作者: 雙魚座 發表于 2018-7-10 10:15:16
7975 156
B17 發表於 2018-12-19 15:07:17 |顯示全部樓層
盆無名紫結到果,想請教一隻果可以分幾多份?
回復

雙魚座 發表於 2018-12-19 20:57:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-19 15:07
盆無名紫結到果,想請教一隻果可以分幾多份?

恭喜。花友有福了。
應可分三份,每份20棵。
Cindy 一隻果出80苗,有20苗太細會放棄。實則60苗。
回復

B17 發表於 2018-12-19 21:24:33 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-19 20:57
恭喜。花友有福了。
應可分三份,每份20棵。
Cindy 一隻果出80苗,有20苗太細會放棄。實則60苗。 ...

呢隻無名紫芽少,送出去唔多,搵花友種,再分發,咁就好多人會有
回復

雙魚座 發表於 2018-12-19 22:06:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-19 21:24
呢隻無名紫芽少,送出去唔多,搵花友種,再分發,咁就好多人會有

我要呀!如果成長到,我會做分享的。
回復

B17 發表於 2018-12-19 23:16:03 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-19 22:06
我要呀!如果成長到,我會做分享的。

呢隻,預你一份
回復

雙魚座 發表於 2018-12-20 21:53:05 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-9-30 20:26
之前見你話試葵無露,有冇效呢?

tarpanda你好。好久不見你上園藝館,上次交換的Cindy 出了60幾棵苗,有的已分享給花友。當中有人向我交功課,我代轉交給你。
另外自己留下的也有花苞,幾日後會開花,上住花苞照,遲些補開花照。
回復

小雷子 發表於 2018-12-20 22:19:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-20 21:53
tarpanda你好。好久不見你上園藝館,上次交換的Cindy 出了60幾棵苗,有的已分享給花友。當中有人向我交功 ...

恭喜晒!由種子種到開花,真係好有成功感,幾辛苦都覺值得!
我依加種緊你培育的新品小苗,好期待快快長大,到時你幫佢改返個靚名!
回復

hkclive 發表於 2018-12-20 22:47:00 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-20 21:53
tarpanda你好。好久不見你上園藝館,上次交換的Cindy 出了60幾棵苗,有的已分享給花友。當中有人向我交功 ...

魚魚 我都交功課比妳先,喜蔭 種係公司,要返公司有空才補影,現影左cindy比妳先,mark twain長芽唔識大希望快啲大,唔好出咁多芽
回復

雙魚座 發表於 2018-12-20 23:09:23 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-12-20 22:47
魚魚 我都交功課比妳先,喜蔭 種係公司,要返公司有空才補影,現影左cindy比妳先,mark twain長芽唔識大 ...

Cindy 幾好。開花有望。
有花友反映過 Mark twain 生太多側芽(人家膽大,已分盆)。我棵 Mark twain 好在有枝大主莖,其他細側芽(咁先有得做分享)在底生。你的咁細已出側芽,難有花喎!(除非種到好似p師兄咁,側芽才有用)等下遲啲會不會有枝會變粗長高。
回復

hkclive 發表於 2018-12-20 23:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-20 23:09
有花友反映過 Mark twain 生太多側芽(人家膽大,已分盆)。我棵 Mark twain 好 ...

唯有比d耐性等佢大砍頭重種啦,真是感謝妳分享,新手就係咩都想試下
回復

小雷子 發表於 2018-12-20 23:37:23 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-20 23:09
有花友反映過 Mark twain 生太多側芽(人家膽大,已分盆)。我棵 Mark twain 好 ...

好靚呀!多側芽才會多花冧!
回復

hkclive 發表於 2018-12-20 23:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-20 23:37
好靚呀!多側芽才會多花冧!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我成日催眠自己,同自己講,佢會好快大,會好快有花出,但第二日起身再睇,都係唔識大右多側芽
回復

小雷子 發表於 2018-12-20 23:49:07 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-12-20 23:46
我成日催眠自己,同自己講,佢會好快大,會好快有花出,但第二日起身再睇,都係唔識大右多 ...

我棵小苗又係生側芽,再等大小小,換個大小小嘅盆, 谷肥佢!
回復

雙魚座 發表於 2018-12-20 23:58:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-20 23:37
好靚呀!多側芽才會多花冧!<span class="emoji emoji1f605"></span>

識種側芽才開花。雷太努力吧!我心有餘而力不足。
回復

雙魚座 發表於 2018-12-21 00:01:05 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-12-20 23:46
我成日催眠自己,同自己講,佢會好快大,會好快有花出,但第二日起身再睇,都係唔識大右多 ...

Mark twain 不生側芽,何來分享給大家呢!
回復

雙魚座 發表於 2018-12-21 00:03:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-20 23:49
我棵小苗又係生側芽,再等大小小,換個大小小嘅盆, 谷肥佢!<span class="emoji emoji1f60c"></span> ...

雷大努力吧!
我選擇留主莖開花用,等側芽差不多大送出去。
回復

小雷子 發表於 2018-12-21 00:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-20 23:58
識種側芽才開花。雷太努力吧!我心有餘而力不足。

魚魚!你咁有心機種,不如試下裝枝植物燈啦,唔怕陽光不足!
B大大的白光管,可以考慮一下!
回復

雙魚座 發表於 2018-12-21 00:06:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-21 00:04
魚魚!你咁有心機種,不如試下裝枝植物燈啦,唔怕陽光不足!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
B大大的白光管,可以考 ...

邊有位呢?間屋不是一個人話事的。
回復

小雷子 發表於 2018-12-21 00:11:38 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-21 00:06
邊有位呢?間屋不是一個人話事的。

反正見你已加層架,唔覺眼架!
回復

hkclive 發表於 2018-12-21 09:09:45 來自手機 |顯示全部樓層
魚魚 的喜蔭,但我唔識分名稱了
回復