落唔落藥殺蟲好?!??!?

作者: hkspiceboy 發表于 2008-10-3 09:53:43
1942 18
今朝番工前, 臨急臨忙幫盆豬仔淋水, 然後諗住用5秒時間望一望佢就要出門口.....點知淋完水幫佢抹下身之際, 突然見到有隻灰色, 扁平身型, 類似海蟑螂咁既物體突然現身, 嚇一跳之餘立即捏死佢....正當狐疑之際, 突然又出現一隻, 然後愈殺愈多, 可能因為淋左水所以趕哂佢地出泥面. 當中有成蟲SIZE有BABY.....最後殺左10分鐘確定暫告一段落後先飛奔出門口......

有冇師兄知道係咩蟲? 因為太過突然, 所以冇預備相機影佢, 等聽日再試下補影放上黎.....屋企而家有帝仙隆同苦楝油, 請問可否落藥殺佢全家??? 感謝!
LEUK9884 發表於 2008-10-3 10:31:25 |顯示全部樓層
豬仔拆出黎涼 , 換新植料再種! 另外煲壺滾水 , 舊植料到出晒湮 ! (只係我既做法 , 參考 ! )
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-3 10:48:16 |顯示全部樓層
我都有喎,係咪約4mm大的?我就無理到佢地。
回復

RNW 發表於 2008-10-3 13:45:01 |顯示全部樓層
呢款蟲點稱呼呀?
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-3 16:58:31 |顯示全部樓層
好似樣,係咪書蟲的一種?
回復

purple88hk 發表於 2008-10-3 17:06:19 |顯示全部樓層
嘩, 聽到都心寒
回復

細毛 發表於 2008-10-3 17:07:20 |顯示全部樓層
係呀.....等於書虫囉.....唔係害虫, 何必殺生呢?
回復

cf0 發表於 2008-10-3 20:20:27 |顯示全部樓層
救命呀, 我都有呀 呀 呀 呀 呀 呀 !!!!!
所以我決定左, 暫時唔理佢,
但係 . . . . .
下個星期, 要一次過  ( 係一次過 )
換晒所有花泥, 一次過洗晒所有花盆
要一次過 換晒佢, 唔可以有幼虫留係樹 !
我己經忍左佢地成年啦 !!!
殺 ! 殺 ! 殺 ! 殺 ! 殺 !
換 ! 換 ! 換 ! 換 ! 換 !

回復

hkspiceboy 發表於 2008-10-3 22:29:12 |顯示全部樓層
我見過衣魚真人, 同我果D唔似樣喎.........
頭先又再試下倒D水落去, 果然迫到一D 小朋友出黎, 但係好難影....再撥開面頭果朕水苔, 就見到阿媽痴左係度唔郁.....佢即刻影得佢先!! 都有成4mm左右長架!!

數量真係幾多架....雖然好似冇乜特別影響, 但真係有礙觀瞻.......我可唔可以落藥架? 對豬仔有冇影響?

照片 521.jpg
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-4 01:09:44 |顯示全部樓層
哇,exactly一樣呀。
回復

infinity 發表於 2008-10-4 01:15:56 |顯示全部樓層
d  CP又可開大餐。
回復

cf0 發表於 2008-10-4 08:19:53 |顯示全部樓層
唉, 無錯, 我果的都係佢, 好似係殺唔到的,
我在繽繽買過支唔知係乜 q 野, 用完都係唔得
煩 ~ 煩 ~ 煩 ~
回復

hkspiceboy 發表於 2008-10-4 09:11:39 |顯示全部樓層
似乎呢隻野係豬仔之間好常見?? 是否完全冇害? 似乎落藥冇咩效, 咁唯有將d泥換哂做水苔??

其實就算冇害, 但一淋水就成堆野竄出泥面, 都好嘔......呢盆我仲係放係睡房架嘛......
回復

cf0 發表於 2008-10-5 07:49:37 |顯示全部樓層
我果的不在豬那裡啊, 在其它蘭花的泥樹,
所以不是豬獨有的, 豬已經給分開放了
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-5 11:28:19 |顯示全部樓層
係"鼠婦"呀 !
回復

細毛 發表於 2008-10-6 00:17:06 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-5 11:28 發表
係"鼠婦"呀 !

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007042802587
回復

hkspiceboy 發表於 2008-10-6 09:45:16 |顯示全部樓層
感謝細毛兄既資料, 但應該唔會打算將佢地捉黎做藥.......先謝過
回復

細毛 發表於 2008-10-6 10:46:41 |顯示全部樓層
原帖由 hkspiceboy 於 2008-10-6 09:45 發表
感謝細毛兄既資料, 但應該唔會打算將佢地捉黎做藥.......先謝過

咬住可以醫牙痛, 唔好浪費, 試下啦!
回復