返回列表 發新帖

今日去繽x出咗血

作者: yuwaiman 發表于 2008-10-4 22:02:12
7252 51
carmen 發表於 2008-10-12 09:20:25 |顯示全部樓層
不過我見無乜人揀百合呀~
可能舊球根唔靚仔啦,
多數d人都係揀屈金香...
回復

豔豔 發表於 2008-10-12 12:27:44 |顯示全部樓層
原帖由 theresagood 於 2008-10-12 00:07 發表

我未知你o個d係咩百合,所以答你唔倒,但雪雪佢好似穩鎮d,因為好似未出芽,,出左d芽就唔使雪
但要記住百合球根要雪的話要連泥同少少水雪呀

上年我o係bunbun買過o既百合球... 全部唔使雪..一樣開花
回復

carmen 發表於 2008-10-12 12:43:46 |顯示全部樓層
係咩?? 我雪左呀...
不過我尋日買果d無芽架, 你果d有冇??
回復

豔豔 發表於 2008-10-12 12:49:21 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-10-12 12:43 發表
係咩?? 我雪左呀...
不過我尋日買果d無芽架, 你果d有冇??

依稀記得有d有...有d冇...
回復

YIN 發表於 2008-10-14 01:36:30 |顯示全部樓層
我昨天買左一大包洋水仙呀. 38蚊,5粒.好底. 全部落哂泥 同消毒.
佢地話100天左右會開花. 吳洗雪 好期待.
回復

greengreen 發表於 2008-10-14 09:38:56 |顯示全部樓層
原帖由 YIN 於 2008-10-14 01:36 發表
我昨天買左一大包洋水仙呀. 38蚊,5粒.好底. 全部落哂泥 同消毒.

The temp. is still high than 20 C. Is it okay ? !
回復

theresagood 發表於 2008-10-14 11:37:19 |顯示全部樓層
原帖由 YIN 於 2008-10-14 01:36 發表

"佢地"係唔係d呀嬸?咪信佢地咁足呀,洋水仙好似要雪嫁啵
回復

YIN 發表於 2008-10-16 01:21:27 |顯示全部樓層
吳係呀.. 我落哂泥啦....  
回復

theresagood 發表於 2009-2-20 21:28:36 |顯示全部樓層

今日去過繽紛黎, 又多左兩種百合球根,
紅色果兩個係火百合,
白色果個就係黃百合...
每個都係$15蚊!

不過我有樣野唔係好明...
火百合同火鳳凰百合  ...
carmen 發表於 2008-10-11 22:43

我又係10月中買左呢d百合,3種都買左一粒,但得黃色開左花仲謝左,火鳳凰同葵百合生左好多根,但宜家都未出芽,但佢又冇爛嫁啵
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-21 00:15:28 |顯示全部樓層
我估佢未儲夠彈藥開花姐, 遲d應該會開架
回復

newbie 發表於 2009-2-21 01:18:58 |顯示全部樓層

1# yuwaiman

hi manman,

Today, I went to flower market too ^^ I bought a roses, yellow one, scented ^^

Thanks again for the flowers u gave me yesterday, fixed in pot already.
20 2 2009 闊葉牡丹.jpg
yellow rose 20 2 2009.jpg
yellow roses 20 2 2009.jpg
家樂花 20 2 2009.jpg
20 2 2009 闊葉牡丹.jpg
yellow rose 20 2 2009.jpg
yellow roses 20 2 2009.jpg
家樂花 20 2 2009.jpg
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-21 09:41:12 |顯示全部樓層
玫瑰隻色好檸檬好靚喎, 我呢排都唔敢出花墟住啊, 因為昨晚先搞咗三十幾盆啊
http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost
回復