返回列表 發新帖

Kohleria An's Red Cheongsam鱗莖(完)

作者: B17 發表于 2018-3-28 12:01:07
3827 58
rumer 發表於 2018-4-11 20:48:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-9 15:12
已寄出!

嘿嘿嘿~來報喜~
B大的分享我也收到了~!
原來信件太厚郵差叔叔放不進郵箱寄存在保安先生那裡~
剛回家已把蟲蟲和小苖解封浸水~他們有很健康絕對沒被壓扁~Hehehe~待上盆/ 浸水後明天再來後補照片~就謝謝B大的分享~!!(歡呼)
回復

B17 發表於 2018-4-11 21:18:25 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-11 20:48
嘿嘿嘿~來報喜~
B大的分享我也收到了~!
原來信件太厚郵差叔叔放不進郵箱寄存在保安先生那裡~

你的都到左,個盒好硬,想壓爛都唔易
包得好實,滴水不漏
其實濕紙唔需要用膠紙,作用只係保持保鮮紙內濕氣,求其包住就得
回復

tarepanda817 發表於 2018-4-11 21:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-11 16:03
蟲蟲一浸水,好快出芽!
我都未收到B大大分享,我的郵差一日送一次信,要等明天了!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

我都收到女神維納斯了,多謝小雷子^^
回復

rumer 發表於 2018-4-11 22:07:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-11 21:18
你的都到左,個盒好硬,想壓爛都唔易
包得好實,滴水不漏
其實濕紙唔需要用膠紙,作用只係 ...

Hahahahahaha
B大都收到就好了~!因為有點擔心今日唔到封信唔知寄左去邊了~  想問小苖的狀況Okay 嗎?真的完封不動沒扁沒甩掉任何東東嗎??(第一次分享小苖覺得好奇又緊張)

想說這次做手工超開心的~個盒只係用唔捨得掉的月餅紙盒蓋來做的~淨用個蓋已整到4個分享盒了~^ ^ v 另外因為好怕小苖的保濕紙在郵寄途中被擲來擲去會甩左讓小苖葉浸爛/ 乾死左~所以又多手走去黏膠紙~Hahahahaha

另另~回到正題~:P

(1) 想請教瘦長的貓貓蟲見頂頂有少少綠色像芽的東東~想問問是要繼續浸水讓苖再大點才落盆~還是現在已可落盆呢?這長長的貓蟲蟲是不是打橫放落盆~上面舖上薄泥讓那綠色小芽點冒出來就可以了呢??

(2) 想請問綠綠肥肥的長筒鱗莖~是不是繼續浸水讓她像貓貓一樣出芽了才再放進泥土裡呢??

嘿嘿~我是胡裡胡塗的種貓新手還請多多包涵~
回復

B17 發表於 2018-4-11 22:27:50 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-11 22:07
B大都收到就好了~!因為有點擔心今日唔到封信唔知寄左去邊了~  想問小苖的狀況Okay 嗎 ...

Kapo貓蟲繼續浸,等個芽生多d,確定d才種。打橫打棟冇所謂,個芽識向上生,覆蓋1cm泥應該夠。生到兩三寸就掘起移正。如果唔想郁佢,可以由得佢自由生。

長筒蟲都係浸到發芽先種。
回復

homayho 發表於 2018-4-11 22:31:54 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-11 16:35
除非條蟲巳經有病或有爛!我浸左好多次都冇問題!但試過放入泥,成條蟲溶左!水浸可以睇到情況,又唔洗估 ...

又學到野
回復

B17 發表於 2018-4-11 22:32:46 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-11 22:07
B大都收到就好了~!因為有點擔心今日唔到封信唔知寄左去邊了~  想問小苖的狀況Okay 嗎 ...

小苗非常新鮮
回復

小雷子 發表於 2018-4-11 22:42:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-11 22:32
小苗非常新鮮

好新鮮呀!你都有禮物收喎!皆大歡喜!
回復

rumer 發表於 2018-4-11 23:18:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-11 22:27
Kapo貓蟲繼續浸,等個芽生多d,確定d才種。打橫打棟冇所謂,個芽識向上生,覆蓋1cm泥應該夠。生到兩三寸 ...

太好了~!謝謝B大詳細的教學~
我可以跟住你地教的黎種貓貓+長筒了~!
等執返整齊聽日再上黎補返張大合照比大家睇~Hahahaha
回復

rumer 發表於 2018-4-11 23:21:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-11 22:32
小苗非常新鮮

好耶~!
見返分享出去的小苖感覺很神奇~
嘿嘿嘿嘿~我都不記得寄出時苖仔是否已結球~
太神奇了~才浸水未夠2星期啊!
回復

rumer 發表於 2018-4-11 23:22:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-11 22:42
好新鮮呀!你都有禮物收喎!皆大歡喜!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

難得有能分享給B大的機會~(實在太過高興~Hahaha)
回復

小雷子 發表於 2018-4-11 23:24:05 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-11 23:22
難得有能分享給B大的機會~(實在太過高興~Hahaha)

你啲花花太吸引啦!莫非全部都係大紅色?
回復

B17 發表於 2018-4-11 23:25:41 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-11 23:21
好耶~!
見返分享出去的小苖感覺很神奇~
嘿嘿嘿嘿~我都不記得寄出時苖仔是否已結球~

caitlin臨時加餸,求其掘棵,狀態唔係太好,如果瓜左,通知我,有就再寄
回復

rumer 發表於 2018-4-12 19:19:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-11 23:24
你啲花花太吸引啦!莫非全部都係大紅色?<span class="emoji emoji1f601"></span>

不是啦~
我沒有紅色花花~那是白色的~Hahahaha
回復

rumer 發表於 2018-4-12 19:26:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-11 23:25
caitlin臨時加餸,求其掘棵,狀態唔係太好,如果瓜左,通知我,有就再寄  ...

嘿嘿嘿嘿~感謝B大啊~!

Caitlin 雖小但看起來翠綠健康~所以覺得沒問題的~現在先浸水入溫室等出根~跟著才好好下泥~

倒是Engaging Ring 我不小心把唯一的葉給浸甩了。。 希望她有被嚇到不要再做呆球~Hahaha

至於其他的分享都有按你們分享的方法去處理~嘿嘿嘿~就超感謝B大的分享~我們定必好好照顧啊!!:>
回復

B17 發表於 2018-4-12 20:02:37 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-12 19:26
嘿嘿嘿嘿~感謝B大啊~!

Caitlin 雖小但看起來翠綠健康~所以覺得沒問題的~現在先浸水入溫室等出根~ ...

engaging ring塊葉遲早會甩,唔係問題。反而有d擔心佢變呆,兩星期都唔發芽,通知我,再剪芽過你
回復

rumer 發表於 2018-4-12 20:28:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-12 20:02
engaging ring塊葉遲早會甩,唔係問題。反而有d擔心佢變呆,兩星期都唔發芽,通知我,再剪芽過你 ...

感動~T T
謝謝B大~!
我覺得球球是能長苖的~希望換新環境能嘈醒佢
B大就請等等~
小苖們一有任何好消息都會立即跑上來分享的~:)

PS. 如果之前分享的那幾條小苖有任何東瓜豆腐B大都同我講啦~我地又努力種種種剪剪剪~應該能種到的~
回復

tarepanda817 發表於 2018-4-12 20:43:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-11 23:24
你啲花花太吸引啦!莫非全部都係大紅色?<span class="emoji emoji1f601"></span>

昨日把維納斯直接放泥種,今日放工回家變左軟皮蛇
回復

小雷子 發表於 2018-4-12 22:07:45 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-4-12 20:43
昨日把維納斯直接放泥種,今日放工回家變左軟皮蛇<span class="emoji emoji1f62d"></span>

放入温室,再噴水!可能未適應新環境姐!
(已經特別為你選左強壯的小苗,唔通……仍然 擺脫唔到…… 嗅嗅手魔咒 )
回復