新手 - 想問鬱金香球根

作者: cyhh 發表于 2008-10-3 17:51:27
3428 17
上星期喺相熟花鋪買左d鬱金香球根,由於花鋪老闆話運輸途中已經雪過,可以直接落泥,而我已經喺星期日落左,依家有以下問題想問:

1.有花友話依家落泥早左d,但如果照放喺泥度唔拎佢出黎,佢會唔會喺到合適溫度嘅時候自己發芽生長?
2.我知道鬱金香生得好慢,如何確定鬱金香球根係未發芽定係死左?(因為我試過種蕃茄成個幾月先發到芽,最初以為佢死左,喺想倒左d泥嘅時候先發現佢原來發緊芽 )

唔該晒
fnv234 發表於 2008-10-3 19:55:10 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-10-3 17:51 發表
上星期喺相熟花鋪買左d鬱金香球根,由於花鋪老闆話運輸途中已經雪過,可以直接落泥,而我已經喺星期日落左,依家有以下問題想問:

1.有花友話依家落泥早左d,但如果照放喺泥度唔拎佢出黎,佢會唔會喺到合適溫度嘅時候自己 ...

最好都係再雪過,因為唔知佢係唔係真係雪過,而且而家仲係好熱,凍D種會好D,出面層衣可以唔要,如果裡面係白色&飽滿就冇事
回復

cyhh 發表於 2008-10-3 20:46:51 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-10-3 19:55 發表

最好都係再雪過,因為唔知佢係唔係真係雪過,而且而家仲係好熱,凍D種會好D,出面層衣可以唔要,如果裡面係白色&飽滿就冇事

因為之前花鋪老闆用水溶性marker mark低左顏色,依家拎出黎會睇唔到,d顏色會好亂,加上我種喺雞蛋花下,裡面仲有標緊葉嘅百合拎出黎驚影響到啊
回復

carmen 發表於 2008-10-10 01:55:21 |顯示全部樓層
其實我都想知,
以而家香港的天氣黎講...
屈金香係咪"一年生"??
回復

KUNO 發表於 2008-10-10 03:11:03 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 10/10/2008 01:55 發表
其實我都想知,
以而家香港的天氣黎講...
屈金香係咪"一年生"??

是! 因為在香港能夠適合它生長的溫度時間非常短, 所以並不足夠再培育出良好的成熟開花球.
回復

carmen 發表於 2008-10-11 22:58:29 |顯示全部樓層
咁姐係就算買左球根...
開完花之後都丟得啦...?
回復

KUNO 發表於 2008-10-12 01:22:39 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 11/10/2008 22:58 發表

可以這樣說, 不過也可以自己試試養球玩玩.
所以鬱金香, 風信子, 番紅花, 水仙在香港可算是消耗品.
回復

cyhh 發表於 2008-10-12 01:32:44 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-10-12 01:22 發表

咁希望d百合同朱頂蘭唔係啦
不過原來鬱金香真係生長得好慢,d書話球根至發芽兩個月只係生3cm左右~
回復

KUNO 發表於 2008-10-12 01:38:32 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 12/10/2008 01:32 發表

咁希望d百合同朱頂蘭唔係啦
不過原來鬱金香真係生長得好慢,d書話球根至發芽兩個月只係生3cm左右~

亞洲型百合, 麝香百合及朱頂蘭很適應香港的氣候, 多年種植要百子千孫不成問題.
回復

theresagood 發表於 2008-10-12 12:15:13 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-10-12 01:22 發表

KUNO,我記得你o係花花post過宿根種的洋水仙,請問仲有冇持續開花,同埋係邊隻品種?
回復

KUNO 發表於 2008-10-12 15:49:51 |顯示全部樓層
原帖由 theresagood 於 12/10/2008 12:15 發表

KUNO,我記得你o係花花post過宿根種的洋水仙,請問仲有冇持續開花,同埋係邊隻品種?

我這裡的氣候與市區的相差太遠, 所以不可作比較.
可選擇一些植株比較細小的原生品種, 這樣比較容易成功再培育出成熟的開花球.
回復

elainecyy 發表於 2008-10-13 23:40:28 |顯示全部樓層
我想問甘洋水仙可唔可以多年生呀. (我否養球)? add3icon
回復

KUNO 發表於 2008-10-14 00:24:56 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 13/10/2008 23:40 發表
我想問甘洋水仙可唔可以多年生呀. (我否養球)? add3icon

一般洋水仙的成熟開花鱗莖都比較大, 需要選擇一些鱗莖直徑達2~3cm便可成熟開花的品種.
因這樣培育出成熟開花鱗莖所需要的時間會比較短, 所以成功率相對提高了.
例如Narcissus bulbocodium就是其中一種植株比較迷你的品種.
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-19 10:30:47 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-10-11 22:58 發表

我上次種只可開一支花 ! 再長出來的莖很幼啊......
回復

chongchi 發表於 2008-10-20 06:57:51 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-10-14 00:24 發表

一般洋水仙的成熟開花鱗莖都比較大, 需要選擇一些鱗莖直徑達2~3cm便可成熟開花的品種.
因這樣培育出成熟開花鱗莖所需要的時間會比較短, 所以成功率相對提高了.
例如Narcissus bulbocodium就是其中一種植株比較迷你 ...

請問板主此品在香港是否多年生,在香港可買到這種球根嗎 ?或有其他花友可出讓 ?
回復

KUNO 發表於 2008-10-20 13:18:59 |顯示全部樓層
原帖由 chongchi 於 20/10/2008 06:57 發表

請問板主此品在香港是否多年生,在香港可買到這種球根嗎 ?或有其他花友可出讓 ?

這需要向外國訂購, 能否可以在香港多年生就需要視乎種植者的環境條件及技術了!
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-22 18:31:07 |顯示全部樓層
我的下星期解凍了~ 希望成功有花開la~
回復

rickycat930 發表於 2008-10-23 10:46:01 |顯示全部樓層
其實應該幾時先適合下盆種?
我老闆係7月去荷蘭旅行時買了一盒鬱金香球根返來做手信, 8月1日已放左12粒入雪櫃, 9月30日取了5粒出來下盆係公司內種 , 但到依家就無動靜 , 其中2粒仲發霉要棄掉

回復