大海豚花枝條插泥不理想

作者: yunge0 發表于 2018-5-10 07:33:08
1723 16
大海豚花枝條插在濕潤的泥一星期未長根,起見最低的葉爛, 於是減水。減水後, 泥仍然保持濕潤, 枝條較低的葉軟,捲曲, 花莖變軟垂下。
如果轉插水, 我怕會浸爛, 現在不知怎麼辦。請教位枝條插泥的技巧。 20180510_071957.jpg
yunge0 發表於 2018-5-10 08:07:16 來自手機 |顯示全部樓層

我懷疑枝條不能有效地從泥土吸收水份, 如果用水苔包住枝條插泥可行嗎? 有無人試過?
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-10 08:54:39 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-5-10 08:07
我懷疑枝條不能有效地從泥土吸收水份, 如果用水苔包住枝條插泥可行嗎? 有無人試過? ...

我是先直接用水浸,很快就可以出根了。出根後先加泥土,不過早排出太陽,都把葉曬燶了
回復

小雷子 發表於 2018-5-10 09:17:05 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-5-10 08:07
我懷疑枝條不能有效地從泥土吸收水份, 如果用水苔包住枝條插泥可行嗎? 有無人試過? ...

將枝條尾部發黑位置剪去,風乾傷口,約10分鐘,將成棵枝條浸入水15分鐘!先等它吸收一下水份,你會見到佢變得挺身一點!
最后插水入温室等出根,再入泥!希望可以幫到你!
回復

yunge0 發表於 2018-5-10 13:29:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-10 09:17
將枝條尾部發黑位置剪去,風乾傷口,約10分鐘,將成棵枝條浸入水15分鐘!先等它吸收一下水份,你會見到佢 ...

多謝大家分享經驗!
枝條尾部仲硬,相中枝條尾部的黑色是未洗走的泥。今晚回家浸水。
回復

小雷子 發表於 2018-5-10 13:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-5-10 13:29
多謝大家分享經驗!
枝條尾部仲硬,相中枝條尾部的黑色是未洗走的泥。今晚回家浸水。 ...

你可以再修剪一下,因為怕有菌!
回復

lamy 發表於 2018-5-10 15:01:02 |顯示全部樓層
路過,唔覺意聽到小雷子老師專業的教導,真是獲益不淺
回復

雙魚座 發表於 2018-5-10 15:45:22 來自手機 |顯示全部樓層
你好。爬文時看見某大是教人:種植要點:
.如果小海豚切口乾枯,可以剪去一兩個mm
.即刻落泥種植,毋須浸水出根,切勿用水沖洗,否則葉片可能變黑枯萎
.發根毋須入溫室,避開直射陽光,淋水勿淋到葉片,當生根長新葉後就冇事
.小海豚喜光怕熱,夏秋要避開直射陽光,但仍需強散射光,冬春可接受陽光,有助生長
.光照不足必徙長,枝長葉細,開花無望。
本人試過,有得和唔得。所以未開帖發海豚相
回復

yunge0 發表於 2018-5-10 21:09:55 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-10 15:45
你好。爬文時看見某大是教人:種植要點:
.如果小海豚切口乾枯,可以剪去一兩個mm
.即刻落泥種植,毋須浸 ...

謝謝你詳盡的資料。在看見你資料之前, 我已洗走枝條未端的泥, 雖然無爛根, 我仍是剪走了5mm, 現正封乾切口。
回復

yunge0 發表於 2018-5-11 14:22:10 來自手機 |顯示全部樓層
我昨晚將成棵枝條浸入水15分鐘, 未見葉變挺。 今早改用水苔包着根部濕水插住先,今晚再觀察葉子會否有好轉。然後再決定是否插回泥土中。
回復

小雷子 發表於 2018-5-11 14:29:39 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-5-11 14:22
我昨晚將成棵枝條浸入水15分鐘, 未見葉變挺。 今早改用水苔包着根部濕水插住先,今晚再觀察葉子會否有好轉。 ...

即係吸唔到水!要揾高人求救先得啦!
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-11 14:39:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-11 14:29
即係吸唔到水!要揾高人求救先得啦!<span class="emoji emoji1f62a"></span>

我覺得要cut到最底嘅第一節,去走左右2葉,只留頂部2拆葉會好一點!
回復

yunge0 發表於 2018-5-11 14:47:50 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-5-11 14:39
我覺得要cut到最底嘅第一節,去走左右2葉,只留頂部2拆葉會好一點!

我昨晚把花及最低的那片葉移去, 今晚繼續cut葉
回復

雙魚座 發表於 2018-5-11 14:51:12 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-5-11 14:39

海豚不易種,我種的在努力求生中。
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-11 15:03:21 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-11 14:51

我有1枝水種ok, 泥種就麻麻地!
回復

yunge0 發表於 2018-5-11 22:41:49 來自手機 |顯示全部樓層

今晚下班回家發現d葉好似有好轉, 20180511_222310.jpg
結果我只是cut 多一片葉。 20180511_222627.jpg
我打算繼續插濕水苔, 未來兩天都不再供水了。
回復

小雷子 發表於 2018-5-13 17:03:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-11 14:51

魚魚!樓主呢個係大海豚,開藍色花,葉片大而尖形,葉亦薄!唔知你明唔明白?可能我表達不是很好!
如有問題,還是找B大大吧!他善於表達,亦係種小海豚大師級人馬!
回復