返回列表 發新帖

問下你地在那兒買花生夫及骨粉??

作者: 亞實 發表于 2008-10-5 11:41:04
9162 37
Peggy 發表於 2009-3-8 22:41:43 |顯示全部樓層
I know they sell it in "flower market" in Price Edward.
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 23:57:40 |顯示全部樓層
衫兄靚D囉!
回復

breadtree 發表於 2009-3-10 00:24:02 |顯示全部樓層
20# inthesky

嘩!! 好平呀...
我昨日岩岩係d士多啤利農塲買 , $5/包 仲好似兩包公仔面既味精咁大包咋...
我下次都去呢間買....  又會差咁遠 ???
回復

花園仔 發表於 2009-3-10 00:29:38 |顯示全部樓層
千祈唔好貪平!
回復

breadtree 發表於 2009-3-10 00:59:10 |顯示全部樓層
24# 花園仔 ...

e??? 我買我果d 全部都係好細粒, 仲細粒過d 紅豆, 會吾會吾一樣呢 ??
不過個亞姐話係花生夫喎 ...
回復

小寶 發表於 2009-3-10 01:05:25 |顯示全部樓層
24# 花園仔 ...

e??? 我買我果d 全部都係好細粒, 仲細粒過d 紅豆, 會吾會吾一樣呢 ??
breadtree 發表於 2009-3-10 12:59 AM

可能係粒狀花生夫, 遲d衫兄都會係呢d粒粒夫~
回復

花園仔 發表於 2009-3-10 10:53:08 |顯示全部樓層
26# 小寶
breadtree 發表於 2009-3-10 12:59 AM
可能係粒狀花生夫, 遲d衫兄都會係呢d粒粒夫~
=============================

24#圖係<骨粉> -- 好粗糙又核突, 梗唔會係衫兄嘅貨啦!
花生麩係花生搾完油剩翻D渣, 應該好幼細嘅, 佢地粘埋先成粒塊狀乍!
回復

coacoa 發表於 2009-5-25 02:32:38 |顯示全部樓層
我今日係荃灣見到既都係 花園仔 post 個幅相咁架
好彩我未學識點用, 阿姐有教, 但我想番黎追 post先
所以無買

似乎都係要入元朗一趟先得啦
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 10:52:06 |顯示全部樓層
28# coacoa

所以無買

====================================

梗係啦!
我用過衫兄嗰D花生麩及骨粉就唔會再用其他架罅!

花生麩粉(粉狀)

花生麩粉(粉狀)

花生麩粉(粒狀)及大細包装嘅肉骨粉

花生麩粉(粒狀)及大細包装嘅肉骨粉

(粒狀)花生麩粉(粉狀)

(粒狀)花生麩粉(粉狀)
回復

fs3833 發表於 2009-5-25 17:07:25 |顯示全部樓層
深水埗是否有肥科買
回復

shanshallpass 發表於 2009-5-26 02:10:20 |顯示全部樓層
其實除左去元朗,邊到可以買到?質數同價錢又ok
因為元朗真係好遠, 無車, 搭車又買得咁多野, 但係山長水又遠去到無理由唔買多d
回復

coacoa 發表於 2009-5-26 03:20:59 |顯示全部樓層
29# 花園仔

花園仔老師:
係元朗買係咪都有細包d架
我無車...唔可以買太多呢

還有, 我初學種瓜菜, 昨天才落種子等發芽
所以0牛定基肥應該差不多
我睇晒donald先生個post 學左d. 但都係有d緊張
回復

小寶 發表於 2009-5-26 11:29:37 |顯示全部樓層
29# 花園仔

花園仔老師:
係元朗買係咪都有細包d架
我無車...唔可以買太多呢

還有, 我初學種瓜菜, 昨天才落種子等發芽
所以0牛定基肥應該差不多
我睇晒donald先生個post 學左d. 但都係有d緊張 ...
coacoa 發表於 2009-5-26 03:20 AM

元朗買最細的有2KG
其實搭車也很方便~嘻~
回復

惜花君 發表於 2009-5-26 11:50:36 |顯示全部樓層
元朗買最細的有2KG
其實搭車也很方便~嘻~
小寶 發表於 2009-5-26 11:29

近大榮華果頭, 有間

3 合 1 肥 ( 骨粉, 魚骨粉, 花生夫 ) 7蚊一斤

花生夫 6蚊一斤
回復

fs3833 發表於 2009-5-26 19:33:54 |顯示全部樓層
香港買蔬菜種子的地方及地址
唔知有無人post過,亦唔知可否post地址,如果不可請通知或delete!!
從其他網站轉貼過來!!希望可以幫到大家!

港島區 :
上環干諾道西 (8-11號左右有菜種行如黃源盛,陳萬合等等)

九龍區 :
陳振潮菜種行 深水涉桂林街119
回復

fs3833 發表於 2009-5-26 19:35:11 |顯示全部樓層
九龍區 :
陳振潮菜種行 深水涉桂林街119
嘉禾田料籽公司 九龍城東方花園D座101室

新界區 :
永豐隆菜種 元朗合財街33號合益商場地下2號
陳平記菜種行 元朗谷亭街連勝大廈8號地下
陳坤記菜種行 元朗大棠道24號寶發大廈1號地下
黃三興農業有限公司 元朗阜財街53
和記企業有限公司 粉嶺聯和墟聯和道73號
馬振興有限公司 上水巡撫街9號地下
陳正記 屯門藍地好景樓A座地下
回復

Tungb 發表於 2009-5-26 23:37:13 |顯示全部樓層
所以無買

coacoa 發表於 2009-5-25 02:32

我都係荃灣買, 都是同花園仔果D一樣大粒, 但係我見店主是個老婆婆,又幾好人,仲有..她舖頭唔係好多野賣,咪次次都幫襯下她囉. 
用落都無咩問題呀. D瓜菜都長得幾好呀.
回復

fibich 發表於 2009-6-4 11:47:41 |顯示全部樓層
我想問問:

用完後的花生/骨粉 剩餘物要清理嗎?
回復