作為唔大囉!! ...

老師好!
有時我想放棄佢, 但係見佢又長葉又開心, 唔捨得
成日同自己講, 等到下個星期唔結果就放棄喇, 就係咁,等下又一個星期,等下又另一個星期
其實我已經掉左3株架喇

我都有另外落種, d果細些, 希望呢季有得收成
回復

小寶 發表於 2008-10-13 22:42:54 |顯示全部樓層
原帖由 惡姨 於 2008-10-13 19:58 發表
小寶, 我覺得你可以用高壓法會好D, (網友講之前嘅低壓法即係壓條法), 用高壓法, 你要預備材料有: 透明膠紙 (商埸的雨傘袋), 膠紙, 水苔或茸草, 尼龍繩, 首先將水苔或茸草浸濕, 用透明膠紙約4吋width X 7吋 high, 包 ...

惡ee好!
多謝你寫左咁多野教我高壓法, 真係好有用 ,
因為果個位咁岩係分义位, 好似好難整咁,
我估呢次會用低壓法, 又或者考慮放棄佢,
咁樣我就可以free個位出來種其他野喇
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-13 23:06:40 |顯示全部樓層

0下?

原帖由 llaus 於 2008-10-13 15:36 發表
蕃茄是可插枝

這就是2棵插種啦

真系無唸過蕃茄是可插枝的

但用插支出尼既產品會否比種子出尼既差?
回復

llaus 發表於 2008-10-14 05:52:28 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-10-13 23:06 發表

真系無唸過蕃茄是可插枝的

但用插支出尼既產品會否比種子出尼既差?

遲d話你知
因已在緊實驗啦

回復