作者: sherimavis 發表于 2018-4-10 22:14:17
12755 90
Aking 發表於 2018-9-19 21:52:44 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-9-18 22:50
第2張相係咩嚟架~
想殺咩 咁重手呀

S小小大唔認得佢?就係海島藤喇
難怪嘅!頭耷耷卷埋一條條咁,好彩剪咗頂芽
幾日就出新葉了,又要由頭來過

之前咪話登革熱病例增加嘅~我家不嬲都有蚊㗎,
希望用咗可以減少機會,不過好似唔係幾work,
仲係要點蚊香
回復

sherimavis 發表於 2018-9-19 22:09:44 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-9-19 07:42
好啊,打完風都冇事。好似係白蓮

等睇相
回復

sherimavis 發表於 2018-9-19 22:23:04 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-9-19 21:52
S小小大唔認得佢?就係海島藤喇
難怪嘅!頭耷耷卷埋一條條咁,好彩剪咗頂芽
幾日就出新葉 ...

係我眼力差 , 唔關佢事
啲蚊會唔會係外面飛嚟架
回復

Aking 發表於 2018-9-20 20:51:12 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-9-19 22:23
係我眼力差 , 唔關佢事  
啲蚊會唔會係外面飛嚟架

應該係外面飛入來的,因為樓下有幾棵很
高大的樹,不過打完風大樹都塌咗,未塌
的樹葉都稀疏了,蚊子可能會冇咁多
回復

sherimavis 發表於 2018-9-20 21:56:18 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-9-20 20:51
應該係外面飛入來的,因為樓下有幾棵很
高大的樹,不過打完風大樹都塌咗,未塌
的樹葉都稀疏了,蚊子可能 ...

少了蚊某方面可能是好事.........
不過今次個台颱破壞力真係好強好多樹瞓低...斷晒 ......
每日行過嘅公園都唔知幾時先會清理得晒
本來綠樹成蔭嘅路唔知幾時會回復
可能永遠回不過來........真係令人傷心~!!!
回復

Aking 發表於 2018-9-21 21:43:09 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-9-20 21:56
少了蚊某方面可能是好事.........
不過今次個台颱破壞力真係好強好多樹瞓低...斷晒 ......
每日行過嘅公 ...

棵樹起碼有三四十年,很多公公婆婆都喜歡
坐在樹下乘涼的,今次連根拔起我都覺得好
心痛,不過位於當風位又種在像花盆的花槽,
遲早都出事,幸好沒有傷人,只壓住部私家
車,都算不幸中之大幸
回復

sherimavis 發表於 2018-9-27 16:43:50 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-9-21 21:43
心痛,不過位於當風位 ...

今次全港唔知有幾多樹無咗呢........
樓下公園到依家都未處理啲倒樹未開返
係外面望入去變得好荒涼
回復

小雷子 發表於 2018-9-27 22:49:08 來自手機 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-9-27 16:43
今次全港唔知有幾多樹無咗呢........
樓下公園到依家都未處理啲倒樹未開返
係外面望入去變得好荒涼{:emoj ...

我呢邊有好多大樹都傷亡慘重!電燈柱都吹到90度彎曲,瞓係路中心,都冇人理!
希望唔好再有超強颱風來臨!真係好驚心動魄!
回復

Aking 發表於 2018-9-27 23:00:23 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-27 22:49
我呢邊有好多大樹都傷亡慘重!電燈柱都吹到90度彎曲,瞓係路中心,都冇人理!
希望唔好再有超強颱風來臨 ...

這邊的公園也封了,成排龍柏全部瞓低,
但又未死,樹下的硬枝黃蟬被壓住,今
次真係有排搞,未見過咁強的風,繼續
破壞環境只會越來越厲害
回復

ai_amoeba 發表於 2018-9-28 15:54:12 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-9-21 21:43
心痛,不過位於當風位 ...

麗晶?!
回復

violet_bb 發表於 2018-12-24 01:31:09 來自手機 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-7-16 00:09
A小小大大............................半開都開唔到喔~!

我無種過睡蓮,只係買過來水插,睡蓮係日間開花夜晚合返埋瞓覺嘅,睇樓主帖都係夜晚出post, 可能你見花花果時正值佢美人春睡呀。
一路追看大大用心養睡蓮和小魚蝦,好感動!花花魚蝦一定會好好回報架!
回復