餵barf

作者: oneonewe 發表于 2008-10-7 15:37:05
2234 8
我想問呢度有冇人會餵barf 呢?
gege188 發表於 2008-10-7 23:06:30 |顯示全部樓層
聽講過但係我無囉..因為我驚我整錯/計錯仲麻煩
回復

fatball 發表於 2008-10-8 10:58:15 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-10-7 15:37 發表
我想問呢度有冇人會餵barf 呢?

好似有數要計每日的營養分配, 我怕計錯數仲衰所以無比佢地食.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-8 11:57:09 |顯示全部樓層
好麻煩,如果唔開胃食唔晒又浪費,乾糧方便d
回復

everydayfan 發表於 2008-10-8 15:07:57 |顯示全部樓層
請問barf係咩野黎架?
回復

JackJack 發表於 2008-10-8 17:21:24 |顯示全部樓層
網上資料, 我都係第一次聽

自 家 製 狗 狗 生 肉 料 理
狗 吃 生 肉 , 看 似 難 以 接 受 , 事 實 上 在 外 國 已 流 行 多 年 , YouTube 更 有 超 過 數 十 個 video 介 紹 如 何 自 家 製 作 。
不 過 要 狗 狗 吃 得 健 康 , 有 專 家 、 狗 主 開 始 根 據 澳 洲 獸 醫 所 提 出 的 生 肉 料 理 理 論 B.A.R.F. ( biologically appropriate raw food) , 改 以 餵 飼 生 肉 。 方 法 是 每 餐 吃 大 量 生 肉 骨 頭 為 主 , 再 配 合 其 他 材 料 補 足 營 養 。
毋 需 先 煮 過 骨 頭 、 內 臟 , 只 需 把 材 料 絞 碎 , 便 可 餵 飼 。 煮 過 後 骨 頭 變 硬 變 脆 , 反 而 會 造 成 嚥 骾 或 尖 骨 割 傷 食 道 危 險 。

牠 們 從 不 吃 狗 糧 , 只 吃 生 肉 生 骨 頭 , 由 細 到 大 , 少 生 病 , 體 味 明 顯 比 一 般 大 狗 少 , 口 腔 、 身 體 以 及 糞 便 , 也 沒 有 強 烈 異 味 。
回復

everydayfan 發表於 2008-10-9 14:04:31 |顯示全部樓層
我都有聽過, 養"竇"狗既人會餵生肉架, 狗會惡D咁wor
回復

carlo 發表於 2009-7-12 01:33:56 |顯示全部樓層
我呀 !  我家所有貓狗都食生肉架 !
回復