園藝真的是只有大年紀的人才會做嗎?

作者: icesea 發表于 2018-7-20 15:23:34
4745 58
KatKichi 發表於 2018-7-27 13:18:31 來自手機 |顯示全部樓層
其實最多系環境原因
1.屋企細,無地方種野
2.無陽光,d光被高樓大廈擋嗮
回復

W88 發表於 2018-7-27 15:43:40 來自手機 |顯示全部樓層
香港地生活迫人,好多老人家都要工作。
唔係就要幫手睇住啲孫。
邊得閒!
回復

Vinia 發表於 2018-7-27 21:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-7-23 14:14
在我認識的人中, 種花的人的確是沒有40歲以下
年輕人都顧著玩手機, 莫說是園藝, 連普通行街運 ...

不太認同這句:生活安定多空餘時間的人, 才會有閒情種花花草草, 而這類人通常是上了年紀的人.
我覺得喜歡種盆栽似和養寵物都係一種情意結,也是一種興趣。我十幾歲巳鐘意種嘢 ,到出來做嘢就買得多,但唔係得閑唔係有閒錢,而係興趣和減壓。
回復

alexkai 發表於 2018-7-31 14:12:20 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-7-27 21:51
不太認同這句:生活安定多空餘時間的人, 才會有閒情種花花草草, 而這類人通常是上了年紀的人.
我覺得喜歡 ...

對啊, 種植可以減壓
因為工作的環境氣氛不好, 室內不見天日死氣沉沉, 總有點無形的壓力, 就打算種些植物增加生氣, 最初是種肉肉, 貪其小小棵可以放在工作上枱, 但環境不合適, 死了又買死了又買. 有些星期五下班時還好好的, 到下星期一上班就解體了, 要收屍真心灰  有些徒長走色變得殘殘的, 看著都不是味兒 不斷上網研究解決方法,
無意中在這裡認識了迷岩, 被花花吸引了, 幸得這裡的熱心花友慷慨送贈, 現在種植的幾棵小苗一天一天成長, 閒暇時看看這裡大大們的花花和對話, 真的心情也開朗了. 壓力也輕鬆了
回復

jellyfishy 發表於 2018-8-1 09:13:17 |顯示全部樓層
係呀, 種植好幫到我減壓, 再忙都會放盆黃金葛响office.
回復

jellyfishy 發表於 2018-8-1 09:13:47 |顯示全部樓層
話時話, 我從小都有種花, 只係種得好唔好咁解啫.
回復

powergun 發表於 2018-8-2 12:26:27 |顯示全部樓層
做乜都係越多經驗就做得到好的, 種植一樣, 年輕人經驗不多, 又多其他野玩, 好多時係新屎坑就好鍾意, 但日子一耐就無心機種了, 所以比較上係年紀較大的確係較好的
回復

菜妹 發表於 2018-8-11 00:27:06 |顯示全部樓層

阿媽話我幾歲人仔就鍾意跟佢種菜,興趣既野無分年紀。
最近睇新聞講種植可以抗情緒病,又多個理由俾自己種多D 植物。
回復

夏天好熱 發表於 2018-9-7 12:29:04 來自手機 |顯示全部樓層

我小學已經喜歡種花養魚,但不久就死,中學上網查資料,買器材養魚種花都長命。
現在出黎做野,無養魚了,還有種植物,
除左蘭花之外,其他植物(都係小型)一係1,2星期死,一係1,2年都死。
回復

貓眼寶寶 發表於 2018-9-16 17:37:23 |顯示全部樓層
可能大年紀有多D時間/耐性掛
細細個學校種過綠豆、秋海棠之類,一開頭日日都睇住,
不過成日3分鐘熱度,種一段時間就冇哂心機,可能冇睇頭/本身唔係咁中意秋海棠掛
後尾中學同朋友行花卉展右買左D香草啊蕃茄果D種,呢次就種得耐D後尾棵蕃茄生蟲糾纏左好耐,情況一時好一時差,最後連其他香草都拖死埋
依家唔知係人大個左(2X)/唔同屋企人住冇人執手尾,反而好心機左種自己中意既野

回復

hecate 發表於 2018-9-18 01:26:52 來自手機 |顯示全部樓層
種野好花心機呀,我愛種av但係我冇咁既條件去照顧佢放起屋企呀,放起屋企種係件好殘忍既事。買一次就殘殺一次
花友們既花我都唔敢要了,自己種唔到見到都已經可以好開心。
有啲花友仲影得好靚,有次有個花友分享花貓比我都係個同學仔黎,靚既野冇人會嫌多,見到想要既就會買既有好多,我真心尊敬種花者呀
回復

hecate 發表於 2018-9-18 01:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
我想講無咩人都會愛花但係有機會係唔識種
回復

cgi0117 發表於 2018-10-30 20:24:17 |顯示全部樓層
2X差多不尾...開始對花花有興趣...
但未講得上種好多野...但覺得學多樣野..都幾有趣..
回復

jellyfishy 發表於 2018-11-1 09:23:30 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-9-18 01:28
我想講無咩人都會愛花但係有機會係唔識種

梗係有, 我種左野十幾年都係有好多野未識. 種到老學到老~

話時話, 上2個星期响呢度識左個廿歲98年出生的花友, 呢度都有年青花友架~
回復

cgi0117 發表於 2018-11-21 10:05:18 |顯示全部樓層
貓眼寶寶 發表於 2018-9-16 17:37
可能大年紀有多D時間/耐性掛
細細個學校種過綠豆、秋海棠之類,一開頭日日都睇住,
不過成日3分鐘熱度,種 ...

2X已經有能力自己出黎住...已經唔簡單....養多盆花花應該無難度呀~
回復

suisuet 發表於 2018-11-21 10:10:47 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-7-21 23:30
看來都有人因為「一人一花計劃」學會種花!

我囝係其中一個,佢真係會留意佢有冇水,又成日叫我加泥土~HAHAH!
依家連bb都得閒去摸下...兼食泥
所以我覺得一人一花計劃係有一定既好影響
回復

suisuet 發表於 2018-11-21 10:14:38 |顯示全部樓層
而我細個好鍾意養小動物,尤其魚及烏龜。因為佢地生活在水,令我留意到海草類。細個冇錢,得個睇字。大個左.去幫人補習,有錢就去買....。呢d興趣,我個人覺得,有少少係細個就留意。冇留意既人,到老左都未必留意~
回復

jellyfishy 發表於 2018-11-21 11:44:48 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-11-21 10:10
我囝係其中一個,佢真係會留意佢有冇水,又成日叫我加泥土~HAHAH!
所以 ...

係呀, 俾個機會小孩學下照顧花草, 好支持_
回復

小雷子 發表於 2018-11-21 20:32:53 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-11-21 10:10
所以 ...

你BB好可愛!好有探索精神!在家種植,要小心避免用有毒農藥!
回復

Ming36 發表於 2018-11-27 21:52:25 來自手機 |顯示全部樓層
我以前從來不理會屋企的植物,家父喜歡種植,好有心機修剪、換盤、栽種,賞花識花,但我一點也不會。到佢過身之後,媽媽來接管所有植物,但她全不懂,種到了無生氣,一衆植物再沒有開花。
我不忍心,才開始慢慢學習,接管家中的植物,看書、上網睇資料、虛心救教栽種達人大大們、出花墟、去花展,興趣就係咁培養到出嚟
回復